“Dijitalleşme, KOBİ’lere rekabet avantajı sağlıyor..”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen “ 2. İstanbul KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi” 12 Haziran’da Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Kongre programında yer alan “Destekler, Teşvikler ve Girişim Sermayesi” oturumunun moderatörlüğünü üstlenmiştim…

Öncelikle Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi başkanı Deniz Tiryakioğlu’nu başarılı bir kongreyi gerçekleştirdiği için kutlamak istiyorum.

Açılış konuşmaları ve çağrılı konuşmacı Fitürist Dr. Cenk Tezcan’nın harika konuşması sonrası programda yer alan,

· Dijitalleşen Dünya ve Rekabetçi KOBİ’ler,
· Finansal Çözümler ve Girişim Sermayesi,
· Dijitalleşen İşletmelerde Veri Güvenliği,

başlıklı oturumlarda uzmanlar görüşlerini dile getirdiler.

Size Başkan Deniz Tiryakioğlu, TBD 2. Başkanı Ali Yazıcı, KOSGEB İstanbul Boğaziçi Merkez Müdürü Zeynep Kasımoğlu’ ile çağrılı konuşmacı Fitürist Dr. Cenk Tezcan’nın açılışta yapmış oldukları konuşmalarından derlediğim bölümleri aktaracağım.

Günümüz koşullarında firmaların bilişim teknolojilerinden yararlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Başkan Deniz Tiryakioğlu KOBİ’lere şöyle seslendi; “Hızla gelişen küresel rekabette Türkiye'ye baktığımızda teknolojilerin kullanılmasının henüz istenen seviyede olmadığımızı görüyoruz. Tabii ki bunun çok farklı nedenleri de var ama önde gelen nedenlerden biri de işletmelerin bilişim teknoloji yatırımlarına bir maliyet kalemi olarak görmeleri. Bu çok yanlış bir kanıdır.

Göreceksiniz ki yatırımlarınız çok kısa sürede kendisini amorti edecek ve işletmeniz hakkettiği üst seviyelere çıkacaktır. Bu noktada devlet destek ve teşvikleri de tabii ki çok önemlidir.
Bu süreç tek taraflı yönetilecek bir durum değil, devlet, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, STK’lar, firmalar hep beraber yürüteceğimiz bir süreçtir. Teknoloji kullanmayan firmalar ise kısa zaman içinde maalesef yok olmak durumunda kalacaklar.”

TBD 2. Başkanı Ali Yazıcı da; “Bilgi ekonomisini yaşadığımız günümüzde veri çok değerlidir.
Çağımızın altını olarak da adlandırılan veriden değer yaratmak geleceği şekillendirmenin tek yoludur.

Bugün dönüştürücü teknolojilere yatırım yapanlar, dijital dönüşümü özümseyenler ve teknolojiye yön verenler yarınlara hükmedenler olacaktır.

Dijital dönüşümün KOBİ’lerin inovasyon endeksinin ve rekabet gücünün arttırılması verimlilik ve kâr paylarının yükseltilmesi açısından yaşamsal öneme sahip olduğunun altını çizen Yazıcı, “TBD olarak Türkiye’nin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ve dijital ekonomisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve dönüştürücü teknolojilerin milli kabiliyetlerle geliştirilmesini ve KOBİ’lerimizin dijital dönüşümlerinin gerçekleştirilmesini bir beka sorunu olarak görüyoruz” diyerek KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkı sağlanması, gelişimlerinin desteklenmesi ve rekabet güçlerinin arttırılması amacıyla “Endüstri 4.0 KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Rehberi” hazırlandıkları bilgisini verdi.
Açılışın son konuşmacısı KOSGEB İstanbul Boğaziçi Merkez Müdürü Zeynep Kasımoğlu ise “ Dijitalleşme konusunda KOSGEB olarak çağrıya çıktıklarını ve 1511 başvuru aldıklarını belirterek, “Bu başvurulardan 231 tanesi dijitalleşme sağlayacak iddiasındaydı. Dijitalleşme için bilim, teknoloji, üretim, STK, üniversite ekosistemi gerekiyor. Gerçekçi olmak lazım, doğru yol haritası çizmek ve hedefi birlikte koymak gerekiyor. Sürecin en önemli yol haritası; ekosistemi güçlendirecek çalışmaların değerli olduğudur” diye konuştu.

Açılış konuşmaları sonrası günün çağrılı konuşmacısı Fitürist Dr. Cenk Tezcan,
”Değişimin hızına yetişilmediğini belirterek yapılması gereken temel noktanın eğitime önem verilmesi olduğunu anlattı.

“Geleceğin iş hayatı bizim değil” diyen Tezcan, “20 yıldır trendler var. Demografi, verimsizlik, globalizasyon, mobilite, sosyal değişim, teknoloji vs… Örneğin bugün doğanlar 100 yaşına ulaşacak ama 4’te 1’i kronik hasta olacak. Dev hastaneler yerine evde bakım gibi konseptler anlamlı olacaktır.

Çünkü daha veremli ve daha ucuz. Sensörlerin gelişimi ana gündem olmalı, yapay zeka mühendisleri yetiştirilmeli” dedi. 30 yıl sonra sürücüsüz araçların olacağını kaydeden Tezcan, şu an ülkemizde 1 milyon sürücünün bulunduğunu hatırlattı.

KOBİ’lerin geleceğe hazırlanırken elindeki yetenekli çalışanları kaybetmemesi uyarısında bulunan Tezcan, “Ekip güçlüyse siz de güçlüsünüz. Hala daha sabah 9 akşam 6 işi zorunlu kılıyoruz.
Oysa artık tüm dünya görüyor ofis matah bir şey değil, ofisi kullananlarda verimsizlik oranı yüzde 50’lerde. Oysa hedef odaklı çalışan yaratmak temel amaç olmalı” uyarısıyla konuşmasını bitirdi.
Başlıklarını yukarıda saydığım oturumlarda uzmanlar kendi alanlarında bilgi vermelerinden sonra sektörden firma sahipleri, yöneticileri, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 300 katılımcının ilgiyle izlediği kongre soru cevap bölümüyle sonlandı.

KOBİ’lere ve bilişim sektörüne yararlı olan bu kongreye katkı veren emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar