Dev derbi geldi çattı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Ezeli rekabette 374. randevu pazar gecesi Cüneyt Çakır'ın başlama düdüğüyle start alacak. Her ne kadar Süper Lig'in şampiyonu geçtiğimiz hafta alınan sonuçlarla belli olsa da 1909'da yapılan ilk maçtan bu yana Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki karşılaşmalara illa bir hedef konulmasına gerek olmadığını hepimiz biliyoruz. İki büyük camia için "ezeli rakibini mağlup etmek" yeterince önemli bir kazanım olarak görülmekte. Karşılaşma öncesi her iki takımı da etkileyebileceğini düşündüğümüz gelişmeler var. Fenerbahçe, elinde tek hedef olarak kalan Türkiye Kupası'na kanalize olup Eskişehirspor ile kozlarını 120 dakika paylaştıktan 4 gün sonra ezeli rakibiyle derbi oynayacak. Galatasaray ise şampiyonluğu garantiledikten sonra ister istemez bir rahatlama yaşadı ve bu durum derbide sarı-kırmızılıları etkileyebilir. 104 yıllık rekabette taraflardan Fenerbahçe 141 galibiyet ile üstünlüğü elinde tutuyor. Galatasaray, geride kalan 373 randevudan 119'unda 90 dakikayı üstün tamamlarken, 113 karşılaşmada ise eşitlik bozulmadı. Gol sayılarında da sarı-lacivertli ekibin 522'ye 475 önde olduğunu belirtelim. İstatistik havuzumuzu daraltarak iki takım arasındaki son 10 lig maçına baktığımızda; Fenerbahçe'nin 4, Galatasaray'ın 2 galibiyet aldığını görüyoruz. Bu dönemde oynanan 4 maçta ise taraflar eşitliği bozamadılar. Sarı-lacivertliler bu 10 karşılaşmada rakip kaleye 12 gol bırakırlarken, sarı-kırmızılılar 10 golle cevap verdiler. Yaşanan 4 beraberliğin üçünün Kadıköy'de gerçekleşmesi de önemli bir veri. Gelelim ezeli rakiplerin bu sezonki genel tablolarına. İç sahada bu yıl 16 lig maçına çıkan Fenerbahçe'nin 11 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyetle maç başına 2,19 gibi başarılı bir puan ortalaması tutturduğu görülüyor. Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda Trabzonspor ve Elazığspor ile yenişemeyen Aykut Kocaman'ın talebeleri, Antalyaspor, Karabükspor ve Sivasspor'a ise mağlup olmuşlardı. Galatasaray'ın 16 maçlık deplasman karnesi de şu şekilde: 8 galibiyet, 6 beraberlik ve 2 mağlubiyet. Dış sahada Beşiktaş, Gençlerbirliği, Mersin İdman Yurdu, Trabzonspor, Bursaspor ve Eskişehirspor ile berabere kalan sarı-kırmızılılar, Orduspor ve Kasımpaşa'ya yenilmekten kurtulamamışlardı. Açıkçası istatistik bir inceleme sonucunda beraberlik ihtimalinin yabana atılmayacak derecede fazla olduğu söylenebilir.
Ezeli rakiplerde son durum şöyle: Galatasaray'da Çağlar Birinci, Selçuk İnan ve Gökhan Zan'ın sakatlıkları bulunuyor. Selçuk ve Gökhan'ın maç gününe kadar oynayabilecek seviyeye gelmeleri bekleniyor. Son maçta kırmızı kart gören Umut Bulut'un da takımdaki yerini alamayacağını belirtelim. Ev sahibi sarı-lacivertli ekipte Gökhan Gönül, Dirk Kuyt ve Miroslav Stoch'un takımla çalışmalara başlaması yüz güldürürken tedavisine devam edilen Raul Meireles'in oynama ihtimali zayıf. Ayrıca sarı kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek olan Cristian Baroni ile sakatlığı süren Selçuk Şahin'i de hesaba kattığımızda Fenerbahçe'nin derbide savunma güvenliğini sağlama hususunda yine takım halinde bir gayret göstereceğini tahmin etmek zor değil. Buna rağmen oldukça etkili hücum silahlarına sahip Galatasaray'ın ofansif gücünü pasifize etmek mümkün olamayabilir. Fenerbahçe de ofansif anlamda güçlü ancak geri dönüşlerde taktik dizilişten doğan sıkıntılar yaşayabilen rakibini bilhassa kanatları etkili kullanarak avlayabilir. Aykut Kocaman'ın klasik 4-4-1-1 dizilişi, Galatasaray'ın 4-3-1-2'sine karşı buna imkân veren bir saha yayılımı. Bu noktadan hareketle derbide karşılıklı gol izleme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabi maç böylesine büyük, hakem de Cüneyt Çakır olunca çıkacak kartlar sonrası tüm bu analizin çöpe gidebileceğini de unutmamak gerekiyor.

