Derbiden ötesi “formalite” imiş

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sezonun son derbisini hafta arası analiz ettiğimiz ve kafamızda oynamaya çalıştığımız yazımızın başlığı “Bir derbiden ötesi” idi. Fenerbahçe kazanırsa şampiyonluğunu ilan edecek, Beşiktaş 3 puanı hanesine yazdırırsa -özellikle Galatasaray’ın aldığı mağlubiyet sonrası- Şampiyonlar Ligi için önemli avantaj sağlayacaktı. Tarafların muhtemel kazanımlarına bakarak yaptığımız çözümleme hakemin başlama düdüğüyle birlikte büyük ölçüde çöpe gitti çünkü izlediğimiz maçın ismi ancak ve ancak “neme lazım derbisi” olabilirdi. Hem Ersun Yanal, hem Slaven Bilic hem de sahadaki futbolcu grubunun kafalarındaki temel düşünce “aman yenilmeyelim, bir puan da iyidir” olunca böyle bir maç izlediğimize şaşmamak lazım. Netice itibariyle 1-1 biten karşılaşma sonrası tarafların mutlu mesut evlerinin yolunu tuttuğunu söyleyebiliriz. Her iki ekip de ideale yakın tertipleri ve dizilişleriyle sahadaydılar. Hatırlayacaksınız, maç öncesi Fenerbahçe’nin Emenike’ye atılacak uzun toplardan başka bir hücum planı daha geliştirmesi gerektiğini aksi takdirde sahadan galibiyetle ayrılmasının zor olacağını yazmıştık. Maç bittiğinde görüldü ki, Fenerbahçe’nin aldığı beraberlikte Sow’u Beşiktaş defansı arkasına sarkıtarak bulduğu golün (dolayısıyla ekstra hücum planının) rolü büyük.

Galatasaray maçı sonrası bu karşılaşmada da Emenike’nin Dany tarafından pasifize edilmesi sarı-lacivertli takımın ofansif üretkenliğine önemli ölçüde sekte vurdu. Beşiktaş’ın problemi ise son iki sezonda defalarca yazdığımız gibi etiketi büyük maçlarda benliğinden uzaklaşması. Ligin ilk devresindeki karşılaşma da 3-3 berabere bitmişti ama siyah-beyazlılar o maçın sonunu da zor getirmişlerdi. Bu problem yüzünden devre arası transfer döneminde uluslararası tecrübesine güvenilerek Jermaine Jones takıma monte edildi ancak Birleşik Amerikalı da maçın ilk devresinde takıma ayak uydurdu. Öyle ki, ilk yarım saat içinde oyundan atılmadıysa yatıp kalkıp Halis Özkahya’ya dua etmeli.

Sonuç itibariyle, Fenerbahçe büyük olasılıkla evindeki Çaykur Rizespor maçında şampiyonluk turu atarak sezonu noktalayacak. Beşiktaş’ı ise 4 haftalık bir sezon finali bekliyor. Dışarıda Sivasspor ve Elazığspor, evinde Kasımpaşa ve Gençlerbirliği ile karşılaşacak siyah-beyazlıların, ligi ikinci bitirmek için büyük efor sarf etmeleri gerekecek çünkü mevcut şartlarda 2 puanlık farkın hiçbir anlamı yok. Özellikle bu hafta oynanacak Sivasspor – Beşiktaş karşılaşması, eksik futbolcular da göz önüne alındığında sürprize gebe gibi gözüküyor. Şahsi kanaatim kalan haftalarda ikincilik mücadelesi yapan iki takımın da puan kaybı yaşayabileceği yönünde. Bu anlamda Beşiktaş’ın avantajı 2 puanlık farktan çok, Galatasaray’a göre “birlik beraberlik” ve “takım olma” konularında bir değil birkaç adım önde olması. 

