Derbinin anahtarı "Kocaman" ellerde

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

cats.jpg

Ezeli rekabette 373. randevu geldi, çattı. Türk futbolunun lokomotif takımlarından ikisi; Galatasaray ve Fenerbahçe pazar gecesi kozlarını Türk Telekom Arena'da paylaşacaklar. Klasmanda iki puan farkla ard arda sıralanan takımlardan Galatasaray ev sahibi avantajıyla rakibiyle arasındaki puan farkını açmayı hedeflerken, Fenerbahçe ise deplasmanda alacağı galibiyetle ezeli rakibinin üzerine çıkmaya çalışacak. Ziraat Türkiye Kupası'nda PTT 1. Lig takımlarından 1461 Trabzon'a yenilerek elenen Galatasaray'da moraller bozuk olsa da sarı-kırmızılı ekibin bu maça çok farklı bir kadro ve motivasyonla çıkacağı söylenebilir. Ev sahibinde Hakan Balta kart cezası nedeniyle takımındaki yerini alamayacak. Kupa maçında sakatlanan Sercan Yıldırım'da ikinci derece adale yaralanması tespit edildi ve bu futbolcu da derbide forma giyemeyecek isimlerden biri. Hafif sakatlığı bulunan Albert Riera ise fizyoterapist eşliğinde bu maça hazırlanıyor.

Çağlar'ın kupa maçındaki yetersiz performansı düşünüldüğünde, Riera'nın Galatasaray sağlık ekibi tarafından maça yetiştirilmesi Fatih Terim'i olası bir baş ağrısından kurtaracaktır. Derbi öncesi cezalı futbolcusu bulunmayan Fenerbahçe, kupadaki Göztepe karşılaşmasına takviyeli takımıyla çıkarak ideal kadrosunu büyük oranda Galatasaray maçına sakladı. Pazar gecesi Fenerbahçe'nin derbiye artık klasikleşen kadro yapısıyla çıkması bekleniyor. Mönchengladbach maçında oyundan alınışına gösterdiği tepki sonrası İ.B. Belediyespor karşılaşmasında kadro dışı kalan Miroslav Stoch'un da büyük ihtimalle derbinin ilk 18'inde yer alacağı öğrenildi. Bu sezon iç sahada oynadığı 7 maçta 4 galibiyet alan Galatasaray; Eskişehirspor ve Gaziantepspor ile berabere kalırken, Karabükspor'a ise mağlup olmuştu. Bu noktada Şampiyonlar Ligi'nin yarattığı fikstür sıkışıklığından kurtulması sarı-kırmızılı takımın lehine bir gelişme sayılabilir çünkü yoğun maç trafiğinin takımı menfi yönde etkilediği açıkça görülüyordu. Fenerbahçe'nin deplasman karnesini incelediğimizde ise oynanan 7 maç; 1 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 mağlubiyet görüyoruz. Sarı-lacivertli takımın dış sahada sadece Akhisar Belediyespor'u yenmiş olması gerçekten de enteresan bir istatistik. Bunun yanında oynadığı deplasman maçlarında Kasımpaşa'ya kaybeden sarı-lacivertlilerin Elazığspor, Sivasspor, Bursaspor, Eskişehirspor ve Kayserispor ile berabere kaldıklarını belirtelim. Söz konusu maçlarda 6 gol atılıp 7 gol yenmesi Aykut Kocaman'ın maçları kilitlemeye ve "1-0 olsun bizim olsun" düşüncesine meylettiğini anlatıyor gibi. Ancak pazar akşamı Fenerbahçe ezeli rakibini mağlup etmek istiyorsa, orta alanda hâkimiyeti ele geçirmesi şart. Son maçlarda gün yüzüne çıkan Baroni'nin 10 numaraya soyundurulma sorunsalı, bu hâkimiyetin önündeki en büyük engel. Açıkça belirtmek gerekiyor ki, elinde belinde bir Alex, eli belinde bir Baroni'den 10 gömlek üstündü. Bu sebeple 4-4-2 dizilişini bozmayacağını öngördüğümüz Galatasaray'a karşı önce sayısal üstünlüğü ele geçirme adına, Aykut Kocaman'ın farklı bir strateji uygulaması gerekecek. Aksi halde sahasındaki 7 maçta 14 gol bulmuş sarı-kırmızılı takıma karşı savunmada kalarak kontratak kovalamak arzulanan neticeyi vermeyebilir. Formda hücum silahlarıyla Galatasaray'ın derbide skor bulması hiç de azımsanmayacak derecede yüksek bir ihtimal. Fenerbahçe'nin mevcut oyun ve deplasman anlayışı ise geriye düştükten sonra maçı çevirme konusunda bir takım sıkıntılar doğurabilir. Anlayacağınız derbinin seyri ve sonucu büyük oranda Aykut Kocaman'ın stratejisinde gizli. Şahsi kanaatim derbide toplam gol sayısının 2-3 marjında kalacağı.

