Dicle Teknokent'e daha fazla işlerlik kazandırmalıyız
Kurumların işleyişinin ve başarılarının yöneticileri ile birebir alakası olduğu muhakkak.. Ama bir bütün olarak.. Kapsadıkları toplum, dahil oldukları kurum, içinde buludukları il, bölge ve ülke...
Hepsi bir bütün. Bunlardan yola çıkarak içinde Diyarbakır iş dünyasının ve benimde kurulmasında emeğimiz olan ve kurulması için müthiş enerji harcanan Dicle Teknokent'in daha fazla işlerlik kazandırılaması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bunun içinde Dicle Teknoknet'in öncelikli olarak kapılarını biraz daha aralaması gerekiyor.
Kuruluş tarihi 2012 yılının ilk ayları.. Elbette geçmişte Dicle Üniversitesi'nde yaşanan talihsizlikleri gözardı etmiyorum. Ancak Dicle Teknokent'in yönetim kadrosunun değişmesinin üzerinden sanırım iki yıl geçti. Ancak ne yapıldığı, nasıl gelişmeler olduğuyla ilgili bilgi ve fikir sahibi olamıyoruz.
Rektör Talip Gül ile yaptığımız son görüşmede (Bu Rektör Bey'e seçildikten sonra yaptığım hayırlı olsun ziyaretiydi ve ondan sonra bir türlü görüşme şansımız olmadı) çok güzel örnek teşkil eden teknokentler olduğunu, Dicle Teknokent'in idari kadrosunun bu teknokentlere ziyaret gerçekleştirerek kendilerine yol haritası çıkarabileceklerini önermiştim. Sonuç ne oldu bilmiyorum.
Dicle Üniversitesi ile kentin bir türlü başaramadığı, üniversite sanayi işbiliğinin gelişmesinede Dicle Teknokent'in çok ciddi katkılarının olcağının altını çizmekte fayda var. Nedendir bilinmez, üniversite ile sanayi Diyarbakır'da bir araya gelemiyor, birlikte hareket edemiyor, ortak noktada buluşamıyor.
Masaya oturmak, neler yapılabileceğini tartışmak ve bunlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek gerek. Bu tür faaliyetlerin veya gelebilecek başarıların üniversitenin tanıtımına ciddi katkıları olacaktır. Üniversitelerin başarılarının kentlere katkılarını anlatmaya gerek yok elbet. Ama şunun bilinmesi gerek ki, öyle kentler varki, ekonomilerinin ağırlığını üniversitesi oluşturuyor.
Dicle Teknokent'i başarıya ulaştırmak kentin tümdinamiklerinin üzerine düşen bir görev ve sorumluluktur. Bunun Diyarbakır'a, Dicle Üniversitesi'ne, Diyarbakır iş dünyasına çok katıkısı olacaktır.