11-021.jpg

30. HAFTANIN SEYRİ

Kayseri Erciyesspor - Trabzonspor

Gol olup yağdılar - Süper Lig 30. hafta mücadelesinde Kayseri Erciyesspor ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Kayseri Kadir Has Stadı’nda oynanan ve hakem Hüseyin Göçek’in düdük çaldığı mücadeleden galip ayrılan taraf 5-0’lık skorla Trabzonspor oldu. Bordo-mavililerin gollerini 5. dakikada Henrique, 28 ve 39’da Yusuf Erdoğan, 62’de Olcan, 90. dakikada Soner attı. 5 gollü galibiyetle puanını 46’ya yükselten bordo-mavili ekip, Avrupa kupalarına katılma iddiasını sürdürürken, Kayseri Erciyesspor ise 30 puanla 16. sırada kaldı. Trabzonspor ligin 31. haftasında Avni Aker’de Gaziantepspor’u konuk edecek, kümede kalma yarışında önemli bir darbe alan Kayseri Erciyesspor ise deplasmanda Eskişehirspor’la karşılaşacak.

Gaziantepspor ile Gençlerbirliği

Gençlerbirliği formda - Süper Lig’in 30. haftasında Gaziantepspor ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Gaziantep Kamil Ocak Stadı’nda oynanan mücadele 1-0 konuk takım Gençlerbirliği’nin üstünlüğüyle sona erdi. Gençlerbirliği’ne galibiyeti getiren golü 52. dakikada golcü futbolcu Ermin Zec kaydetti. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 41’e yükselterek, düşük de olsa Avrupa kupalarına katılım şansını sürdürdü. Birkaç hafta önce rakibinin hedeflerini kovalayan Gaziantepspor ise 36 puanda kalarak korkulu rüya görmeye başladı. Süper Lig’de gelecek hafta Gaziantepspor, Trabzonspor ile deplasmanda karşılaşacak. Gençlerbirliği ise sahasında Bursaspor’u ağırlayacak.

Akhisar Belediyespor-Kayserispor 

İkisi de sevinemedi - Spor Toto Süper Lig 30. hafta mücadelesinde Avrupa Ligi hesapları yapan Akhisar Belediyespor ile son sırada bulunan Kayserispor karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanan ve Barış Şimşek’in yönettiği mücadele 2-2’lik eşitlik ile sona erdi. Ev sahibi ekibin golleri 8. dakikada Oumar Niasse ve 35. dakikada Bruno Mezenga kaydederken, konuk takımın beraberlik sayıları ise 76. dakikada Pablo Mouche ve 90+3’te Mert Nobre’den geldi. Sonuç itibariyle alınan birer puan iki takıma da hedefleri açısından bir katkı sağlamadı. Ligde önümüzdeki hafta Kayserispor sahasında Kardemir Karabükspor’u ağırlarken, Akhisar Belediyespor ise Torku Konya’nın konuğu olacak.

Bursaspor - Elazığspor

Bursaspor hayata döndü
Süper Lig 30. haftasında Elazığspor’u konuk eden Bursaspor, taraftarı önünde mücadeleyi 1-0 kazanarak moral kazandı. Kümede kalma mücadelesi veren Elazığspor, Türkiye Kupası yarı finalinde Galatasaray’a elenen Bursaspor karşısında düşme hattından uzaklaşacak bir sonuç almak istiyordu. Ancak Bursaspor maç başında penaltıdan bulduğu golle sahadan 1-0 galip ayrıldı. Yeşil-beyazlı takımın golünü Fernandao kaydetti. Bu sonucun ardından Bursaspor 41 puana yükselirken, Elazığspor 31 puanda kaldı. Bursaspor gelecek hafta deplasmanda Gençlerbirliği’ne konuk olurken Elazığspor evinde Galatasaray ile kümede kalma anlamında oldukça kritik bir maça çıkacak.

Çaykur Rizespor - Torku Konyaspor 

Rizespor fırtınası- Spor Toto Süper Lig’in 30. haftasında Çaykur Rizespor sahasında konuk ettiği Torku Konyaspor’u 3-1 mağlup etti. Çaykur Rizespor’a 3 puanı getiren golleri; 35.dakikada Ousmane Viera, 52’de Ümit Korkmaz ve 65’te LuaLua atarken, Torku Konyaspor’un tek golünü ise 90+2’de Vukovic kaydetti. Bu skorla ev sahibi ekip Çaykur Rizespor puanını 36’ya çıkartarak rahatlarken, düşme tedirginliğini henüz üzerinden atamayan Torku Konyaspor 34 puanda kaldı. Süper Lig’in 31.haftasında Çaykur Rizespor deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşacak. Torku Konyaspor ise evinde Akhisar Belediyespor ile puan mücadelesine çıkacak.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016