33.HAFTAYA BAKIŞ

Beşiktaş - Gençlerbirliği
Fenerbahçe'nin son puan kaybı ve bu hafta derbi oynayacak olması nedeniyle ikincilik için iştahlanan Beşiktaş, bu karşılaşmaya motive biçimde çıkacaktır. Siyah-beyazlılarda Manuel Fernandes, konuk takımda Özgür İleri kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Bunun yanında Beşiktaş'ta İbrahim Toraman, Almeida ve Niang'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Başkent temsilcisinde ise Ramazan, Hurşut, Tomiç ve Serkan'ın sakatlıkları sürüyor. Hafif sakatlığı bulunan Azofeifa forma giyebilecek. Ligin amaçsız takımlarından Gençlerbirliği 16 deplasmanda 4 kez galibiyet sevinci yaşadı. İkincilik hedefi bulunan Beşiktaş'ı öne çıkarmak gerek.

Bursaspor - Eskişehirspor
Üçüncülük için Beşiktaş ile çekişen Bursaspor'un kazanmaktan başka bir çaresi yok. İbrahim Yazıcı'nın vefatı nedeniyle moralsiz oldukları gözlenen yeşil-beyazlılarda Vederson'un sakatlığı bulunuyor. Türkiye Kupasında Fenerbahçe ile zorlu bir sınav veren Eskişehirspor'da kaleci Boffin ve Erkan Zengin kart cezalısı. Bu sezon çıktığı 16 deplasman maçında 4 kez kazanan Eskişehirspor'un fiziksel ve mental anlamda bu maça tutunması çok kolay gözükmüyor. Batalla ve Belluschi'nin form durumları itibariyle takımlarını sırtlayan bir form gösterdiklerini belirtelim. Hedefi doğrultusunda bu maça asılacak Bursaspor galibiyet için daha şanslı gözüküyor.

Trabzonspor - İ.B.
Kupada Sivasspor'u sürklase eden Trabzonspor oldukça moralli. Bordo-mavili ekipte Giray Kaçar kart cezası nedeniyle oynayamayacak. Emre Güral'ın sakatlığı bulunuyor. Kümede kalma adına son şanslarını kullanan İ.B. Belediyespor'da ise Taner, Turgay ve Vittek'in sakatlıkları var. Ligin ikinci yarısında deplasman galibiyeti bulunmayan konuk takımın bu karşılaşmada işi epey zor olacak. Her ne kadar Trabzonspor'un fiziksel anlamda yıpranmış olabileceğini hesaba katmamız gerekse de İ.B. Belediyespor'un da bilhassa geriye düşmesi durumunda kolay kolay geri dönüş yapamayabileceğini söylemeliyiz. 3 puan için ibre Trabzonspor'dan yana.

