Despacito’nun söz yazarı müzikle iyilik dağıtıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Porto Rikolu şarkıcı Luis Fonsi’nin seslendirdiği Despacito 10 Ocak 2017 tarihinde YouTube'da yayımladı ve şarkı 3 milyar görüntülenme eşiğini aşarak dünyanın en çok izlenen videosu oldu. 

Despacito’nun söz yazarlarından Erika Ender başka bir ilke daha imza attı. Ender, bu şarkı ile Bilboard “Hot 100” listesinde ilk sırada yer alan ilk kadın söz yazarı oldu. Şarkı aynı zamanda, Hot 100 listesinde bugüne kadar en uzun süre kalmayı başaran şarkı olma ünvanını da kazandı.

Grammy Ödülü sahibi Erika Ender, sadece müzik endüstrisinde bariyerleri ortadan kaldıran bir kadın değil, aynı zamanda bir yardımsever. 2009 yılında Puertas Abiertas (Açık Kapılar) adında bir dernek kuran Ender, bir yandan çocuk işçiliğinin sonlandırılması için çalışırken, diğer yandan fakirlik nedeniyle risk altında olan çocuk ve gençlere müzik ve sanat yoluyla destek sağlıyor.

Bu başarılı kadından öğreneceklerimiz olduğu kesin. Bakın neler diyor:

- İşbirliği yaptığınızda, egonuzu bir kenara koymanız gerekir. Bu bir evlilik gibidir. Hangi konuda işbirliği yaparsanız yapın, çocuğunuza iyi bakmanız lazım. Bu, ‘sen’ veya ‘ben’ ile ilgili bir konu değil; ‘biz’ demek ve herşeyi birlikte yaratmak gerekiyor. En iyi sonuçları alabilmek için, hepimizin elimizden gelenin en iyisini ortaya koymamız gerekli.
- Eğer dayanıklıysanız ve farklıysanız, hayaliniz ne olursa olsun, gerçekleştirirsiniz. Ben her bir hayalimin peşinden gittim. Değerlerime her zaman bağlı kaldım ve her zaman çok çalıştım.
- Ne yaparsanız yapın, dünyaya iyi bir mesaj vermeniz gerekiyor. Söylediğiniz herşeyden sorumlusunuz, çünkü sözleriniz diğer insanların hayatını etkiliyor. Ben müziği iyilik yapmak için kullanıyorum. Annem ve babam beni böyle yetiştirdiler. Her zaman topluma fayda sağlayacak işler yaptık. Çocukluğumdan bu yana hayata bakış açım bu oldu. Müziği büyük fark yaratacak güçlü bir araç olarak görüyorum.
- Derneği kurma nedenime gelirsek; elimde bir mikrofon ve karşımda bir kamera olduğunu düşündüğümde, etrafımdaki birçok kişiden daha fazla etki yaratabileceğimi ve çok sayıda insan için iyilik yapabileceğimi anladım. Annem ve babam doktor; çünkü onlar milyoner olmak istemiyorlar, diğer insanlara yardım etmeyi seviyorlar. Beni ve kızkardeşimi her zaman yanlarında taşıdılar. Bize zorluk içinde yaşayan, aç, fakir, içecek su bile bulamayan çocukları gösterdiler. Ben de onlar için şarkı sözü yazan, onlarla vakit geçiren, onların hayatını anlayan ve onlara yardım eden bir kadın oldum. Bugün elimde müzik gibi güçlü bir araç var. Ülkemde sevilen ve güvenilen bir sanatçıyım. Bu gerçekten çok önemli bir güç. Bugün zor şartlarda yaşayan çocuklara ücretsiz müzik dersleri veriyorum. Müzik insanı iyileştirir, yaratıcı olmanızı sağlar. Şu anda önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Festival Talenpro, farklı kategorilerden oluşan bir yarışma. Ulusal kanallarda yayınlanacak. Yarışmanın kazananlarına burs verilecek. Aynı zamanda bu yarışma sayesinde Panama genelinde 12 okulu yenileyeceğiz.
- Başarılı olmak için farklı olmak gerektiğini öğrendim. Sabırlı olmak gerektiğini de. Ne olursa olsun, yolun yarısında vazgeçmemelisiniz. Gelişmek için açık ve alçakgönüllü olmalısınız. Yaptığım iş benim için çok anlamlı, çünkü diğer insanların hayatlarına, kalplerine dokunmayı hedefliyorum. Bu, hayatta alabileceğim en iyi ödül. Bir amaç için bu dünyada olduğuma inanıyorum.

Başarılı iş kadınlarının ortak noktası: SPOR

İş dünyasında kadın liderliği ile sporun yakından bir ilgisi olduğu hiç aklınıza gelir mi? Bu ilişki somut olarak kanıtlanmış durumda. EY ve espnW tarafından 400 üst düzey yönetici kadın arasında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, iş dünyasında başarılı olmak spor yapmak ile yakından ilgili.

Araştırmaya katılan üst düzey kadın yöneticilerin yüzde 52’si üniversite yıllarında spor yapmışlar. Daha alt pozisyonlardaki kadın çalışanlarda ise spor yapma oranı yüzde 39.

Aynı araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer gerçek ise, Fortune 500 kadın yöneticiler listesindeki kadınların yüzde 80’inin hayatlarının bir döneminde sporla yakından ilgilenmiş olmaları.

Fortune 2017 En Güçlü Kadınlar Listesi de bunu kanıtlar nitelikte. Bu listede yer alan 31 kadının 20’si, yani yüzde 65’i, okul yıllarında spor yapmışlar. En fazla tercih edilen üç spor dalı ise yüzme, basketbol ve tenis.

Peki kim hangi sporu yapmış? Listede yer alan yüzücüler arasında HPE CEO’su Meg Whitman, Google CFO’su Ruth Porat, YouTube CEO’su Susan Wojcicki, Microsoft CFO’su Amy Hood ve Fidelity Investments Başkanı Kathleen Murphy yer alıyor.

PG&E CEO’su Geisha Williams ve J&J Group Dünya Başkanı Sandi Peterson tenis oynuyor. Deloitte CEO’su Cathy Engelbert, KPMG CEO’su Lynne Doughtie basketbol ve tenis sporlarını tercih edenler arasında yer alıyor.

Günün sözü:
Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir.
Marilyn Monroe

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar