Derbi Beşiktaş'a zor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 futbooll.jpg

Büyük kulüpler arasında oynanan derbi tabir ettiğimiz maçlar her zaman zorludur. Bu sezon fikstürün bir cilvesi olarak ikinci haftaya rastlayan Beşiktaş - Galatasaray mücadelesi, takımların lig tempolarını henüz yakalayamamış olmalarından ötürü bir kat daha zor. Tüm bu zorluğu Beşiktaş açısından katlayan olgu ise siyah-beyazlı ekibin gerek kadro kalitesi, gerek kondisyon durumu, gerekse de sakatlıklardan doğan eksikleri sebebiyle rakibi Galatasaray'ın epey gerisinde olması. Bugün "Hangi takım lige daha hazır?" şeklinde bir soru yöneltecek olsak sanıyorum futbol kamuoyunun geneli "Galatasaray" cevabını verecektir.

Her iki takımı da ligin ilk haftasında izleme şansı bulduk. Ev sahibi Beşiktaş, her zaman puan kaybetmeye meyilli olduğu rakibi İ.B. Belediyespor karşısında skor itibariyle şaşırtmamış olsa da futbol anlamında zaman zaman çok yetersiz kalarak kendisinden iyi performans bekleyenleri yanılttı. Teknik direktör Samet Aybaba'nın taktiksel seçimi ve futbolcuların görev yerleri de yoğunlukla eleştiri konusu yapıldı ki, bu eleştirilerden bir kısmının son derece doğru olduğunu kabul etmek gerekiyor. Galatasaray ise bu yılın dişli takımlarından biri olabileceğinin sinyallerini veren Kasımpaşa karşısında 3 puanı sökerek alma durumunda kaldı ve bu anlamdaki mücadelesiyle beğeni kazandı. Genel bir bakışla Galatasaray'ın da maç içinde zorlandığı söylenebilir ancak sarı-kırmızılı takımın vites yükseltmesi gerektiği anlarda bunu hem temposu hem de hamleleriyle gerçekleştirebildiğini gördük. Beşiktaş ise aynı başarıyla vites değiştiremedi. Takımları son durumlarına baktığımızda siyah-beyazlı cephede daha sıkıntılı bir durum göze çarpıyor. Hugo Almeida ve İsmail Köybaşı bu karşılaşmada görev alamayacakları kesin olan futbolcular. Sakatlıkları bulunan diğer isimler; Allan McGregor, Olcay Şahan, Veli Kavlak, Cenk Gönen ve Oğuzhan Özyakup. Bu futbolcuların tedavilerine devam edilirken, maça yetiştirilmeleri konusunda da yoğun çaba var. Galatasaray'da Süper Kupa finalinde ceza alan Engin Baytar yok. (A) Milli Takım'ın Avusturya ile oynadığı özel maçta sakatlanan Semih Kaya'nın takıma dönmesi ise teknik direktör Fatih Terim'in yüzünü güldürdü. Karşılaşmaya Galatasaray'ın ideale en yakın kadrosuyla çıkması beklenirken, sarı-kırmızılı takımda geçen sezondan kalan cezasını tamamlayan Burak Yılmaz da Fatih Terim'in görev vermesi durumunda forma giyebilecek. Yapılacak taktik bir değerlendirmede de öne çıkan takım Galatasaray. Çok büyük bir olasılıkla 4-4-2 sistemini bozmayacak sarı-kırmızılı takım, pres özellikli iki santrforu ile Beşiktaş'ın henüz oturmamış defans bloğunu test edecek. Orta alanda ataklarını olgunlaştırmakta sıkıntı çeken ve çoğu kez kolaya kaçarak uzun oynayan Beşiktaş, rakibinin alan daraltan pres anlayışı karşısında bocalayabilir. Bu noktada Samet Aybaba'nın önünde iki seçenek var. Ya Batuhan tercihi ile hava hakimiyeti kurmayı ve Galatasaray yarı alanında topu daha çok tutmayı tercih edecek ya da topu sarı-kırmızılı takıma bırakıp Mehmet Akyüz tercihi ile kontratak kovalayacak. Özellikle karşılaşmanın ilk 20 dakikası içerisinde bir gol gelirse, 90 dakikanın bol pozisyonlu ve gollü geçme ihtimali var. Uzun lafın kısası, derbi öncesi tüm göstergeler Galatasaray galibiyetini işaret ediyor. Evet, futbolumuzda "derbilerin sonucu önceden kestirilemez" şeklinde bir yargı var. Maçta Beşiktaş'ın tüm çabası seyirci desteğiyle bu yargıyı doğrulamak adına olacak.

