Didier Drogba: Bir futbolcudan daha ötesi

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR [email protected]

 

 

 
Didier Drogba fiziksel gücünü hızı, hırsı ve isabetli gol vuruşlarıyla birleştiren, saha içi liderliğiyle takımını morallendirip motive eden ve sonuca götüren bir futbolcu değil sadece. O, ülkesinde barışı getirmeye çalışan, açlığa, yoksulluğa, hastalıklara karşı mücadele eden, sosyal sorumluluk projeleriyle ülkesinde kahraman olmuş, bir "cesur yürek" aynı zamanda. Yaptıklarıyla ülkesinde "Fildişi Sahili'nin Tanrısı" olarak nitelendiriliyor. Milyonların ona duyduğu hayranlık ve sevgi, kanlı bir iç savaşın içinde olan Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nde iç savaşın sonlandırılmasında da etkili olmuş. Ülkenin her yerinde görülen posterleri, onu "doğal toplumsal önder" haline getirmiş adeta.
Geçenlerde "Drogba'nın Kaderi" isimli, onu anlatan bir belgesel izledim televizyonda. Drogba'nın yaşamını belirleyen ve kaderini çizen toplumsal, ekonomik ve politik gelişmelerin onu nasıl farklı bir konuma getirdiğini gördüm. Çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadıkları ve ülkesinin şu an içinde bulunduğu durum, onu toplumsal duyarlılığı yüksek bir karaktere taşımış.  
 
"Hepimiz Kardeşiz, Birlikte Yaşayabiliriz"
Tarih yaprakları 8 Ekim 2005'i göstermekteydi. Didier Drogba ve arkadaşları Sudan milli takımını yenerek, 2006'da Almanya'da yapılacak Dünya Kupası'na katılmanın sevincini yaşıyorlardı. İç savaş içinde bulunan Fildişi Sahili için Dünya Kupası'na katılacak olmak büyük bir onur ve olaydı. Maçı canlı yayınlayan televizyon, kazanan takımın sevinç kutlamalarını tüm Afrika'ya duyurmak amacıyla soyunma odasına yöneldi. Kamera çalışmaya başladı. Takım kaptanı Didier Drogba mikrofonu eline aldı. Önce herkesi susturdu. Dizleri üzerine çöktü ve şunları söyledi: "Bayanlar baylar, Fildişi Sahili'nin kuzeyindekiler, güneyindekiler, merkezindekiler, batısındakiler... Biz bugün tüm Fildişi halkının bir arada varolabileceğini, tek bir amaç uğruna oynayabileceğini gösterdik. Biz kutlamaların insanları birleştireceğinin sözünü verdik. Size dizlerimizin üzerinde yalvarıyoruz... Affedin! Afrika'da bunca zenginliğe sahip bir ülke savaşa sürüklenmemeli. Lütfen silahlarınızı bırakın. Seçimlere gidin. Hepimiz kardeşiz. Birlikte yaşayabiliriz ve 1 kişinin daha ölmesine tahammülümüz yok." Herkes Drogba'dan maçla ilgili değerlendirme ve Dünya Kupası'nda başarı sözü beklerken, Drogba bu konuşmasıyla başta kameraman olmak üzere tüm ülkeyi şaşırtmıştı. 
 
Futbol siyasete yön verdi
İşte Drogba buydu.
O, ülkesi ve tüm futbol dünyası için bir futbolcudan daha fazlasıydı. Drogba daha sonra takım arkadaşlarını da organize ederek, ülkesine döndü. Drogba yönetimini ikna ederek, tüm takımın havaalanından şehir merkezine üstü açık bir otobüsle götürülmesini sağladı. Daha üç gün öncesine kadar birbirine kurşun sıkanlar, Drogba ve arkadaşlarını görmek için kol kola girerek bir insan seli oluşturdular. Bu coşkun kalabalık karşısında ikinci kez mikrofonu eline alan Drogba, yeniden kalabalık kitlelerin kalbine seslendi ve aynı şeyleri tekrarladı. "Hepimiz kardeşiz. Lütfen silahlarınızı bırakın. Biz bir arada yaşamak istiyoruz" Alandaki on binlerce insan, Müslümanı, Hıristiyanı bu sese kulak verdi. Hükümet bu mesajlara kayıtsız kalamadı. Drogba'nın bu girişimleriyle 2002 yılından beri ülkede süren kanlı iç savaşa uzun bir süre ara verilmiş oldu...
Yıllardır futbolu yönlendiren siyasete bu kez futbol yön vermiş ve bu girişim ile futbol, politikacıların yıllardır yapamadığını başarabilmişti. Futbol sayesinde 21.9 milyonluk nüfus tek bir amaç uğruna tekrar birleşebilmişti. 
 
