Denizli’nin gelenekselleşen Genel Görünüm 2014 anketi
Gelenekselleşen Denizli Sanayi Genel Görünüm anketi yayınlandı. Anket sonuçları sanayicilerin işlerine devam ederken “Tedbirli iyimserlik” içersinde olduklarını gösteriyor.
Kentlerin işadamı kuruluşları üyeleriyle sürekli temas içersinde olarak onların sorunlarını ve taleplerini en iyi bilen kuruluşlardır. O nedenle kentlerinin sanayi ve ticaretiyle ilgili çektikleri fotoğraflar, gerçekçilik taşır ve doğruları ortaya koyar...
Denizli Sanayi Odasının dokuz yıldan bu yana üyeleriyle yürüttüğü Genel Görünüm anketleri kentlerinin sanayi yapısını ve sanayicilerin sektörlerinin iç değerlendirmesini ortaya koyan önemli bir çalışmadır. Dokuzuncu yılını tamamladığı için de artık 2014 yılı anketi gielenekselleşmiş bir çalışma olarak değerlendirilmelidir.
Anket sonuçlarını aktarmadan 1300 üyesi olan odanın üyelerinden 210’nun yüzde 16.15 ‘unun ankete yanıt verdiklerini, sanayicilerin kendi kararlarında da etkili olacak sonuçların oluşmasına yeterince destek vermedikleri sonucuna vardığımı belirtmeliyim. Yüzde 16’lık katılım her altı üyeden birinin katılımını göstermesi bakımından önemsenecek ve kabul edilebilir bir sonucu ortaya koyar. Ancak, basit bir anket doldurmada, daha yüksek katılım beklemmek hem oda yöneticilerinin, hem de dışardan bu tür çalışmalara ilgi duyan bizlerin hakkıdır.
Genel Görünüm 2014 anketini incelediğimde özet değerlendirme cümlem, “2013 kadar iyi olmayan bir beklenti içersinde olmalarına karşın, yine de Denizlili Sanayiciler iyi bir yıl beklentisi içersindeler” şeklinde. Böyle düşünmama Denizlili Sanayicilerin 2013 yılı beklentileriyle gerçekleşme rakamları arasında önemli sapmalar olmaması reden oluyor...
Denizlili Sanayicilerin 2013 yılı beklentilerinde büyüme, enflasyon, parite konusunda sonuçlanmalarla bir yakınsama görülüyor. Buna karşın dolar euro ve TCMB gecelik faiz tahminlerinde sapmalar olmuş.
2014 tahminlerine baktığımızda beklentilerinin şunlar olduğunu görüyoruz:
Büyüme yüzde 4.3, enflasyonda ÜFE yüzde 7.75, TÜFE yüzde 8.15, dolar kuru 2.35 TL, euro 3.190 TL, dolar euro paritesi 1.357 ve gecelik faiz yüzde 9.51.
2013 yılı ortalama çalışan sayısı 159 olan Denizlili sanayiciler büyük KOBİ’ler özelliğini taşıyorlar. 2014 ile ilgili beklentileri ise genel hatlarıyla şöyle:
-2013 yılında yüzde 95’i istihdamımız aynı kaldı yada arttı demişlerken, 2014 yılı için de istihdamlarının biraz daha düşük oranda olsa da artacağı veya eşit kalacağını belirtiyorlar, azalacağı beklentisi içinde olanların ranı sadece yüzde 5.38.
-2013 yılında önemli artış yaşanan üretimden satış ve siparişlerin 2014 yılında da dış siparişler açısından içe göre daha olumlu olan bir artış bekliyorlar.
-Kapasite kullanımlarında artış beklerlerken, karlılıkta 2012 yılı ile 2013’te aynı seviyede bir seyir izlendiğini belirtiyorlar.
-Finansmanda sorun yaşayanlaarın sayısının arttığını, tahsilatların vadelarinin hala uzun olduğunu, bankalardan yakınmaların sürdüğünü, faiz maliyetlerinin arttığını belirten ankete katılanlar, yeni yatırımlar açısından 2014’ü umut verici bir yıl olarak görmüyorlar.
DSO Başkanı Müjdat Keçeçi anket sonuçlarını “iyimser” olarak nitelendirip, “Üretimden, istihdama, ihracattan ciroya kadar artış beklentisini” ortaya koyduğunu söylüyor. Biz Oenizlili sanayiciler “Tedbirli iyimserlik içindeler” diyerek buna katılıyoruz...