“Devletin birinci görevi verimliliği geliştirecek insan eğitimi olmalı”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

TAYSAD yöneticileri, Yurt Haberler Servisimizin yönetcileriyle yaptıkları toplantıda, asgari ücret konusunu ve ona bağlı doğabilecek sorunları birlikte ele almışlar. TAYSAD yöneticileri, “Çalışanların ücretlerinin yukarıya çekilmesinin refahlarının artırılmasının verimlerini olumlu etkileyeceğine inandıklarını” belirtiyorlar. Bununla birlikte sürdürülebilir rekabet için önlemlerin de düşünülmesini ve birlikte ele alınmasını istiyorlar. 

Önlemlerden söz ederken, “Devletin birinci görevinin verimliliği geliştirecek kalifiye eleman eğitimi olduğunu” hem mavi hem beyaz yakalı orta kademe eleman bulma konusunda büyük zorluklar yaşadıklarını belirtiyorlar. Asgari ücret artışının,ücretleri her kademede yukarı iteceğini o nedenle vergi yükünde azaltma ve bazı yükleri devletin üslenmesi gibi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Ücret artışının kayıtdışılığa yol açmaması için bu tür önlemlerle birlikte düşünülmesini ve uygulanmasını istiyorlar. Asgari ücret artışıyla kıdem tazminatı artışının söz konusu olacağını, bu konuda işveren üstündeki yükün kıdem tazminatı fonu kurularak o fona aktarılması konusundaki tartışmaların da sonuç vermesinin önemli olacağını belirtiyorlar. 

Sadece yatırım ve teknoloji ile verimli olunabilir mantığının, düşüncesinin yerine, rekabet gücümüzü ve ihracatımızı artıracak önlemlere ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. 

Yurt Haberler Servisimizin haberlerinde işveren temsilcilerinin asgari ücret konusu ele alınırken 5 talebin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirterek şu taleplerini sıralıyorlar: 

"Asgari ücret, kıdem tazminatı fonu ile birlikte tartışılsın: Bu konunun önemini belirtirken bir işadamı “Örneğin 20 yıllık kıdemi olan işçi 31 Aralık’ta emekli olursa 20 maaş, 1 Ocak 2016’da emekli olursa yüzde 30 daha yüksek kıdem tazminatı alacak” diyerek sorunu ortaya koyuyor. 

Yüzde 70, yüzde 50 ve tamamı olmak üzere üç kademeli geçiş olsun: Bunu öneren işadamı, “Siyasi irade asgari ücretin 1300 lira olacağını söyledi. Bunun başka yolu yok. O zaman geçiş dönemi olmasını talep ediyoruz. İlk 6 ay artışın yüzde 70’ini devlet yüzde 30’unu işveren üstlensin. 6 ayın bitiminde yük yüzde 50 devletin yüzde 50 işverenin olsun. Sene sonunda işveren tamamını yüklensin. 3 aşamalı geçiş olsun” önerisini dile getiriyor. 

Asgari ücret seçim meydanında tartışılmasın, bağımsız bir kurumda belirlensin: Seçim meydanlarında asgari ücret artış sözü verilirken, düşüncelerini söylememelerinin kendi suçları olduğunu kabul eden bir işadamı, “Bunun tehlikesini zamanında söyleseydik, bugün hem millete, hem işçiye, hem sendikalara söyleyecek sözümüz olurdu”diyor. Asgari ücretin bundan sonra diğer bağımsız kurullar benzeri bir bağımsız kurulda tesbitin gerektiğini belirtiyor. 

Türkiye’nin rekabetçiliği esas alınsın hesaplar buna göre yapılsın: İşverenler, Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu'nun sıralamasında 46’ncılıktan 51’inciliğe gerilediğini, işgücü piyasaları sıralamasında 127'nci sırada olduğunu belirterek, sorunun çözümü için verimlilik çalışmalarının yapılmasını öneriyorlar. 

Devlet insan kaynağını artırmak için yatırım yapsın: İşverenler işlerine uygun kalifiye eleman bulamadıklarını belirterek, devletin eğitim sistemini işe uygun geliştirmesini insan kaynağını artırmaya yatırım yapmasını istiyorlar." 

İşverenler asgari ücret artışını işçilerin refahını ve verimliliğini artıracağı için desteklediklerini söylüyorlar. Ancak bunun tek başına ele alınmamasını getirdiği doğuracağı yükleri azaltacak önlemlerle birlikte ortaya konulmasını istiyerek, bu konudaki taleplerini dile getiriyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar