Derbide beklenen sonuç

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Fatih Terim Galatasaray teknik direktörü iken, sanıyorum zihnini meşgul eden en büyük açmaz kadroda Drogba ve Burak’ın bir arada bulunmasıydı. Tecrübeli teknik adam düşündü, taşındı en sağlıklı formülü tahtaya yazdı. Takım yapısını bozmamak adına Sneijder’i de hesaba katarak ve oyuncuların muhtemel kaprislerinden de kaçınarak 4-3-1-2 sisteminde karar kıldı. Bu girizgâhı neden yaptık? Çünkü Fatih Terim’in kendince çözdüğü sistemsel problemi Mancini henüz irdelemekle meşgul. İtalyan teknik adamın geldiğinden bu yana sarf ettiği “Zamana ihtiyacımız var” cümlesine belki sarı-kırmızılı taraftarlarca dudak bükülüyor ama Roberto Mancini’nin gerçekleri söylediği Fenerbahçe derbisiyle görüldü.

Maçın geneli hakkında yapacağımız yorumlarda “her iki takımın da kendilerinden beklenen performansı sergilemekten epey uzak olduklarını” özellikle belirtmeliyiz. O halde Fenerbahçe’ye maçı kazandıran ne oldu? Elbette ki, mükemmele yakın savunma performansı. Maçtan önce bu karşılaşmaya ilişkin analizimizde, Fenerbahçe’nin evinde 3 gol yediğini ve bu gollerin iki tanesini 5-2 kazandığı Sivasspor maçında kalesinde gördüğünü özellikle belirtmiştik. Galatasaray’ın Beşiktaş derbisindeki görüntüsünden hareketle de “Sarı-kırmızılı takım Kadıköy’de bireysel performanslara fazlasıyla ihtiyaç duyabilir.” demiştik. 90 dakika sonunda görüldü ki, Beşiktaş defansına karşı 3 puanı tek başına alıp götüren Drogba, Fenerbahçe savunması arasında bırakın pas almayı nefes dahi alamadı. Buna Burak’ın kanattaki alışılagelmiş etkisizliği de eklenince sonuca çok fazla şaşmamak lazım. Diziliş anlamında her iki ekibe de 4-5-1 diyebiliriz. Aradaki nüans; Galatasaray’ın 4-1-2-3, Fenerbahçe’nin 4-2-1-3 şeklindeki açılımlarında görülebilir. Bu neden önemli? Çünkü sarı-lacivertli takımda Mehmet Topal iki stoperin arasına girdiğinde, hem Emre hem de Cristian topla oyuna çıkıp pas kanallarını sağlıklı bir şekilde kurabiliyorlardı ama Galatasaray’da Melo ile Ceyhun’dan bu anlamdaki beklentiler kısıtlı idi. Sarı-kırmızılılar tıpkı Kopenhag deplasmanında olduğu gibi savunmayı tek hat halinde öne çıkarıp alan daraltmayı denediler. Top Fenerbahçe’de iken Egemen – Alves ikilisinden müteşekkil tandemin doğal olarak öne çıkmasıyla birlikte iki takımın savunmaları arasındaki mesafe zaman zaman 20-25 metreye kadar düştü. Maç sonu istatistiklerine baktığımızda neden korner sayılarının bu kadar az olduğu, başta Galatasaray olmak üzere kaleye şut sayılarının da niçin beklenenden az gerçekleştiği bu tespitle anlam kazanıyor. Orta alan kabalığı içinde fizik mücadele öne çıkınca hücum aksiyonları doğal olarak ivme kazanamadı. Bu noktada dikkat çekmemiz gereken, Galatasaray açısından iki maçtır uygulanan savunma anlayışının riskleri. Yarın oynayacağınız herhangi bir rakip, araya oynayabilen orta saha oyuncularına ve defans arkasına sarkan hızlı forvetlere sahip olduğunda golleri arka arkaya kalenizde görmeniz işten bile değil. Fenerbahçe’de bu meziyette oyuncular vardı ama penaltı golünden sonra onların da oyunu fazla riske etmeden savunma güvenliğini birinci plana alarak oynadıklarını gördük.

Önemli maçlar hakkında “sonucu merakla beklenen” betimlemesini yapmak biraz da alışkanlık. Bu maça ilişkin bu betimlemeyi yapmaksa epey zor. Cuma günkü köşemizde kalemimiz döndüğünce anlatmaya çalıştığımız gibi maç öncesi sonuca etki edebilecek tüm faktörler Fenerbahçe’yi işaret ediyordu. Ersun Yanal ve talebeleri işlerini ciddiye aldılar ve şampiyonluk yolundaki önemli rakiplerinden birini 9 puan arkalarında bıraktılar. Umuyorum maç öncesi “Galatasaray’ın kopmasına izin vermezler” şeklinde lafa giren komplo teorisyenleri de derslerini almışlardır.