Sömürgeden iç savaşa!..
19. yy ortalarından itibaren Fransız Kolonisiyken, 1960'da bağımsızlığına kavuşan Fildişi Sahili 21.9 milyon nüfusa sahip. Fildişi Sahili dünyanın en büyük kakao üreticisi ve dünya üretiminin yüzde 40'ı buradan sağlanıyor. Ülke Afrika'nın da en büyük kahve üreticisi. Tarım sektöründe üretilen ürünlerin en önde gelenleri kahve, kakao tanesi, muz, palmiye çekirdeği, mısır, pirinç, manyoka (tapyoka), tatlı patates, şeker, pamuk, kauçuk ve kerestedir.
Günde 32,900 varil petrol üreten Fildişi Sahili'nin toplam 220 milyon varil petrol rezervine sahip olduğu tahmin edilmektedir. Ülkenin en önemli doğal kaynakları petrol, doğalgaz, elmas, mangan, demir cevheri, kobalt, boksit, bakır, altın, nikel, tantal, silisli toprak, kil, kakao, kahve, palmiye yağı.
İşsizlik oranı % 13 civarında. 39.4 milyar dolar milli gelir ve yıllık 10.9 milyar dolar ihracatı olan ülkede kişi başına düşen gelir yaklaşık 1.700 dolar ve nüfusun % 42'si yoksulluk sınırı altında bir gelire sahip. 
 
Fildişi Sahili ikiye bölünmüş durumda
Bağımsızlığa rağmen, ülkenin zenginliği, ticari önemi, koloni geçmişi ve demografik yapısı siyaseti hep olumsuz etkiledi. 1990'da çok partili sisteme geçen Fildişi Sahili'nde 1995 yılında Henri Konan Bédié devlet başkanı olarak seçildi ve hemen yüzlerce muhalifi hapise attırdı. Ordudan da muhalifleri atmaya kalkınca ordu 1999'da darbe yaptı ve 2002 yılında kanlı bir iç savaş başladı. Kuzeyde Müslümanların çoğunlukta olduğu "Yeni Güçler" ile Hıristiyanların çoğunlukta olduğu güney bölgesindeki sosyalist ve milliyetçi Halk Cephesi arasında meydana gelen iç savaşta yüz binlerce insanın öldüğü ve sakat kaldığı bir çatışma yaşandı. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından beri en karanlık günlerini yaşıyordu... Katliam ve tecavüzler gün geçtikçe artarken ülkede yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle iç savaştan daha tehlikeli olan salgın hastalıklar baş göstermeye başlamıştı.
 
Drogba dünyanın en etkili yüz kişisi arasında
Avrupa ve dünya futbolunun en etkili forvetlerinden, Galatasaray'ın yeni transferi Drogba yeşil sahalarda olduğu gibi, sosyal alanda da aynı etkinliğini devam ettiriyor. Futbol dışında sosyal yaşamda gerçekleştirdikleri ve katıldığı sosyal sorumluluk projeleriyle de milyonların hayranlığını kazanmış bir oyuncu aynı zamanda. 
Bu kapsamda Chelsea'nin Fildişili yıldızı Didier Drogba, Afrikalı çocuklar için düzenlediği yardım organizasyonun üçüncüsünü Londra'da gerçekleştirdi. Beş yıl önce kendi adına kurduğu ve Afrika'daki çocuklara sağlık ve eğitim hizmeti veren "Didier Drogba Yardım Fonu" için düzenlediği gecede John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, Michael Essien, Petr Cech,Saloman Kalou, William Gallas, Shaun Wright-Phillips ve Djibril Cisse konuklar arasındaydı.
 
Sonuç
Drogba'nın saha içindeki yetenekleri, hızı, bitiriciliği ve liderliğiyle saha dışındaki yüksek toplumsal duyarlılığı birleştiğinde ortaya farklı bir futbolcu profili çıkıyor. Bu duruş Drogba'ya saygınlık kazandırıyor, ona bir futbolcudan daha fazlası bir anlam yüklüyor. Bu duruşunu G.Saray'da da sürdürürse, hem yeni takımına çok şey katar, hem de dünya futbol sahnesinde yeniden gündeme gelebilir. 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar