Derbide gülen Manchester United oldu

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Premier Lig'in 22. haftasında Manchester United, Old Trafford'da ağırladığı Liverpool'u 2-1'lik skorla geçerek liderliğine kayıpsız şekilde devam etti. Karşılaşmanın saha içinde futbolcuların mücadelesi kadar kenar yönetimlerde Alex Ferguson ile Brendan Rodgers'ın satrancına da sahne olduğunu söylemek gerekiyor. İlk 45 dakikanın genelindeki görüntüsüyle Manchester United izleyenlere adeta "Bu maç sabaha kadar oynansa Liverpool buradan puan alamaz." mesajı verirken, ikinci devrenin geneli ise konuk takımın bariz üstünlüğüne işaret ediyordu. İşin doğrusu, ilk yarıda Liverpool'un mahkûm oyununa biraz da Rodgers'ın tercihleri sebep oldu. İleri uçta Luis Suarez'in etkinliğinden başka bir varlık gösteremeyen Liverpool, bu oyuncuya destek olması gereken Sterling ve Downing'ten hiç verim alamadı. Orta alanı paylaşan üçlü; Lucas, Allen ve Gerard da yaratıcılıktan uzak performanslarıyla adeta Manchester United'ın ekmeğine yağ sürdüler. Topu aldığında bireysel meziyetleriyle rakip kalede tehlikeler yaratmaya çalışan Suarez'i kontrol etmek bu devrede kırmızı şeytanlar açısından hiç de zor olmadı. Evra, Vidic, Ferdinand ve Rafael'e eşlik eden Carrick - Cleverley ikilisi kademeli savunmayla Uruguaylı yıldıza göz açtırmadılar. Sahaya "van Persie" önderliğinde etkili bir hücum gücüyle çıkan Alex Ferguson'un talebeleri ise hem kompakt bir yapıda oynadılar hem de ofansif destek sağladıkları Kagawa, Welbeck, Young üçlüsüyle Liverpool savunmasının yerleşimini bozdular. Topsuz oyunda Manchester United rakibini sürekli hataya zorlarken, Liverpool ise ancak ev sahibinin pas trafiği içerisinde oluşan basit top kayıplarına sahip çıkabildi. van Persie'nin tek vuruş ustalığıyla attığı gol, ilk 45 dakika açısından Manchester United'ın hak ettiği üstünlüğü sağladı.
 
Karşılaşmanın ikinci devresine Lucas'ı dışarı alıp yeni transfer Daniel Sturridge'i sahaya sürerek başlayan Liverpool, böylelikle rakip savunmaya oluşturacağı potansiyel tehdidi Luis Suarez ile sınırlı bırakmayıp çeşitlendirdi. İkinci 45 dakikanın geneli düşünüldüğünde Sturridge - Suarez ikilisinin Manchester United'a epey problem yaşattığı söylenebilir. Bu devrenin ilerleyen dakikalarında Rodgers, Fabio Borini ve Jordan Henderson gibi hücuma dönük hamleler yaparak takımının rakip yarı alana yerleşmesini sağlarken, Alex Ferguson'dan Phil Jones ve Chris Smalling ile gelen defansif tedbirler izledik. İlk yarıya oranla defansı daha ileride kuran Liverpool, topa ileride basarak rakibinin oyun kurmasına engel oldu. Tehlikeli kontratakların oluşması pahasına yapılan bu anlayış değişiminin puan anlamında olmasa da futbol bakımından pozitif sonuçlar verdiğini söylemeliyiz. Maçın kırılma anı, Manchester United'ın 54.dakikada Evra - Vidic ortaklığıyla bulduğu gol oldu. Skor üstünlüğünü pekiştiren Manchester United, kalan dakikaları rölantide geçirmeye niyetlendiyse de hemen 4 dakika sonrasında Gerard'ın şutunda kaleci De Gea'dan dönen topa, 15 milyon euroluk transfer ücretiyle ada basınında eleştiri konusu yapılan Sturridge vurdu ve golü yaptı. İngiltere'de devamlı olarak Demba Ba ile ücret kıyaslamalarına konu edilen Sturridge, belli ki dinamik futboluyla Liverpool'a katkı sağlayacak. Ancak Liverpool'un tıpkı van Persie'nin bu maçta takımına sağladığı katkı gibi hedef santrfor olarak oynayıp takımın rakip yarı alana yerleşmesine öncülük edecek bir santrfora daha ihtiyacı var gibi görünüyor. Bu isim takıma monte edildiğinde Rodgers'ın hamle bakımından eli çok güçlenecektir.
 
