“Devrime ayak uyduranlar ayakta kalacak, uyduramayanlar yok olacak”
Endüstri 4.0 kısaltması Dördüncü Sanayi Devrimi'nin adı. Bu devrim ile ilgili derlediğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Alman hükümeti, üretim endüstrisinin yakın gelecekteki konumunu güvence altına alabilmek adına Endüstri 4.0 kapsamında bir proje başlattı.
Bu proje Alman hükümetinin “Yüksek teknoloji stratejisi” olarak 2011 yılında başlatıldı ve 2013 yılında geliştirilerek bir araştırma gündemine dönüştürüldü.
Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı projenin ilk aşamasına 120 milyon euro tutarında bir fon sağlama kararı aldı.
Endüstri 4.0 konusundaki çalışmalara Alman sanayiciler öncülük ediyor.
Almanya ve ABD başta olmak üzere değişik ülkelerde sanayicilerin, bilişimcilerin oluşturdukları sivil toplum kuruluşları, üniversiteler çalışmalara katkı sağlıyor.
Kendi çevrelerindeki sanayi kuruluşlarını bu yeni döneme hazırlıyor.
20-23 Ocak 2016’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun ana teması Endüstri 4.0 olarak anılan Dördüncü Endüstri Devrimi olmuştu.
Forum süresince 4. Endüstri Devrimi hakkında panel ve oturumda ele alınan konuşmalardan basına yansıyanlar arasında seçtiğim üç görüşü aktarmak istiyorum...
Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Alman Ekonomist Profesör Klaus Schwab “Dördüncü Sanayi Devrimi’nin önümüzdeki yıllarda iş yapış ve yaşama şekillerimizi temelden değiştireceğini” söylerken, Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü, 2013 Nobel Ödüllü Robert J. Shiller “Yangın sigortası yaptırmak için evinizin yanmasını bekleyemezsiniz.
Biz de Dördüncü Endüstri Devrimi’ne hazırlanmak için toplumumuzun kökten altüst olmasını bekleyemeyiz” diyor.
Deloitte Global Endüstri Danışmanı Gary Coleman ise “Dördüncü Endüstri Devrimi henüz yeni doğan aşamasında. Ama iş dünyası ve topluma yönelik değişimin ilerleme hızı düşünüldüğünde, katılmak için en uygun zaman ‘şimdi’ olmalıdır” diyor...
Davos’ta yapılan panellerdeki konuşma ve görüşler ile sunulan raporun, konuya önem veren dünya ülkelerinde ciddi karşılık bulduğu biliniyor...
Alman sanayicilerince, Endüstri 4.0’ın öncülleri olarak; üç boyutlu (3D) yazıcılar, nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, siber fiziksel sistemler, büyük veri, otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) gösteriliyor.
Derlediğim bilgiler özetle bunlar...
Endüstri 4.0 Devrimi ve Türkiye...
Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasındaki yerini son dörtte kalarak korusa da küresel rekabetten inovasyona, iş kolaylığından eğitimin niteliğine kadar birçok uluslararası sıralamada olumsuz bir tablo sergilemektedir. Yüksek orta gelirli ekonomiler arasında yer alan Türkiye’de imalat sanayi, düşük ve orta düşük teknoloji grubunda yoğunlaşmıştır. Oysa ki orta gelir tuzağında bulunan Türkiye’nin yüksek gelirli ekonomiler arasına girebilmesi için yüksek teknolojili üretime hızla geçiş yapması kaçınılmazdır.
Endüstri 4.0’daki gelişmeler de bu geçişin ne kadar hızlı olması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Türkiye 2003-2014 yılları arasında düşük ve orta düşük teknolojili ürünlerde 90 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken yüksek ve orta yüksek teknolojili alanlarda 438 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.
2014 yılında 158 milyar dolar gerçekleşen ihracatın teknoloji düzeyine göre dağılımında yüzde 35.8 oranıyla düşük teknolojili ürünler ilk sırada yer aldı.
Yüksek ve orta-yüksek teknoloji aleyhine oluşan bu durum, Türkiye’nin niçin hemen teknoloji seviyesini yükseltmesi gerektiğini de gösteriyor.
Teknoloji seviyesi arttıkça gelir artmakta, ücretler artmakta, refah artmakta, bu da tasarrufların artmasına yardımcı olmaktadır.
Endüstri 4.0 için Türkiye’de ne yapılıyor denilirse; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi 4.0 devrimini, yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3-D yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, 2020'li yıllara damga vuracak yeni nesil sanayi devrimi için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.
TÜSİAD bu konuda çalışma gurubu oluşturarak bir dizi toplantılar yapıyor.
EBSO Ege bölgesi Sanayi Odası üyelerine yönelik bilgilendirme çalışmalarına başlamış.
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) de bu konuda çalışmalar yapmakta.
Türkiye orta gelir tuzağında, bu noktada yapılması gerekenlerin başında inovasyon ve teknolojide söz sahibi olmak var...
Bu bağlamda da Endüstri 4.0 Devrimi’ne ayak uydurmak zorundayız.
“Devrime ayak uyduranlar ayakta kalacak, uyduramayanlar yok olacak” deyişini unutmamamız gerekiyor.