Derbide "takım savunması" öne çıkacak

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Süper Lig'in 19. haftası dev bir maça sahne olacak. Lider Galatasaray ile sarı-kırmızılıları 2 puan geriden takip eden Beşiktaş'ın Türk Telekom Arena'daki randevusu, maçın büyüklüğüyle olduğu kadar her iki takımın göstereceği performanslarla da şimdiden sonucu merakla beklenen bir karşılaşma. Son dönemde her iki takımdan da önemli transfer hamleleri geldi. Galatasaray dünya futbolundaki repütasyonu ile alkışı hak eden bir takviye yaparak Wesley Sneijder'i kadrosuna katarken, köşemizi hazırladığımız dakikalarda Beşiktaş da 2007 - 2011 arası Brezilya'daki performansıyla parmak ısırtan genç bir ismi; Dentinho'yu transfer etmek üzereydi. Dev maçta bu iki ismi sahada izleyebilecek miyiz şimdilik belirsiz ancak ligin en fazla gol atan iki takımından (Beşiktaş - 40 gol, Galatasaray - 35 gol) hücum yönünde takviyeler gelmesi gerçekten enteresan bir gelişme. Bu konuya kısaca değinecek olursak; Wesley Sneijder'in takıma katılmasıyla sarı-kırmızılı takımın sistemsel bir değişikliğe gitmesi neredeyse bir zorunluluk. Beşiktaş ise Dentinho'yu bünyesine katması durumunda muhtemelen var olan sistem içinde değerlendirebilecek. 
Derbi öncesi sakatlıklarla boğuşan Beşiktaş'a bir kötü haber de Uğur Boral'dan geldi. Tecrübeli futbolcu çapraz bağlarının kopması nedeniyle sezonu kapattı. Siyah-beyazlı takımda ayrıca İbrahim Toraman, Hugo Almeida, Batuhan Karadeniz, İsmail Köybaşı ve Mustafa Pektemek'in sakatlıkları olduğunu biliyoruz. İbrahim, Almeida ve Batuhan'ın tedavilerine süratle devam edilirken bu üç futbolcunun risk alınarak da olsa derbi kadrosunda yer alması söz konusu. Son maçtaki görüntüsüyle hazır olmadığını anladığımız Fernandes'ten ikinci devrede yararlanılabilir. Galatasaray cephesinde üç eksik var. Afrika Uluslar Kupasında yer alan Emmanuel Eboue ve Nordin Amrabat dışında tedavisine devam edilen Tomas Ujfalusi de bu maçta forma giyemeyecek. Takımların son form durumlarını incelediğimizde iki ekibin de defansif yönde bazı problemler yaşadığını görüyoruz. Konuk takım Beşiktaş'ta sözünü ettiğimiz savunma zaafları lig başından bu yana devam ediyor ki, zaten siyah-beyazlıların ilk 9 takım içerisinde Karabükspor ve Antalyaspor ile birlikte en fazla gol yiyen takımlardan biri olması bu durumun en büyük göstergesi. Galatasaray ise son oynadığı Kasımpaşa karşılaşmasında savunma hattındaki uyumsuzluğa Muslera'nın formsuz görüntüsünün de eşlik ettiği bir maç oynadı. Sarı-kırmızılı takım bu defansif performansı Beşiktaş karşılaşmasında da tekrarlayacak olursa, maçın gollü geçme ihtimali hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Bu haftaya gelene kadar içeride oynadığı 8 maçtan; 5 galibiyet, 2 beraberlik (Eskişehirspor, Gaziantepspor) ve 1 yenilgiyle (Karabükspor) ayrılan Galatasaray, bu karşılaşmalarda 16 gol atıp kalesinde 9 gol görmüştü. Beşiktaş ise 8 deplasman maçından dördünü kazanırken; Gaziantepspor ve Fenerbahçe'ye yenilmiş, İ.B. Belediyespor ve Gençlerbirliği ile berabere kalmıştı. Siyah-beyazlılar deplasman mücadelelerinde kalelerinde 13 gol görürlerken, rakip filelere 17 gol göndermişlerdi.
Mevcut veriler ışığında karşılaşmanın gollü geçmesi ihtimalini öne çıkarmak lazım. Bu dev mücadelede takım savunmasını iyi uygulayan, başarıyla alan daraltan ve blokları arasındaki bağlantının kopmasına izin vermeyen takım galibiyet için bir adım önde olacak. Elbette Türk Telekom Arena'da oluşacak atmosfer, dolayısıyla saha ve seyirci avantajı da sonuç üzerinde belirleyici olabilir. Orta alanı hızlı geçip dikine oynamayı seven iki takımın randevusunda çok sayıda kart çıkabilir ki, kırmızı kart durumunda derbinin seyri de mutlaka değişecektir.
 