11. HAFTANIN SEYRİ

Kritik galibiyet

Süper Lig’in 11. haftasında Elazığspor ile Kayseri Erciyesspor karşı karşıya geldi. 90 dakika sonunda kritik karşılaşmayı Kayseri Erciyesspor 1-0 kazandı. Konuk ekibe galibiyeti getiren gol 60. dakikada Vleminckx’ten geldi. Bu sonucun ardından Kayseri Erciyesspor 9’a çıkarırken, Elazığspor 7 puanda kaldı. Karşılaşmanın ilk yarısı dengeli bir oyuna sahne olurken, Kayseri Erciyesspor ikinci yarıya ağırlığını koyan taraftı. 86. dakikada ev sahibi ekipte İbrahim Kaş kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. Lige verilecek aranın ardından 12.haftada Elazığspor, Gaziantepspor ile deplasmanda karşılaşacak. Kayseri Erciyesspor’un sahasındaki rakibi ise Gençlerbirliği olacak.

Eskişehirspor şans tanımadı

Spor Toto Süper Lig 11. hafta karşılaşmasında Akhisar Belediyespor’u ağırlayan Eskişehirspor, mücadeleyi 2-0 kazandı. İlk yarısı 0-0 sona eren ve temposuz geçen maçın ikinci 45 dakikasında ev sahibi Eskişehirspor’un üstünlüğü vardı. Mücadelenin 55. dakikasında Hürriyet Gücer Eskişehirspor’u 1-0 öne geçirirken, 64. dakikada oyuna giren Necati Ateş, aynı dakika içerisinde durumu 2-0’a getiren golü attı. İki gol de birbirinden güzeldi. Kırmızı-siyahlılar bu galibiyetle puanlarını 19 yaparken, Akhisar Belediyespor 15 puanda kaldı. Akhisar gelecek hafta sahasında Karabükspor’u ağırlayacak. Eskişehirspor ise deplasmanda Trabzonspor ile mücadele edecek.

Kasımpaşa bildiğiniz gibi

Süper Lig 11. hafta maçında Kasımpaşa, taraftarı önünde Gaziantepspor’u konuk etti. Ev sahibi ekip karşılaşmadan ilk yarıda bulduğu gollerle 3-0 galip ayrılmayı başardı. Kasımpaşa’ya galibiyeti getiren goller, 13’te Scarione, 16’da Castro ve 22’de İlhan’dan geldi. Maçın ilk 25 dakikalık bölümünde tempo yapan ve baskısıyla rakibini sahasından çıkarmayan lacivert-beyazlılar, farkı yakaladıktan sonra vites küçülttüler ve güçlerini ekonomik kullandılar. Gaziantepspor’un farkı azaltma çabaları ise sonuçsuz kaldı. Bu sonucun ardından Kasımpaşa puanını 24’e yükseltirken, Gaziantepspor 8 puanda kaldı. 12. haftada Kasımpaşa Bursaspor deplasmanında, Gaziantepspor ise evinde Elazığspor karşısında ter dökecek.

Sivasspor durdurulamıyor

Spor Toto Süper Lig’de 11. hafta maçında Sivasspor ile Bursaspor karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı’nda oynanan zorlu maçta gülen taraf 2-1’lik skorla ev sahibi Sivasspor oldu. Sivasspor’a galibiyeti getiren golleri 59. dakikada Burhan Eşer ve 80. dakikada Aatif Chahechouhe kaydetti. Bursaspor’un tek golü 77. dakikada Taye Taiwo’dan geldi. Sivasspor’da Aatif Chahechouhe, 10. dakikada bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Bu galibiyetin ardından Sivasspor puanını 22’ye yükseltti, Bursaspor 14 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de bir sonraki hafta Sivasspor, Galatasaray’a konuk olacak. Bursaspor, Kasımpaşa’yı ağırlayacak.

