Diğer illerde emek bayramı İstanbul'da gaz bombaları
1 Mayıs İşçi ve emekçilerin bayramı, birlik ve dayanışma günü bütün dünyada ve ülkemizdeki birçok ilde bir bayram havasında rengarek bayraklar ve pankartlarla güneşli bahar günündeki bir bayrak olarak kutlandı. İstanbul'da ise 1 Mayıs Taksim inatlaşmasının çözümsüzlüğü sonunda toplulukların tazyikli su ve gaz bombalarına dağıtılmalarına karşı marjinal grupların taşlı saldırılarıyla kötü bir görüntüyü ortaya koydu.
1 Mayıs işçi bayramı ile ilgili toplantıların yapıldığı illerden televizyon haberlerini izliyorum İzmir, Ankara, Karabük, Diyarbakır, Antalya, Çanakkale, Eskişehir gibi illerde güneşli bir bahar havasında rengarenk pankartlar, bayraklar, halaylarla binler-onbinlerce kişinin katıldığı törenlerden görüntüler aktarılıyor. Aynı şekilde dünyadan haberlerde Yunanistan'dan, Bangladeş'e birçok ülkeden 1 Mayıs tören görüntüleri aktarılırken bir yandan da ülkelerde yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalar Hükümetlerine yapılan eleştirilerle ilgili bilgiler aktarılıyor. Kırmızı rengin hatim olduğu birbirine benzer resim veren görüntüler birbiri ardından ekrana geliyor…
İstanbul'a ait haber görüntülerinde ise Beşiktaş ve Şişli'den sunulan görüntülerde önce tazyikli su sıkılarak ve gaz bombaları atılarak dağıtılan sendikalılar ve CHP'li topluluklar ekrana geliyor. Ardından yüzlerine kaşkollerini sarmış radikal grupların gençlerinin polisleri taşlamaları ve polislerin onlara yine gaz bombalarıyla karşılamalarının görüntüleri aktarılıyor. Hak-iş'in 1 Mayıs 1977 katliamı anısına Kazancı yokuşunun başında ve Anıta çelenk koymaları ve Kadıköy'de TKP'lilerin yaptıkları törenlerin görüntüleri de haberlerde yer veriliyor.
Bilindiği gibi Türkiye'nin üç büyük işçi konfederasyonu ve bazı sivil toplum kuruluşları son iki yılda olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs 1977 anısına 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararı aldıklarını belirtip, son günlere kadar İstanbul Valiliğiyle görüşmeler sürdürerek uygun önlemler alınarak alanın kendilerine tahsisini istediler. Önce alana giriş yapılacak akslardan bazılarının kapalı olduğu ve alandaki çukurlar gerekçe gösterildi. Sendikaların sadece açık olan aksların kontrollu kullanımı, çukurların çevrelerinin çevrilmesi ile belli sayıda 30-40 bin kişilik bir toplantıya izin verilmesini kürsünün bulunacağı yer, alana kalabalığın yerleşimi, girilecek aksların belirlenmesi gibi alternatif bir öneri sundular. 1 Mayıs'tan kısa bir süre önce "Radikal grupların kontrole alınamayacağı" belirtilerek, Taksim'de tören yapılamayacağı belirtilerek izin verilmedi. Bunun üzerine Türk-İş ve Disk ve bazı sivil toplum kuruluşları, Taksim'de 1 Mayıs'ta buluşma açıklamaları yaptılar.
Kent yönetimi bunun üzerine buluşma noktalarına gelişi engelleyici kararlar aldı. 1 Mayıs sabanı Metrobüs seferlerini, raylı sistemleri ve deniz seferlerinin bir bölümünü durdurulurken, Galata ve Unkapanı köprüleri açılarak geçiş durduruldu ve kent içi seyahati kısıtladı. Galata ve Unkapanı köprüleri Televizyonlarda bunun yarattığı olumsuzluğu kent içinde işlerine yetişmek için oraya buraya koşan şaşırmış insan görüntülerine yer verildi.
Yurtta birçok ilde 1 Mayıs işçi bayramı coşkuyla kutlanırken, İstanbul'da ise son iki yılın aksine yasaklı dönemlerin tazyikli su ve gazla toplanan grupların dağıtılmasının benzeri yaşandı. Görüştüğüm bir sendika yöneticisi, "Yönetimin tutumu 36 yıl önceki failleri hala belli olmayan kanlı 1 Mayıs 1977'i unutturmaya yönelik. Gelecek yıllarda da deniz doldurup yeni gösteri alanı kurarak ve Taksim'e kışla inşaatı yaparak, bizi 1 Mayıs'larda Taksim dışında tutarak bunu sağlamaya çalışacaklar. Bizse 1 Mayıs'ta Taksim israrımızla buna karşı çıkacağız" dedi.
Bu yılın 1 Mayıs inatlaşması ara çözüm geliştirilememesi İstanbul'da, istenmeyen manzaraları yarattı. Bu olumsuzluğun taraflara ders olmasını ve 1 Mayıs'ın önümüzdeki yıllarda diğer illerdeki gibi bir bayram havasında birlik- dayanışma günü olarak bayram olarak kutlanması sağlanabilir.