 

16.HAFTAYABAKIŞ

Gençlerbirliği - Beşiktaş   
Her iki takım da Ziraat Türkiye Kupası'ndan elenerek tamamıyla lige konsantre olmuş durumda. Başkent temsilcisinde ameliyat olan Serkan Kurtuluş'un forma giyme şansı bulunmuyor. Ekigho'nun sakatlığı sürerken, ağrıları bulunan Aykut Demir'in tedavisine devam ediliyor. Beşiktaş'ta Oğuzhan Özyakup kart cezası nedeniyle yok. Bu karşılaşmada forma giymek istediğini açıklamasına rağmen Manuel Fernandes'in durumu da belirsizliğini koruyor. İç sahada gollü maçlar oynayan kırmızı-siyahlılar muhtemelen Beşiktaş'ın savunma zaaflarından faydalanmak isteyeceklerdir. Eksik kadrosuna rağmen siyah-beyazlılar da gol bulabilir. Gollü bir maç izleme olasılığımız fazla.

İ.B. Belediyespor - Trabzonspor   
Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe deplasmanında güçlü bir direnç gösteren İ.B. Belediyespor buna rağmen mağlup olmaktan kurtulamamıştı. Trabzonspor ise kupadaki Kasımpaşa randevusunun ardından lige dönüş yapıyor. Ev sahibinde Kamil Zayatte cezalı. Turgay Bahadır'ın sakatlığı sürüyor. Bordo-mavili takımda ise Soner, Bamba ve Vittek sakatlığı bulunan isimler. Genel anlamda Trabzonspor'un İ.B. Belediyespor'a karşı oynadığı maçlarda üstünlük kurduğu söylenebilir. Buna ev sahibinin iç sahada pek de iç açıcı olmayan performansını eklersek, Trabzonspor'un fiziksel açıdan maçın içinde kalması durumunda kazanabileceği görülüyor.

Orduspor - Antalyaspor   
Kötü gidişe son vermek isteyen Orduspor, bu maça kart cezalısı Nizamettin'den yoksun olarak çıkacak. David Barral, Roversio De Barros ve Selçuk Şahin sakatlığı bulunan isimler. Kupada Beşiktaş'ı eleyerek gruplara kalan Antalyaspor'da ise Uğur İnceman'ın sakatlığı bulunuyor. İç sahada deplasmanlara oranla daha başarılı bir grafik çizen Orduspor, Antalyaspor'un kupa maçı sonrası rehavet yaşaması durumunda sürpriz bir sonuca imza atabilir. Kırmızı-beyazlılar deplasmanlarda kontrollü bir futbol ortaya koyuyorlar. Bu durum Orduspor'un oyun anlayışıyla birlikte değerlendirildiğinde maçın az gollü olabileceği görülüyor.

Eskişehirspor - Bursaspor   
Haftanın seyir zevki vaat eden maçlarından biri. Eskişehirspor tam kadro çıktığı kupa maçında Karabükspor'a gol yağdırmıştı. Bursaspor ise rotasyon yapmasına rağmen kupadaki Altay maçını kayıpsız geçti. Ev sahibinde Veysel cezalı. Sezgin ve Tello'nun sakatlıkları bulunuyor. Bursaspor'da ise Sebastian Pinto'nun tedavisine devam ediliyor. Yeşil-beyazlı takım deplasmanlarda iç saha maçlarına göre daha iyi bir grafik çiziyor ve 3 puanı kolay vermiyor. Ancak Eskişehirspor'un da Atatürk Stadında oynadığı maçlarda göz doldurduğunu belirtelim. Galibiyet için Ersun Yanal'ın talebeleri bir adım önde. Gollü bir maç oynanması beni şaşırtmaz.