7 maç sonra kazandılar

Süper Lig 11. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor, evinde Çaykur Rizespor’u ağırladı. Karabükspor seyircisi önünde, 2-1 kazanarak 3 puana uzandı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda, hakem Mustafa Öğretmenoğlu’nun yönettiği maçta goller 40’ta İlhan ve 65’te Mabiala’dan geldi. Konuk Çaykur Rizespor’un tek sayısını ise 68. dakikada ev sahibi ekibin kalecisi Boy Waterman’ın ciddi hatasında Tevfik Köse kaydetti. Tolunay Kafkas’ın talebeleri bundan önceki galibiyetlerini 3.haftada Gençlerbirliği’ne karşı almışlardı. Bu sonuçla Karabükspor ligde puanını 13 yaparken, Çaykur Rizespor 15 puanda kaldı. Karabükspor gelecek hafta Akhisar Belediye deplasmanına çıkarken, Ç.Rizespor evinde Kayserispor’u ağırlayacak.

Muhteşem geri dönüş

Spor Toto Süper Lig 11. hafta karşılaşmasında Trabzonspor’u ağırlayan Gençlerbirliği, 2-0 geriye düştüğü maçı 3-2 kazanarak kritik bir galibiyet aldı. Trabzonspor Henrique’nin 37. saniyede gelen golle 1-0 öne geçerken 34. dakikada Gustavo Colman penaltıdan durumu 2-0’a getirdi. Ev sahibi ekip ilk yarının son saniyelerinde Stancu ile farkı 1’e indirdi. İkinci yarıya Trabzonspor baskılı başlamasına rağmen 67. dakikada Ahmet Çalık’ın golü Gençlerbirliği’ne 2-2’lik beraberliği getirirken Jimmy Durmaz 80. dakikada skoru 3-2’ye getirdi ve Başkent temsilcisini galibiyete taşıdı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 13’e yükseltirken Trabzonspor 17 puanda kaldı.

3 puan ev sahibinin

Süper Lig 11. hafta maçında Torku Konyaspor sahasında Medical Park Antalyaspor’u konuk etti. Karşılaşmayı ev sahibi ekip 2-0’lık skorla galip kapadı ve 3 puanı almayı başardı. Yeşil-beyazlılar maç boyunca rakiplerine üstün olan taraftı. Torku Konyaspor’a galibiyeti getiren goller 20. dakikada Hasan Kabze ve 46. dakikada Djalma’dan geldi. Konuk ekipte 80. dakikada Milan Baros kırmızı kart gördü. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor puanını 13’e çıkarırken, Medical Park Antalyaspor 14 puanda kaldı. Ligin 12.haftasında Torku Konyaspor Beşiktaş deplasmanında puan arayacak. Medical Park Antalyaspor ise sahasında Fenerbahçe’yi konuk edecek.

Kazanma hırsı

Son haftalarda oynadığı futbolla eleştiriler alan Beşiktaş, çekinerek gittiği Kayseri deplasmanından 3-0’lık skorla üç puanı aldı. Maç genelinde göze çarpan her iki takımın da hırslı, istekli ve rakibi ısıran oyun anlayışları idi. Özellikle Beşiktaş’ın puan kaybettiği maçlara nazaran yardımlaşma ve mücadele anlamında daha pozitif bir görüntü sergilediği dikkatlerden kaçmadı. Siyah-beyazlıların attığı ilk golde yardımcı hakemin ofsaytı iyi süzememesini önemli bir not olarak vermeliyiz. Yenik duruma düşen Kayserispor’un aldığı risk belki Beşiktaş savunması ve kaleci Tolga’yı zorladı ama siyah-beyazlılar farka giderken bu riskten kaynaklanan gerideki boş alanları da gayet iyi kullandılar. 12. haftadan itibaren yeni bir çıkış başlayabilir.

VakıfBank klasiği devam ediyor

Ereğli Belediyesi karşısında VakıfBank, geniş kadrosu ve oyuncu kalitesiyle skora ulaştı. VakıfBank, Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi’nin beşinci hafta maçında Ereğli Belediyesi ile karşılaştı. Konya ekibi karşısında üstün bir oyun sergileyen sarı siyahlılar, rakibini 3-0 ile mağlup ederek beşinci lig maçından da galibiyetle ayrılmayı bildi. VakıfBank, bu sonuçla galibiyet serisini 59 maça çıkardı. Ereğli Belediyesi karşısında alınan galibiyet ile liderliği koruduklarını dile getiren VakıfBank Antrenörü Giovanni Guidetti maç sonrası şunları söyledi: “Zorlu lig fikstürümüzün ardından beş maçımızı da kazanarak ligde lider olarak devam ediyoruz. Oyuncularım her maçımızda aynı konsantrasyon ve mücadeleyi sahaya yansıtıyor. Onları bugünkü oyunlarından dolayı tebrik ediyorum."

1477.jpg

14777.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016