Dijital pazarlama hataları
Uzun yıllar önce, sanırım 2005'te “Şirketlerde en fazla görülen pazarlama yanılgıları” diye bir yazı yazmıştık. Yazı halihazırda portakalonline.com adresinde duruyor. O yazıda, şirket sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerin karar alırken belirli varsayımlarla hareket ettiğini, ama bu yaygın kabul gören varsayımların bir kısmının yanlış olması nedeniyle şirketleri yanlış kararlara itebileceğini söylemiştik. Bu varsayımlar arasında; pazarla sektörü birbirine karıştırmak, hiç bir pazar çalışması yapmadan pazarlama kararlarını rakiplere bakıp vermek, yaş ve meslek gruplarıyla segmentleri birbirine karıştırmak, pazarlama stratejisine sahip olmadan iletişim stratejisi geliştirmeye çalışmak, pazarlama iletişiminde hedef kitlenin tercihlerinden çok kendi dünya görüşünü ve tercihlerini doğru kabul etmek gibi otuz civarında madde yer alıyordu. Sözünü ettiğim yazı onbinlerce kez okundu, ancak sigarayı bırakır gibi bu yanılgılarını terk eden şirket yöneticisi olmuş mudur bilemiyorum.
Geçtiğimiz günlerde benzer bir yazı öğrencilerimiz tarafından Pazarlama30.com'da yayınlandı. Girişimci ve girişimci adaylarına yönelik yayın yapan readwrite.com adlı internet sitesinden tercüme edilen makale, “Girişimcilerin yaptığı en büyük pazarlama hataları” başlığını taşıyor. Stephen Moyers imzasıyla 2015'te kaleme alınan yazı, 2005'te bizim yazdığımızdan farklı olarak bu kez “dijital pazarlama” konusundaki hataları ele alıyor, ama temas ettiği konular çok benzer. Zira pazarlama konusunda offline da olsa online da olsa yanılgılar ve hatalar aynı. On yıl önceki yazımızı tamamlaması için, girişimcilerin dijital pazarlama konusundaki hatalarını burada özetliyorum…
Hedef kitleyi tam anlayamamak
Pazarlama, tüketicilerin özelliklerini ve zevklerini derinlemesine anlamayı gerektirir. Potansiyel müşterilerin veya son kullanıcıların mevcut ihtiyaçlarının ötesinde, zamanlarını nasıl geçirdiklerine, hangi diğer ürün ve hizmetleri daha çok istediklerine ve yaşam tarzlarına odaklanın. Bu tür detaylı bilgiler, pazarlama çabalarınızı daha isabetli hale getirir.
Yetersiz planlama
Pek çok pazarlamacı, tam başarıyı asla elde edemez. Çünkü açık hedefleri ve farklı eylem planları yoktur. Planlama, bir karar vericinin odasında yapılan beyin fırtınası değildir. Bu, mevcut gereksinimlerinizi, güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi ve hedeflerinizi analiz etmeniz, bütçenizin nereye gideceğini tek tek belirlemek demektir.
Odak eksikliği
En başta hedefinizi çok büyük tutmayın. Küçük kampanyalar da geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlayan büyük kampanyalar kadar etkili olabilir. Öncelikle odaklanın, yapabilirliklerinizle uyumlu, ölçülebilir hedefler belirleyin. Bu hedefleri başarmanız, gelecekteki hedeflere ulaşma ivmenizi artırabilir.
Gerçek dışı beklentiler
Çok az sayıda pazarlama kampanyası anlık olarak olağanüstü sonuçlar elde edebilir. Viral bir hareket yakalanmadıkça tıklama başı reklamlar, sosyal medya ve diğer dijital pazarlama kampanyalarınızı istikrarlı bir şekilde sürdürmeniz gerekir. Sosyal medya kampanyaları daha kısa sürede sonuç verirken tıklama başına reklam kampanyalarının sonuç vermesi bir buçuk ay kadar sürer. Arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejileri ise daha uzun vadede sonuç verme eğilimindedir.
Yanlış bütçeleme
İşiniz için çalışacağından emin olmadığınız araçlara herkes öyle yapıyor diye para harcamayın. Bunun yerine, şirketinizin içinde ve dışında, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek yetenekler edinmeye odaklanın.
Çok fazla sosyal mecra kullanmak
Sosyal medya platformları, şirketinizi pazarlamak için eğlenceli ve hızlı bir yoldur, ancak aynı anda çok fazla alana odaklanmak genel kampanyayı zayıflatabilir. Sosyal medya stratejinizde son moda sitelere değil, kitlenizin gerçekten sıkça kullandığı birkaç sosyal medya platformuna odaklanın.
İçeriğin önemini unutmak
İçerik, başarılı dijital pazarlama kampanyasının temelini oluşturur. Ancak hedef kitleniz için çekici ve anlaşılabilir olmalıdır. Özellikle video gibi temel unsurları ihmal etmeyin.
Sonuçlara bakmamak
Fikirler ortaya çıktıktan ve uygulamaya koyduktan sonra iş bitmiyor. Dijital pazarlama kampanyanızı başlattıktan sonra, Yatırım getirisini (ROI) görmek için ilgili ölçümleri kullanmanız gerekir. Böylece kitlenizi daha iyi hedeflemek için yayınları, anahtar kelimeleri ve diğer bilgileri değiştirerek kampanyanızı optimize edebilirsiniz.
Eski moda SEO
Anahtar kelime doldurma, giden bağlantı kurma ve diğer geleneksel yöntemlerle sınırlı SEO (arama motoru optimizasyonu) işinizi görmeyebilir. Google’ın algoritmaları geliştikçe eski SEO uygulamaları yetersiz kalır.
Değerli bilgiler, resimler veya videolar sunuyorsanız doğal gelen ve giden bağlantılar oluşturduğu için bu içerik doğal olarak daha iyi arama sonuçlarına yol açacaktır.
Online ve offline pazarlamayı birlikte kullanmamak
Dijital pazarlama her zaman daha geleneksel pazarlama stratejileri tarafından desteklenmelidir. İnsanlar hala reklam panolarının yanında araba kullanıyor ve gördükleri bilgilere göre hareket ediyor. Aradaki fark, basılı reklamcılığın dijital pazarlama bilgilerini de içermesidir. Geleneksel ve modern pazarlama araçlarını birlikte kullanmak kampanyanızın başarısını artırır.