Gaziantepspor - Fenerbahçe  
Geçtiğimiz haftayı beraberlikle kapatan iki takım Kamil Ocak Stadı'nda karşılaşıyor. Kırmızı-siyahlılar son olarak hücum hattını Dorge Rostand Kouemaha ile güçlendirdi. Ev sahibinde Gilles Binya cezalı. Muhammet Demir, Serdar Özbayraktar, Yasin Pehlivan ve Orhan Gülle'nin sakatlıkları var. Fenerbahçe'de Gökhan Gönül kart cezalısı. Meireles'in cezası biterken, Afrika Kupasında yer alan Yobo bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Takımda Sezer Öztürk'ün tedavisine devam ediliyor. Sow'un hafif sakatlığı oynamasına engel değil. 8 deplasmanda bir kez kazanan Fenerbahçe'nin Gaziantep'teki mücadelesi sürprize müsait.
 
Elazığspor - Trabzonspor  
Fenerbahçe deplasmanında göz dolduran Elazığspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Ev sahibinde Marvin Zeegelaar kart cezalısı. Sedat Bayrak ve Aydın Karabulut'un hafif sakatlıkları var. Karabük deplasmanından istediği sonucu çıkartamayan Trabzonspor, hafta arası kupa maçı oynamıştı. Bamba ve Zokora'dan yoksun bordo-mavili takımda Tolga, Janko ve Serkan'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Oynadığı sekiz deplasmandan iki kez galibiyetle dönen Trabzonspor'u moralli ve dirençli bir Elazığspor bekliyor. Bu sebeple maçta sürpriz ihtimali var. ilk yirmi dakika golsüz geçilecek olursa, kısır bir maç izleyebiliriz.
 
İ.B. Belediyespor - Bursaspor  
Ev sahibi İ.B. Belediyespor bu karşılaşmaya eksik bir kadroyla çıkacak. Bülent Korkmaz'ın takımında Webo, Geraldes ve Cihan kart cezalısı. Turgay Bahadır ve Doka da sakat. Bursaspor'da ise Scott Carson sarı kart cezalısı. Batalla ve Belluschi'nin durumları maç saatinde belli olacak. İki takım arasındaki karşılaşmalar genelde beraberliğe yakın bir seyir izliyor. Bu karşılaşmada da benzer bir senaryonun gerçekleşme ihtimali var. Yeşil-beyazlı takım oynadığı deplasman maçlarında kolay yenilmeyen bir performans sergilemişti. Batalla ve Belluschi'yi maça yetiştirebilirlerse galibiyet için bir adım öne çıkacaklardır. 
 
Karabükspor - Kasımpaşa  
Ligimizin "pozitif futbol" anlamında potansiyelli iki takımı Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda karşılaşıyorlar. Konuk takım Kasımpaşa'da El Yasa ve İbricic cezalı. Coulibaly, İlhan Eker, Volkan Yaman ve Hüseyin Kala'nın sakatlıkları var. Djalma da Afrika Kupasında Angola milli takımı kampında. Karabükspor'da ise Gökhan, Uğur, Shelton, Hamroun ve Kağan'ın çeşitli rahatsızlıkları var. LuaLua ve Mabiala da Afrika Kupasında. Bu denli çok eksiğin olduğu bir maçta tahmin yapmak güçleşiyor. Normalde Karabükspor sahasında, Kasımpaşa ise deplasmanlarda kısır maçlar oynuyor ancak defansif eksiklerden yola çıkılarak gollü bir maç bekleyebiliriz.
 