Gaziantepspor - Elazığspor
Ligde kalma yarışında nispeten rahatlayan iki takım kozlarını Kamil Ocak Stadı'nda paylaşacaklar. Ev sahibinde Yasin, Wilton ve Muhammet'in sakatlıkları devam ediyor. Elazığspor'da ise Bülent Ertuğrul dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Elazığspor bu karşılaşmadan bir puan alması durumunda matematiksel olarak ligde kalmayı garantileyecek. Bu nedenle Yılmaz Vural'ın takımını önce bir puanı düşünen bir strateji ile sahaya süreceğini düşünüyorum. Dolayısıyla az gollü bir maç oynanması söz konusu olabilir. Sonuç üzerine yapılacak tahminlerde beraberliğe de yer verilmeli.

Kasımpaşa - Kayserispor
Son beş maçında sadece Orduspor'u mağlup eden Kasımpaşa hedeflerinden uzaklaştı ancak bu maçı kaybederlerse beşincilikten de inecekler. Lacivert-beyazlı takımda Fabian Ernst kart cezalısı. El Yasa, Şahin ve Sarmov'un sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda Marko Simic cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Abdullah, Steinsson, Ertuğrul ve Mouche'nin sakatlıkları sürüyor. İç sahada kontrollü bir anlayışa bürünen Kasımpaşa'nın, nihai sonuçlardan bağımsız olarak maçların ilk yarılarını forse ettiği ancak ikinci 45 dakikalarda düşüş yaşadığı görülüyor. Kayserispor'un deplasman performansı düşünüldüğünde ilk 45 dakikayı Kasımpaşa'nın önde bitirmesi ihtimal dahilinde gözüküyor.

Antalyaspor - Orduspor
Hedefsiz kalan iki takımdan Antalyaspor'da Mehmet Sedef ve Hakan Arıkan'ın hafif sakatlıkları var. Ligden düşmesi kesinleşen Orduspor'da ameliyat olan Fornezzi ve Müslüm Yelken ile cezalı Ali forma giyemeyecekler. Konuk takım bu maçta alt yapısından çıkardığı bazı genç futbolcularına şans tanıyabilir. Bu sezon iç sahada 10 maç kazanan kırmızı-beyazlılar maç başına 1,94 puanlık bir ortalama tutturdular. Gol ortalamaları da 2,25. Deplasman fobisi herkesin malumu olan Orduspor karşısında Antalyaspor'un maçı kazanması normal sonuç olur. Baskıdan kurtulan konuk takım nasıl bir performans gösterecek açıkçası ben de merak ediyorum.

Akhisar Bld. Spor - Mersin İdman Yurdu
Mücadelesiyle alkış toplayan Akhisar Belediyespor, bu amansız yarışın kazananı olmak için maçtan 3 puanla ayrılmak zorunda. Ev sahibinde Kenan Özer'i maça yetiştirmek için yoğun çaba harcanıyor. Formalite maçları oynayan Mersin İdman Yurdu karışık bir atmosferde. Ödemelerde yaşanan sorunlar nedeniyle bilhassa yabancı oyuncuların huzursuz oldukları söyleniyor ki, son olarak Joseph Boum kenti terk etti. Mevcut şartlar altında oynanacak karşılaşmadan ev sahibinin üç puan çıkarabileceğini düşünüyorum. Gekas takımını sırtlamaya devam ederse Akhisar ligde kalma yolunda çok önemli bir adım atabilir.

Sivasspor - Karabükspor
Kupada Trabzonspor'a 6-0 gibi farklı bir skorla kaybeden Sivasspor, oldukça moralsiz. Alınan kötü sonuçlardan sonra yeniden düşme hattına gerileyen Karabükspor'da ise son olarak Mesut Bakkal'la yollar ayrılmıştı. Konuk takım Yiğit İncedemir ve Erdem Özgenç'ten cezaları nedeniyle faydalanamayacak. Bolu'da kampa giren Karadeniz temsilcisinde kaleci Bora'nın da sakatlığı bulunuyor. Rıza Çalımbay takımını rehabilite ederek bu maça hazırlayacak ve elden geldiğince rotasyon yapacaktır. Yine de can havliyle oynamasını beklediğim Karabükspor'un bu maçtan puan çıkarabileceğini düşünüyorum. Aksi halde son hafta onlar için bir kâbusa dönebilir.

 

cemtop10052013.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016