Mersin İ.Y. - Akhisar Bld. Spor   
Düşme hattını yakından ilgilendiren bu mücadelede her iki takım da galibiyeti hedefliyor. Mersin ekibinde Mustafa Keçeli, konuk takımda ise Emin Aladağ ve Mustafa Aşan cezalı. Ev sahibi kupada Gençlerbirliği engelini geçerek moral kazandı. Akhisar Bld. Spor ise geçtiğimiz haftayı ertelenen maç sebebiyle adeta "bay" geçti. Konuk takımda Anıl Taşdemir de yönetim kurulu tarafından kadro dışı bırakılmıştı. İçerde oynadığı 7 maçtan 2'sini kaybeden Mersin İdman Yurdu, temkinli görüntüsüyle dikkat çekiyor. Eksik kadrosuyla savunma güvenliğini ilk plana almasını beklediğim Akhisar da gol yollarında sıkıntılı. Normal şartlar altında az gollü bir maç oynanması beklenebilir.

Elazığspor - Gaziantepspor   
İç sahadaki 8 maçında 1 galibiyet ve 4 beraberlik alan Elazığspor, son haftalarda çıkışta. Henüz deplasmanda kazanamayan Gaziantepspor ise bu karşılaşmaya dönüm noktası gözüyle bakıyor. Konuk takımda Karcemarskas ve Muhammet Demir'in sakatlıkları sürüyor. Kaleci Mahmut ve Orhan Gülle'nin de kupa maçında kırmızı kart görmeleri teknik heyeti bilhassa kaleci konusunda sıkıntıya soktu. Gaziantepspor sağlık heyeti Karcemarskas'ı maça yetiştirebilmek için yoğun mesaide. Aksi takdirde kaleyi 3.kaleci Eray koruyacak. Elazığspor'da Aydın, Zaki ve Bülent Ertuğrul'un sakatlıkları var. Gaziantepspor'dan bu hafta sürpriz bir sonuç bekliyorduk ki, kadro sıkıntısı bu düşüncelerimizi değiştirdi. Maç 3 ihtimalli.

Karabükspor - Sivasspor   
Geçtiğimiz hafta Gaziantepspor'u yenerek moral bulan Karabükspor, kupada Gençlerbirliği'ne farklı yenilerek elenmişti. Sivasspor ise evinde Galatasaray'a direnememiş ama kupada tur atlamıştı. Ev sahibinde Ahmet İlhan, Erdem Özgenç, Güven Varol ve Uğur Uçar'ın sakatlıkları var. Bu isimlerden bazıları maça yetişebilir. Sivasspor'da ise Uğur Kavuk dışındaki sakatların maça yetişebileceği öğrenildi. Karabükspor LulaLua'nın forma girmesi ve Shelton'ın iyileşmesiyle gol yollarında etkili hale geldi. Sivasspor'un da önemli gol silahları var. Karşılıklı gollerin atılabileceği bir maç.

Kayserispor - Kasımpaşa   
Kayserispor Robert Prosinecki'nin göreve gelişinin ardından daha pozitif bir futbol oynamaya başladı. Sarı-kırmızılı ekipte Abdullah kart cezalısı. Bunun yanında Steinsson'un sakatlığı devam ediyor. Hafta arasındaki kupa randevusunda Trabzonspor ile oynayan Kasımpaşa'da Volkan Yaman, Kafoumba Coulibaly, Şahin Aygüneş, Pablo Pintos'un çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Djalma büyük ihtimalle maçta forma giyebilecek. Son dönemde gol yollarında daha etkili görünen sarı-kırmızılı ekiple, önemli hücum silahlarına sahip Kasımpaşa'nın randevusunda bol pozisyon ve gol izleyebiliriz. Özellikle son 20 dakikada heyecan tavan yapabilir.

Boğaziçili öğrencilerden spor ödülü
Sporu sevdirmek ve spor yapılmasına olanak sağlamak amacıyla, yıl içerisinde çeşitli organizasyonlar düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu, yılın en iyilerini seçiyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi Spor Ödülleri 2011 çerçevesinde, Boğaziçili öğrenciler yılın En İyi Basketbol Takımı, En İyi Basketbol Oyuncusu (Kadın/Erkek), En İyi Voleybol Takımı, En İyi Voleybol Oyuncusu, En İyi Antrenör, En İyi Spor Yazarı, En İyi Yönetici ve En İyi Spor Programı'nı seçiyor.
Geçmişi 1896 yılında "The Athletic Association"'a dayanan ve günümüze kadar birçok ilke imza atmış olan Türkiye'nin ilk öğrenci topluluğu olan Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu'nca Aralık 2012 başında başlatılan oylamanın sonuçları oylamanın tamamlanmasının ardından 18 Aralık Salı akşamı 19:00'da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'da yapılacak organizasyonla sahiplerini bulacak. Gecede ayrıca Sportsmanship Brotherhood ( Sporcu Kardeşliği) Ödülleri adı altında 8 ayrı ödül ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü de verilecek.

top_top.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016