DİİB ve randıman oranı ilişkisi yeniden belirlendi
Ekonomi Bakanlığı mevzuat düzenlemelerini yaparken kuşkusuz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüş alışverişinde bulunuyordur. Piyasanın taleplerini her iki bakanlık ne kadar dikkate alıyorsa ekonominin akışkanlığı o düzeyde oluyor.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde işlenen ürünler için kullanılan teknolojiye göre randıman oranları değişiklikler gösterebilmektedir.
10 Ağustos’ta yeni bir düzenleme yapıldı. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün bölge müdürlüklerine ilettiği talimat yazıya göre;
Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) üzerinde kayıtlı randıman oranları ile yapılan tespitler sonucunda belirlenen randıman oranı farklılıklarının Ekonomi Bakanlığı’nın ilgili bölge müdürlüğüne bildirilmesi yönünde işlem tesisi isteniliyor.
İhracat sistemi kapsamında buğday unu ihracatı öngören DİİB’ler için ihracat beyannamelerinde beyan edilen randıman oranı ile yapılan fiziki muayene ve analizler sonucu tespit edilen randıman oranı farklılıkları için Ekonomi Bakanlığı’nın İhracat:2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nin 46’ncı maddesi kapsamında işlem yapacağı anlaşılıyor.
Bu durumda; DİİB’lerinin kapatma işlemlerinde ihraç taahhüdü buğday ununda asgari yüzde 74 (TİP 850) randıman oranının esas alınması gerekiyor. Ancak un ihraç taahhüdü içeren DİİB’lerin Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’ne göre Tip 550 (randıman oranı yüzde 60-yüzde 69) veya Tip 650 (randıman oranı yüzde 70-yüzde 73) un ihracatı ile taahhütlerinin kapatılmak istenmesi halinde ise özel şartların yerine getirilmesi isteniyor.
Uygulamada ise; DİİB’lerinde analiz şerhi bulunan ihraç eşyası için çıkış esnasında Gümrük Yönetmeliği’nin numune almaya ilişkin hükümleri uyarınca her ihracat beyannamesi için iki tahlile yetecek kadar ve iki adet numune alınması, alınan numunelerin, İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’ne gönderilmesi, ihracat işlemlerinin tamamlanması için analiz sonuçlarının beklenmemesi, şeklinde işlem tesis edilmesi gerektiği anlaşılıyor.