Dünya liglerinden haberler
- Sezon sonunda Tottenham oyuncusu olacak Lewis Holtby, gelecek sezon takımıyla birlikte Premier Lig'de şampiyon olacaklarına inandığını dile getirdi. 22 yaşındaki orta saha oyuncusu şu anki kulübü Schalke'den Tottenham'a yaz döneminde transfer olmak için sözleşme imzaladı. Holtby'nin yaz döneminde Schalke ile sözleşmesinin bitecek olmasında dolayı Tottenham oyuncu ile ön sözleşme imzaladı.
- İspanya La Liga'da bu sezon Barcelona ile şampiyonluk yarışında bulunan Atletico Madrid'in yıldız oyuncusu Radamel Falcao peşindeki kulüplerden Paris Saint Germain hakkında konuştu. Fransa'yı ülke olarak çok beğendiğini söyleyen Falcao, "PSG çok iyi bir sportif projeye adım attı. Yarışçı bir takım oluyorlar. Bunun için biraz daha zaman ihtiyaçları var. Paris'e transfer olmam imkânsız değil." şeklinde konuştu.
- Napoli Teknik Direktörü Walter Mazzarri, Juventus cephesinden kendileri aleyhine yapılan açıklamaları bir iltifat olarak değerlendirdiklerini söyledi. Torino ekibinin yıldız oyuncusu Claudio Marchisio, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Napoli'ye tahammül dahi edemediğini söylemiş ve iki kulüp arasında bir polemik başlamıştı. Napoli'nin, Juventus'tan özür beklemesi üzerine siyah beyazlı kulüp, İtalyan oyuncunun özgür bir iradeyle fikrini belirttiğini duyurmuştu.
- Lazio'nun Alman golcüsü Miroslav Klose, Avrupa'nın 5 önemli liginde oynayan futbolcular arasında şut/gol oranı en yüksek olan oyucu konumunda. Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1 ve Bundesliga'yı kapsayan araşıtırma sonucuna göre ilerlemiş yaşına rağmen etkinliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Klose, %32.26'lık oranla listenin zirvesinde yer alıyor. Klose'yi Nice forması giren Dario Cvitanich ve Atletico Madrid'in gol makinesi Radamel Falcao izliyor.
- PSG'nin yıldız oyuncusu Menez bu hafta oynanılan Ajaccio maçında oyuna sonradan girmeyi kabul etmediğine dair çıkan haberlerin gerçek olmadığını söyledi. Menez kulübünün resmi sitesine yaptığı açıklamada, "Bu olay kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. O sırada ısnıyordum. Yani yedek kulübesinde bile değildim. Bu sırada oyuna girmeyi nasıl reddedebilirim. Bu konuda şahitlerim var." ifadelerini kullandı.
 
Türkiye liglerinden haberler
- Şampiyonlar Ligi'nde Cluj ile oynanan maçta yaşanan zemin skandalının ardından harekete geçen Galatasaray, drenaj sisteminden oluşan sorunları kısa bir sürede çözmek için Hollandalı bir firma ile anlaşmaya varmıştı. Ligin devre arasında Türk Telekom Arena'daki drenaj sistemini ve zemin ısıtma sistemini yeniden yapılandıran sarı-kırmızılı kulüp, zemini Beşiktaş derbisine yetiştirmeyi başardı.
- Transfer çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Bursaspor'da yeni bir isim gündeme geldi. Yeşil beyazlıların, en son İtalya Seri B takımlarından Padova'da kiralık olarak forma giyen ve bonservisi Parma'da bulunan Nwankwo Obiora'yı renklerine katacağı ileri sürüldü. Yeşil beyazlıların Obiora'yı satın alma opsiyonlu kiralık alabileceği ifade edildi. 21 yaşındaki Nijeryalı ön libero Padova'da 14 maça çıktı.
- Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay transfer çalışmalarına değinerek, alternatif futbolcularla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Yönetimin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Çalımbay, hafta içi 1-2 transferin bitebileceğini kaydetti. Kırmızı-beyazlı takımın her iki kanada takviye arayışlarında olduğu ve bu amaçla İskandinav ülkelerinde çalışmalar yürüttüğü öğrenildi.
- Transfer çalışmalarını askıya aldığı konuşulan Beşiktaş'a menajerlerin önerdiği oyuncu sayısı gün geçtikçe artıyor. Siyah-beyazlılara son olarak Partizan Belgrad takımının gelecek vaat eden genç futbolcusu Nikola Ninkovic önerildi ancak siyah-beyazlı yönetim 18 yaşındaki ofansif orta saha oyuncusunun bedelini çok yüksek bularak bu futbolcuyu gündemine almadı.
- Ankaragücü Kulübü'nün olağanüstü genel kurulunda, tek aday olarak seçime giren Mehmet Yiğiner, kullanılan 480 oyun tamamını alarak başkan seçildi. Bu arada divan kuruluna verilen bir önerge sonrasında yapılan tüzük değişikliğiyle, eski başkanlardan Cemal Aydın'ın onursal başkanlığı oy birliğiyle kaldırıldı.
- PTT 1. Lig ekiplerinden Karşıyaka, Portekizli forveti Ariza Makukula ile yollarını ayırdığını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada, "Oyuncumuzun ailevi sebeplerle ülkesine dönmek istediğini beyan etmesi üzerine, Türkiye'de başka bir takımda futbol oynamaması şartı ile sözleşmesi karşılıklı mutabakatla fesh edilmiştir." denildi.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016