Dev portföylerde ayarlamalar geliyor

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS [email protected]

Piyasa sadece Yunanistan olayına odaklandı, ancak bu hafta ve önümüzdeki hafta fiyat hareketlerini etkileyecek ekstra gelişmeler var. Piyasaları her zaman etkileyen Fed toplantısı bugün yapılıyor. Daha önemlisi; ay sonu yaklaştığı için büyük portföylerde ayarlamalar olacak. Bu ayın sonu, aynı zamanda ikinci çeyreğin de sonu oluyor. Çeyrek sonlarında daha farklı düzenlemeler de yapılabilir. 

Yılın ilk yarısı, özellikle de ikinci çeyrek birçok yatırımcı için zor geçti. İkinci çeyrekte, Dolar'da çift yönlü bir fiyat hareketi yaşandı. Dolar, majör paralar karşısında önce düştü, sonra toparlandı. Emtia fiyatlarındaki yükseliş durdu. Yatırımcıların, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik ilgileri azaldı. Yıllık bazda bu piyasalara giren sermayeye bakılırsa, yatay-negatif bir giriş olduğu görülür. Bu değişimlere göre; risk iştahında çok anlamlı bir hareketin olmadığı söylenebilir. Bunun sadece Yunanistan ile ilgisi yok. Fon yöneticileri durum değerlendirmesi yapıyorlar. Küresel büyümenin nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar. Bu safhada; ABD ekonomisi ve gelişmekte olan ülkelerdeki zayıflığın geçici olması bekleniyor. Yarınki Fed toplantısından sonra yapılacak açıklamada da, bu 'geçici' ifadesine vurgu yapılabilir.

Üçüncü çeyrekte de risk iştahında ciddi iniş çıkışların olması beklenebilir. Yunanistan yeni bir Lehman Brothers olabilir düşüncesi yatırımcıların aklına girmişken; küresel ekonomi ile ilgili belirsizlikler sürüyorken; yatırımcılar risk alma konusunda daha isteksiz davranabilirler. Yunanistan parlamentosundan bu hafta güvenoyu çıkabilir. Kemer sıkma önlemleri kabul edilebilir. Önümüzdeki günlerde istedikleri parayı da alabilirler. Bunlara rağmen; Almanya tarafında her an bir sorun çıkabilir. Alman medyası: 'Yunanistan'a verilecek para Almanya'daki vergi indirimlerini baltalar mı? ' sorusunu soruyor. Merkel üzerindeki baskı giderek artıyor. Merkel'in partisi geçtiğimiz aylardaki yerel seçimleri kaybetti. Bu şekilde giderse; genel seçimde büyük bir yenilgi alabilir.

Avrupa bankacılık sektöründe de tedirginlik görülüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın(AMB) haftalık olarak yayımladığı likidite verilerine göre; bankalar, AMB'nin kapısına dayanmış. Bu hafta, geçen haftaya göre 52 milyar Euro daha fazla para almışlar. Ayrıca; geçen hafta operasyona giren banka sayısı 235 iken, bu hafta 353 olmuş. Bankalar arasında bir güven sorunu olabilir. İngiliz bankaları, Euro bölgesi bankalarına borç vermiyor. Fransız bankalarının, finansmanlarda zorlandığı biliniyor. 2008'de Lehman Brothers battıktan sonra yaşanan likidite krizi hala unutulmadı. Belli ki; Yunanistan kaynaklı gelişmeler Avrupa bankacılık sektörünü korkutuyor.

Yunanistan'dan gelecek iyi haberler, son bir yılda olduğu gibi, risk iştahını ve Euro'ya ilgiyi artırabilir. Bu hareket kalıcı olur mu? Kafamda soru işaretleri var. Önümüzdeki iki hafta için fazla risk alınması taraftarı değilim.    

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019