Devlet pazar araştırmamıza ne veriyor?
İki hafta önceki sohbetimizde "Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği" değişikliğini sizlerle paylaşmıştım. 2011/1 olarak yeniden yapılandırılan ve yayınlanan bu destekle ilgili olarak bazı önemli bilgileri de kısaca sizlerle sohbete konu etmiştim.
Geçtiğimiz hafta moderatörü olduğum bir panelde, ihracat yapan veya yapmayan birçok KOBİ sahibi ve yöneticisi ile yaptığımız sohbetlerin ağırlığı bu desteğe kaydı. Bu nedenle de bu sohbetimizde, Pazar Araştırması Desteği'nin biz ihracatçılara yarayan kısımlarına biraz daha göz atacağız. Burada yinelemek istediğim başka bir konu da bu desteğin ne kadar az kullanılmakta olduğu. Aynı panelde konuşmacı olan İGEME uzmanı arkadaşımızın da vurguladığı üzere bu destek çok az oranda kullanılıyor.
Niye bunu vurgulamak ihtiyacını hissediyoruz?
Eski deyişi anımsayacaksınız, "Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur." Hedef pazarlarımızı, mevcut ve olası müşterilerimizi ne kadar sık ziyaret edersek, o pazarlara girişimiz ve girdikten sonra pazarda tutunmamız da o kadar kolay ve etkili olur. Gelelim bu destekten nasıl yararlanacağımıza.
Pazar araştırma seyahatine aynı şirketten iki kişi gidebiliyor. Her yıl 10 seyahat yapabileceğiz. Her seyahat için bize 7.500 ABD Doları destek veriliyor. Hesaba bakarsak, 10.700.- ABD Doları harcarsak bunun yüzde 70'i olan 7.500 ABD Doları'nı devletten geri alacağız. Varsayalım toplam harcamamız 6.000.- oldu ABD Doları'nı bunun yüzde 70'i olan 4.200.- ABD Doları'nı devletten geri alacağız.
Her seyahatte coğrafi konumu yakın olan 3 ülkeye gidebiliyoruz. Ancak gittiğimiz bir ülkeye, aynı yıl içinde ancak iki kere gidebiliyoruz. Yani amaç bizi mümkün olduğunca çok pazarda dolaştırmak olsa gerek.
Yol paramızın yanı sıra, gittiğimiz yerde araba kiralarsak da günlük en çok 50.- ABD Doları olmak üzere, araba kiralama ücretinin yüzde 70'ini destek olarak geri alabiliyoruz. Yani 70 dolarlık araba kiralarsak 50.- dolar, 60 dolarlık araba kiralarsak 60 x % 70 = 42 dolar, eğer 100.- dolarlık araba kiralarsak azami destek olan sadece 50 doları alıyoruz.
Konaklamada devlet daha bonkör, gecelik toplam 300.- ABD Doları destek veriyor. Biz istersek 500 dolarlık otelde kalalım, alabileceğimiz en fazla 300.- ABD Doları. Eğer daha ucuz bir yerde konaklarsak, varsayalım geceleme ücreti 200.- ABD Doları olan bir yerde kalırsak, alabileceğimiz destek 200 x % 70 = 140.- ABD Doları. Hatırımızda tutmamız gereken önemli bir nokta da bu konaklama desteklerinin iki kişi için verildiğidir.
Bu gezilerin süresi yol hariç en fazla 10 gün olabilir. Öte yandan seyahatte bulunduğumuz her gün en az bir potansiyel alıcı firma ile görüşme yapmamız gerekmektedir. Hatırlamamız gereken önemli bir nokta da görüşme yapılmayan günler için destek alamayacak olduğumuzdur.
Bunların hepsi güzel ve moral veren konular.
Gelelim can sıkıcı noktalara. Bu ve benzer destekleri almaya çalışan ve konuştuğumuz birçok ticaret erbabı dostumuz, ödemelerin çok geç yapılmasından yakınıyorlar. Burada eksik veya yanlış belge vermekten kaynaklanan gecikmelerden söz etmiyoruz. Belgeleri tam, dosyası eksiksiz olan dostlarımız bile 6 ay çevresinde dolaşan destek ödenme sürelerinden bahsediyorlar ki bu sürelerde pek de yanlış yok.
Devlet yardımlarda keseyi açtığını gösteriyor amma eli kesenin içerisine pek de yavaş uzanıyor. Biz ihracatçılar da paralarımızı zamanında alamayınca desteklere yaklaşmada çekingen davranıyoruz.
Haydi DTM 500 milyar ABD Doları yıllık ihracata yelken açmak için çantalarımız elde hazır, sizin destek ödemelerini hızlandırmanızı bekliyoruz.