Dijital pazarlama üzerine 10 faydalı istatistik

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]

Bu hafta, dijital pazarlama konusunda yol gösterici olabileceğini düşündüğüm bazı verileri paylaşmak istiyorum, ama önce kısa bir teşekkür. Geçen hafta yazdığım Charlie Hebdo ve özgürlükler konulu yazı üzerine mail ve sosyal medya aracılığıyla pek çok tepki aldım. Tepkilerin çoğunluğu tahmin edebileceğiniz gibi eleştiri ağırlıklıydı. Ancak ülkemizdeki çoğunluğun aksine, yazdıklarıma katılmayanların büyük çoğunluğu da makul ve yapıcı eleştiriler getirdiler. Bu nedenle eleştirileriyle katkı veren herkese bir kez de buradan teşekkür ediyorum. 

Şimdi gelelim dijital pazarlama konusuna. www.business2community.com adlı ekonomi portalı, ocak ayının başında “2015'in zirvedeki dijital pazarlama stratejileri üzerine 10 istatistik” başlıklı bir derleme yayınladı. Yazıda dijital pazarlama konusunda değişik kaynaklardan toplanmış istatistikler ve tahminler yer alıyor. Pazarlamacıların 2015 ve sonrasına dönük fikirleri ve stratejilerini ortaya koyan bu çalışmaya dilerseniz birlikte göz atalım. 
1- 2016'ya kadar dijital pazarlama için harcanan bütçenin yüzde 35 artacağı tahmin ediliyor. Pazarlama bütçesinin ne kadarının online ortamda harcanacağı, bunun da online kanallar arasında nasıl bölüştürüleceği konusu pazarlamacılar için en zor uğraşlardan biri. Ancak pazarlamacıların çoğunluğu, online pazarlama kanalları içinde en hızlı büyüyen alanın mobil pazarlama olacağı konusunda hemfikir.
2- Online pazarlamanın ikinci büyük alanı ise içerik oluşturulması ve yönetilmesi.konusu. Sosyal ağlar, forumlar, video paylaşımı ve benzerleri, 2015'te de en hızlı büyüyecek mecralar arasında görülüyor. Müşterilere ilham verecek ve rekabet gücünü artıracak içerikle pazarlama stratejileri geliştirilmesi bu nedenle çok önemli. 
3- Pazarlamacıların yüzde 28'i offline reklam bütçelerinden kısarak dijital pazarlama kanalları için daha çok fon yaratmayı düşünüyor. 
4- Arama motoru pazarlaması yüzde 47'yle online harcamalar içinde en büyük payı almaya devam edecek. Arama motoru pazarlaması ve optimizasyonu 2014'te firmaların toplam pazarlama bütçeleri içinde de yüzde 14'lük ağırlığa sahipti. 
5- Banner ve re-targeting (yeniden hedefleme) gibi online görüntülenme reklamları, online pazarlama bütçesinde yüzde 34'le ikinci büyük kalemi oluşturuyor. Bu tür reklamlar toplam pazarlama bütçesi içinde de yüzde 10'luk büyüklüğe sahip. Günümüzde online reklamcılığın hızı ve kolaylığı düşünüldüğünde, bu payın yıllar içinde artacağını tahmin etmek de hiç zor değil. 
6- B2B, yani işten işe pazarlama işiyle uğraşanların yüzde 60'ı web sitesi trafiğini ve sosyal medya paylaşımını satışlardan daha önemli bir başarı göstergesi olarak kabul ediyor. Online trafik, kampanyanızın başarısı hakkında elbette bir fikir verir, ancak trafiğin de herşey olmadığını unutmamak gerekiyor. Şirketlerin satış artırabilmek ve rekabet avantajı elde edebilmek için daha derinlemesine veri analizi yapabilmeleri gerekiyor. 
7- Büyük şirketlerin yüzde 84'ü 2015 itibariyle pazarlama otomasyonuna geçmeyi planlıyor. Zira içerik pazarlaması kalıcı bir eğilim gibi görünüyor ve şirketlerin çoğu için bunu insan eliyle yönetmek neredeyse mümkün değil. Pazarlama otomasyonu, müşterilerin karşısına kişiselleştirilmiş bir içerikle çıkmayı mümkün hale getirirken, pazarlama faaliyetlerindeki merkezileşme; e-posta pazarlaması, web analizi, açılış sayfası optimizasyonu, segmentasyon, multi kanal kampanya yönetimi, satış ve pazarlama arasında daha sıkı bir bağ kurulması ve pazarlama performansının daha iyi ölçülebilmesine olanak veriyor.
8- B2B pazarlamacıların yüzde 93'ü içerik pazarlaması yöntemini kullanırken, yüzde 73'ü videoyu pazarlama taktiği olarak kullandığını söylüyor. Pazarlamacıların yüzde 7'si de YouTube reklamlarına ayırdığı bütçeyi önümüzdeki dönemde artırmayı düşünüyor. 
9- Twitter kullanıcılarının yüzde 67'si takip ettikleri markanın ürünlerini satın almaya daha fazla eğilimli olduğunu söylüyor. Markalar için de Twitter, hem içerikle pazarlamayı, hem de tüketiciyle bire bir ilişki kurmayı kolaylaştıran bir mecra olarak görülüyor. 
10- Dijital ortamda müşteriyi çeken içerik oluşturma (inbound) ve arama motoru optimizasyonu gibi yöntemlerin müşteri yaratma kapasitesi yüzde 14 düzeyindeyken; banner reklam, mailing ve benzeri yöntemlerle müşteriye ulaşan pazarlama (outbound) faaliyetlerinin müşteri yaratma kapasitesi ise yüzde 1.7 düzeyinde kalıyor. Bir başka deyişle sizi arayanların bulmasını sağlamak çok daha ucuz bir pazarlama yöntemi.

Önceden de dediğimiz gibi, önümüzdeki dönem, dijital pazarlama kanalları ve çoklu kanal pazarlaması üzerinde daha fazla kafa yorulacağı, offline ve online mecraların daha çok birleşeceği bir dönem olacak.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018