 

 futbool_sonuc.jpg

 

[2. haftaya bakış]

 

Fenerbahçe - Gaziantepspor 
Ligin ilk haftasında Elazığspor engeline takılan Fenerbahçe ile sahasında sürpriz bir şekilde Sivasspor'a yenilen Gaziantepspor kozlarını Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda paylaşıyorlar. Hafta arası Moskova deplasmanına çıkan Fenerbahçe'de bu karşılaşmanın fiziksel etkileri lig maçına taşınacak mı, bunu hep birlikte göreceğiz. Bilindiği gibi sarı-lacivertli takımda kaleci Volkan Demirel'in sakatlığı söz konusu. Gaziantepspor transfer döneminde önemli hamleler yaparak kadrosunu güçlendirmişti. Ligin ilk haftasında takım bütünlüğünü sağlayamayan kırmızı-siyahlılar bu maçta oyun disiplinlerine sadık kalırlarsa Fenerbahçe'ye büyük zorluk çıkarabilirler. Az gollü bir maç bekliyorum.

Trabzonspor - Elazığspor 
İlk hafta Karabük'ten beraberlikle dönen Trabzonspor, sahasında Fenerbahçe'den puan almayı başaran Elazığspor'u ağırlıyor. Hafta arası UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Macaristan'ın Videoton takımıyla karşılaşan bordo-mavililer, fiziksel ve mental anlamda problem yaşayabilirler. Hazırlıklarını Elazığ'da tamamlayan Bülent Uygun'un öğrencileri, öncelikle sağlam bir defans kurgusu ile rakiplerini durdurmaya çalışacaklardır. Trabzonspor'un da ilk maçında gol yollarında problem yaşayabileceğine dair sinyaller almıştık. Bu nedenle karşılaşmanın az gollü geçme olasılığından söz edilebilir.

Kasımpaşa - Karabükspor 
Yaptığı flaş transferlerle dikkat çeken Kasımpaşa, Galatasaray karşısında dirençli bir futbol ortaya koymuştu. Karabükspor da sahasındaki ilk maçında Trabzonspor ile berabere kaldı. Bu maçlarda taktiksel olarak göze çarpan Kasımpaşa'nın orta alanda topa sahip olarak baskın bir futbol oynama konusundaki gayreti. Karabükspor'un ise bu maçta bekleyerek kontratak fırsatlarından yararlanmaya çalışacağını düşünüyorum. Ev sahibinde özellikle Djalma takıma çabuk uyum sağladı ve kısa zamanda önemli bir silah oldu. Kasımpaşa'nın cezası nedeniyle seyircisiz oynanacak karşılaşmada ev sahibi galibiyete daha yakın görünüyor.

Sivasspor - Mersin İdman Yurdu 
Ligin ilk haftasını galibiyetle kapatan Sivasspor, 4 Eylül Stadı'ndaki bu maçı da kazanarak ikide iki yapmak istiyor. Sahasında Orduspor ile golsüz berabere kalan Mersin İdman Yurdu da galibiyet peşinde. Geçtiğimiz sezona dönecek olursak, Sivasspor evinde dengeli bir görüntü çizerken Mersin ekibi deplasmanlarda fırtına gibi esmişti. Kırmızı-beyazlı takımda Eneramo'nun kondisyon eksikliğini gidermek için yoğun bir uğraş var. Nurullah Sağlam bu karşılaşmada ideal tertibine daha yakın bir on bir ile mücadele edecektir. Karşılaşmanın futbol açısından bekleneni vermemesi olası. Takımlar arasındaki denge skora da yansıyabilir.

