Digital acente&Mobil acente

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

 

Çağımız teknoloji çağı. Her geçen gün yeni bir teknolojik gelişme bizlere yeni ufuklar açıyor. Yani çağ öyle bir çağ ki iki soluk alayım diye dursan bir daha aynı hedefi tutturabilmek için üstün enerji tüketmen gerekiyor. Sürekli gelişim sürekli araştırma şart. Sigorta sektörü de bu gelişime ayak uyduran sektörlerden bir tanesi sayılabilir. sigortacılık sektörü elle kesilen poliçelerden, tüm süreçlerin teknoloji ile takip edildiği akıllı telefonlar ile uyarılan bir sisteme sahip artık. Sektör şirketleri bilgi işlem teknolojisine milyon dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Bunun en önemli sebebi müşteri memnuniyeti ve tabii ki karlılık. 
Sözü acentelere getirmek istiyorum. Geçtiğimiz haftalarda Oracle'nin düzenlediği bir etkinlikte sigorta sektöründeki gelişmelere vurgu yapıldı. Hatta sunumlarda gelecekteki acente profili ile ilgili de öngörüler paylaşıldı. Anladık ki digital dünyanın nimetlerinden yararlanmayanlar yarışta çok çooook gerilerde kalacaklar. Acente dostlarıma baktığımda olanağı olan, biraz bu işlere meraklıları yeni iş modelleri üzerinde çalıştıklarını görüyorum. 
Haksız rekabet olmamalı
Geçtiğimiz yıllarda "Bankalar sigortacılık yapmasın" diyenler şimdi de uzaktan satış tekniklerini hedef almaya başladılar. "İnternetten satış yapılmasın, telefonla satış yapılmasın" bunlar da yeni söylemler. Haksız rekabet koşulları konusunda acentelerle hem fikirim. Kesinlikle haklılar. Haklı olmasına haklılar da bu konularda ne gibi karşı atak yapabiliyorlar ki. Serbest piyasa şartları devam ettiği sürece bazı şeyler bu çerçevede değerlendirilecektir. Yani acentelerin eli kolu bağlı kalacak. 
O zaman ne yapmalı.? Bence artık "o sigortacılık yapmasın, bu telefonla satmasın" yerine bir şeylerin zamanı gelmedi mi ? Oturup acentesinde gelen müşteriye Zorunlu Trafik ve DASK poliçesi kesme zamanı bitti. Biraz kendi işlerine yatırım yapmanın zamanı değil mi ? Genele yaymak belki doğru değil ama tanıdığım birçok acente sahibi altında en lüks model jeep ve otomobillerle geziyorlar. Hatta bazı acenteler magazin basınının gözdesi haline gelmiş durumda. O internetten satış yapabiliyorsa bir yatırım ile sen de internetten satışa başlayabilirsin. O telefonla satış yapıyorsa, sende 2-3 kişilik bir çağrı merkezi kurarak telefonla satış yapabilirsin. Üstelik bu konuda artık uzmanlaşmış acentelerimiz her zaman rakiplerine oranla avantajlı konumdalar. 
Milyonlarca sigortasız insan var
Bir yazılım ile alın tablet bilgisayarlarınızı ve portatif printer ile çıkın sokaklara, daha sigorta ile tanışmayan milyonlarca kişi var. Mutlaka bu dediklerimin bazılarını yapıyor olabilirsiniz. Fakat bu iş hepimizin bildiği gibi büroda , bir yere kadar oluyor. Artık devir "Digital Acente" ve "Mobil Acente" devri. 
Sosyal Medya çok önemli, belki bugün için erken ama gelecekti sigorta tüketicisi Facebook ve Twitter ile büyümüş bir nesil olacak. Oralarda da acentelerimiz "İyi günler, iyi bayramlar, en uygun trafik poliçesi bizde, bu gün su 1.5 litre su içmeyi unutmayın" gibi mesajlar yerine daha cin fikirli, daha nokta atışlı mesajlar vermeliler. 
Bu arada Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç'in çok iyi niyetle gündeme getirdiği "Acentelerin finansal hizmetlerde bulunması" başlığını içeren kanun teklifi bir gecede yasadan çıkarılmış. Yerine , acenteler sadece sigortaya aracılık eder denilmiş. Herkes bence de iyi bildiği işi yapsın. Kazancınız bol olsun ne diyeyim...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar