Dijital finansın yeni kahramanları

İskender ADA
İskender ADA [email protected]

Sizi biraz geçmişe götüreceğim. 90’lı yıl­lara damgasını vuran ve Kevin Cost­ner’in canlandırdığı Robin Hood, Sherwo­od Ormanı'ndaki yoksullara yardım eden efsanevi bir kahramandı.

Onun hikayesi, zenginlerden alıp fakirlere veren bir kah­ramanın adalet arayışını anlatır. Bugün ise Robinhood, finansal dünyada benzer bir misyon üstleniyor; ancak bu kez hedefi, fi­nansal hizmetleri demokratikleştirerek herkese erişilebilir kılmak.

Dijital finansa ve finansın dijitalleşme­sine dair tüm yeni gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyorum. Özellikle yapay zekânın yükselişte olduğu bu dönemde, ne­redeyse her gelişmenin içinde bu katmanı görmek mümkün. Yakın zamanda yaşanan önemli gelişmelerden biri, Robinhood’un Pluto Capital Inc. adlı yapay zekâ destek­li yatırım araştırma platformunu satın al­ması oldu. 2013 yılında Kaliforniya'da ku­rulan Robinhood kullanıcılarına hisse se­netleri, ETF'ler, opsiyonlar, kripto paralar ve diğer yatırım araçlarında komisyonsuz işlem imkânı sunan bir yatırım platformu. Bu stratejik hamle, Robinhood’un platfor­munu daha kişiselleştirilmiş ve veri odaklı yatırım stratejileri sunmak üzere gelişmiş yapay zekâ yetenekleriyle güçlendirmeyi hedefliyor.

Pluto Capital, büyük dil modelleri­ni (LLM'ler) kullanarak yüksek derece­de özelleştirilmiş yatırım stratejileri su­nan bir platform. Bu platform, bireysel risk profili, yatırım hedefleri ve geçmiş davra­nışları analiz ederek kişiye özel önerilerde bulunuyor. Pluto'nun teknolojisinin enteg­rasyonu, Robinhood'un veri analitiğini ge­liştirerek kullanıcılarına gerçek zamanlı içgörüler ve portföy optimizasyon araçları sunmayı amaçlıyor.

Amerika, Avrupa ve Asya’da robo-advisorlar

Birleşme ve satın almalar devam eder­ken, yapay zekâ destekli robo danışman­lık uygulamaları da gelişmeye devam edi­yor. Amerika'da Wealthfront, Betterment ve Acorns gibi platformlar dikkat çeker­ken, Avrupa’da Nutmeg, Wealthify ve In­dexa Capital, Asya’da ise StashAway ve Prive Managers gibi platformlar ön plana çıkıyor. Bu hizmetlerin ortak özellikleri­ne baktığımızda düşük yönetim ücretleri, otomatik portföy yönetimi, kullanıcı dos­tu mobil ve web uygulamaları, düşük baş­langıç yatırım miktarları, çeşitlendirilmiş portföyler ve finansal planlama araçları dikkat çekiyor.

2024 yılı itibarıyla global robo-danış­manlık pazarının büyüklüğü 13.6 milyar USD olarak tahmin ediliyor. Bu pazarın 2024-2030 döneminde yıllık bileşik büyü­me oranı (CAGR) yüzde 31.8 olacak şekil­de büyüyerek, 2030 yılında yaklaşık 93.96 milyar USD'ye ulaşması bekleniyor. 2024 yılındaki 70 milyon kullanıcıya karşılık olarak, 2030 yılında bu sayının da 250 mil­yon olması öngörülüyor.

Robo-advisorlar neden önemli?

Robo-advisorlar, yatırım dünyasında devrim yaratıyor. Geleneksel finansal da­nışmanlık hizmetlerine erişimi olmayan veya bu hizmetlerin yüksek maliyetlerin­den kaçınmak isteyen bireyler için ideal bir çözüm sunuyorlar. Düşük yönetim üc­retleri, otomatik portföy dengelenmesi ve geniş varlık sınıflarına erişim gibi avantaj­larıyla, daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap ediyorlar. Ayrıca, kullanıcı dostu ara­yüzleri ve düşük başlangıç yatırım miktar­ları sayesinde, yatırım yapmaya yeni başla­yanlar için de cazip bir seçenek oluşturu­yorlar.

Robo-advisorlar, finansal planlama araç­ları sunarak bireylerin uzun vadeli hedef­lerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Bu sa­yede bireylerin büyük finansal hedeflerine daha kolay ve etkili bir şekilde ulaşmaları­nı sağlıyor.

Yazımın başında andığım filme, müzikal anlamda imzasını atan Bryan Adams’ın ün­lü şarkısındaki şu sözler, yapay zekâ des­tekli finansal teknolojilerin misyonunu da özetliyor:

"Her ne yapıyorsam, senin için yapıyo­rum." (Everything I do, I do it for you.)

Ülkemizdeki start-upların da bu konuda ilham verici öncü çalışmalarını yakından ve gururla takip ediyorum.

Güzel bir gelecek için…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
D.O.G.E. 11 Kasım 2024
Net sıfır 04 Kasım 2024
New York'ta sonbahar 23 Eylül 2024