Orduspor - Eskişehirspor
Orduspor bu yıl da ligin dişli takımlarından bir tanesi olacağını ilk hafta maçında hissettirdi. Eskişehirspor ise forvet pozisyonuna takviyeler yapmasına rağmen o bölgede sıkıntı çekebilir. Karadeniz temsilcisinde çapraz bağlarından ameliyat olan Selçuk Şahin 6 ay süreyle forma giyemeyecek. Eskişehirspor taraftarı Akhisar yenilgisi sonrası eleştiri oklarını teknik direktör Ersun Yanal'a doğrulttu. Bu maçtan alınacak kötü bir sonuç tecrübeli teknik adam üzerindeki baskıyı arttırabilir. Ev sahibi oyun sistemi gereği defansif tedbiri elden bırakmıyor. Eskişehirspor da gol yollarında zorlanıyor. Gol bakımından kısır geçebilecek karşılaşmada Orduspor az farkla da olsa galibiyete yakın olan taraf.

Akhisar Belediyespor - Gençlerbirliği 
Lige flaş bir başlangıç yapan Akhisar Belediyespor ile Antalyaspor'u geriden gelerek 3-1 yenen Gençlerbirliği'nin karşılaşması her şeyden önce seyir zevki ve bol pozisyon vaat ediyor. Taraflardan biri skor üstünlüğünü erken dakikalarda ele geçirirse gollü bir karşılaşma izlememiz mümkün. Hızlı hücum silahlarına sahip Akhisar, Gençlerbirliği defansında bulduğu boşluklara süratli forvetlerini sokarak kırmızı-siyahlıların savunma dengesini bozmak isteyecektir. Fuat Çapa'nın takımı ise muhtemelen her zamanki gibi sabırla set oyununu deneyecek. 3 puan için bir tercihte bulunmak zor ancak maçın bol gollü tamamlanma ihtimali yüksek.

Bursaspor - İ.B. Belediyespor 
Ligin iki dişli takımı kozlarını Bursa Atatürk Stadı'nda paylaşıyor. Yeşil-beyazlılar hafta arası Twente ile zorlu bir maça çıktılar. Sezon başı olması nedeniyle Avrupa maçından lige dönüş Bursaspor için sıkıntılı olabilir. İ.B. Belediyespor, Beşiktaş karşısında uzun süre oyunu forse etti ve bu bölümdeki performansı ile beğenildi. Etkili hücum silahları ve kompakt takım yapısıyla Carlos Carvalhal'in takımı Bursaspor'un zaaflarından faydalanabilir. Belediyespor'un rakibine karşı oynadığı maçlarda şansı pek tutmasa da ben bu karşılaşmada istatistiklerle tezat bir performans sergileyebileceklerini düşünüyorum.

Antalyaspor - Kayserispor 
Lige kötü başlayan iki ekibin kapışmasında; geçtiğimiz yıl gördüğü korkulu rüyanın tekrar etmemesi için işi sıkı tutmaya kararlı Mehmet Özdilek'in Antalyaspor'unu daha favori görüyorum. Her zaman belirttiğimiz gibi Kayserispor genç ve yetenekli futbolcu sirkülasyonu nedeniyle nasıl performans göstereceği en zor tahmin edilen takım. Sarı-kırmızılı ekip bu yıl da yaş ortalaması 23,5 olan 32 kişilik bir kadro ile ligde mücadele edecek. Bahsettiğimiz genç futbolcuların deplasman şartlarından daha kolay etkilenebileceği düşünüldüğünde seyirci desteğini arkasına alacak Antalyaspor'un galibiyete daha yakın olduğu söylenebilir.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016