Gençlerbirliği - Akhisar Bld. Spor  
Geçtiğimiz hafta Antalya deplasmanında flaş bir sonuca imza atan Gençlerbirliği, sahasında direnişiyle alkış alan Akhisar'ı ağırlıyor. Başkent temsilcisinde Hurşut Meriç, Serkan Kurtuluş ve Nemanja Tomic'in sakatlıkları bulunuyor. Doğa Kaya da kart cezalısı. Takıma takviye arayışlarını sürdüren Akhisar Bld. Spor son olarak Cangele'ye yönelmiş ancak anlaşma sağlayamamıştı. Ege temsilcisi maçlarda önce defansif güvenliği sağlamayı ve sonrasında gol bulmayı amaçlıyor. Sürekli bizleri şaşırtmasına rağmen ben deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılamanın Akhisar Bld. Spor açısından fazlasıyla zorlu olabileceğini düşünüyorum. İlk şans ev sahibinin.
 
Kayserispor - Antalyaspor  
Sahasında daha başarılı bir futbol oynayan Kayserispor, düşüşte gözüken Antalyaspor ile karşılaşıyor. Gelinen nokta itibariyle her iki ekibin de istikrarsız bir performans sergilediklerini belirtelim. Sarı-kırmızılılarda Salih Dursun, konuk takımda Deniz Barış kart cezalısı. Kayserispor'da Steinsson ve Riveros'un sakatlıkları var. Emre, Ömer Şişmanoğlu, Tita, Isaac ve İbrahim Dağaşan ise Antalyaspor'un sakat futbolcuları. Ali Tandoğan da gribal enfeksiyon geçiriyor. Kadro sıkıntısı içindeki Antalyaspor, hafta arası bir de kupa maçı oynadı. Dar kadroyla üç gün sonra lig mücadelesine çıkmakta zorlanabilirler. Kayserispor galibiyeti ilk planda.
 
Mersin İdman Yurdu - Sivasspor  
Devre arasında kapsamlı bir transfer harekâtına girişen Mersin İdman Yurdu, sahasında Sivasspor engelini aşmak istiyor. Ev sahibinde Boum, Mustafa Keçeli, Aydın, Ömer Aysan ve Yattara sakat. Nobre cezalı. Ben Yahia Afrika Kupasında. Sivasspor'da Eneramo'nun hafif sakatlığı var. Kırmızı-beyazlılar, kadrosunu forvet Arkadiusz Piech ile güçlendirirken Mersin İdman Yurdu da Ozan İpek'i renklerine bağladı. Hafta içinde kupada 1461 Trabzon ile karşılaşan Sivasspor, deplasmanlarda zaman zaman zorlanıyor. Yeni bir hava yakalamak isteyen Mersin ekibi kolay kaybetmeyecektir.
 
Eskişehirspor - Orduspor  
Akhisar karşısında bir puanı maçın son bölümlerinde kurtaran Eskişehirspor, sahasında Orduspor ile puan mücadelesine çıkıyor. Kırmızı-siyahlı ekipte Diego'nun sakatlığı düzeldi. Akaminko Afrika Kupası nedeniyle kadroda olmayacak. Bir türlü bekleneni veremeyen Orduspor'da Ali Çamdalı, Monje ve David Barral kart cezalısı. Selçuk Şahin, Hasan Kabze, Yiğit Gökoğlan ve Ferhat Çökmüş'ün sakatlıkları var. Bu oyuncuların tedavisine hızla devam ediliyor. Eksik kadroyu göz önüne aldığımızda, dokuz deplasman maçında henüz galibiyetle tanışamayan Orduspor'un işi oldukça zor görünüyor. Hafta arası kupa maçı oynamasına rağmen Eskişehirspor maçın favorisi konumunda.
 
cemtop25012013.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016