Deniz’i isteyen Dubaili banka Türkiye'de temsilcilik açtı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Türk finans sektörünün gözü kulağı DenizBank’ın satışına yönelik görüşmelerde. Rus Sberbank’ın sahibi olduğu DenizBank için son viraja girilirken gözler Körfez Bölgesi’nde. Zira bankanın bilinen tek talibi olan Dubai merkezli Emirates NBD ile süreç devam ediyor. Rus basını DenizBank için konuşulan paranın tahminlerin oldukça üzerinde olan 5.5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu vurguluyor. Süreçte tıkanma olmazsa önümüzdeki günlerde Türk bankacılık sektörünün son birkaç yıl içindeki en büyük satışına şahit olacağız. Ancak bu süreç devam ederken ilginç bir gelişme yaşandı.

Önce DÜNYA yazdı

Hatırlayacağınız üzere Türk bankacılık sektörünü yakından takip eden Emirates NBD’nin bu emelini ilk kez DÜNYA duyurmuştu. 18 Ocak’taki haberimizde Emirates NBD’nin Başkan Yardımcısı ve Genel Direktörü Hesham al Qassim’in sözlerine yer vermiştik. Hesham Al Qassim, "Türkiye'de temsilcilik ofisi açmayı planlıyoruz" demişti. İşte Dubai merkezli Körfez’in en büyük finans kuruluşlarından Emirates NBD’nin bahse konu temsilcilik ofisi açıldı.
Temsilcilik, Maslak-Eski Büyükdere Caddesi üzerindeki Windowist Tower’da hizmete girdi. Kısa bir bilgi daha; varlıkları 121 milyar doları aşan Emirates NBD’nin geliri 5.5 milyar doların üzerinde. Dubai Hükümeti'ne ait bankanın yönetim kurulu başkanı ise şu andaki emirin amcası olan Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

***

Freşa, 10 yılda ihracatı 10'a katladı

Yaklaşık 20 yıl önce kurulan doğal ve maden suyundan meyve aromalı içecek üreten Freşa, Karadeniz Bölgesi’nden en fazla ihracat yapan şirketlerden biri... Doğal maden suyuyla yetinmeyip Ar-Ge çalışmalarına önem veren Freşa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, limon, mandalina, çilek, elma, nar gibi meyve aromalarını doğal maden suyuyla buluşturduklarını dile getirerek, “Artık bu lezzeti dünyanın tanıma vaktinin geldiğini düşünüyorum” sözleriyle başlıyor sohbetimiz. 10 yıl önce ilk kez üretim tesislerine giderek tanıdığım Freşa markası, o dönemde 2-3 ülkeye ihracat gerçekleştirirken şimdilerde sayının 30’u geçtiğini anlatıyor Çakırmelikoğlu.

"İlk yıllarda maden suyunu pazarlamada zor bir süreç yaşadık” diye konuşan Çakırmelikoğlu, şöyle devam ediyor: “İnsan zorda kalmayınca çare veya düşünme fırsatı bulamıyor. Biz de sadece maden suyu üretimiyle beraber tesisimizi ayakta tutamayacağımızı ve rekabet edemeyeceğimizi görerek arayış içerisinde girdik. Meyve aromalı maden suyunu üretme kararı aldık, tabii bu karar kolay olmadı. Bir sektör çıkıyor ortaya ve kimse bilmiyor, gazoz desen gazoz değil, kola desen kola değil, herhangi bir konsepte ürünü yerleştiremiyorlar. Bugün meyve aromalı maden suyu olarak içecek sektöründe bir konsept oluştu.”

30 ülkeye ihracat yapıyor

Amerika’dan Avustralya’ya kadar 5 kıtaya ürün satan Freşa’nın ihracat pazarları arasında ABD, Almanya, Irak, Suriye, Filistin, Katar, Bahreyn, Umman, Bulgaristan ve Romanya dahil olmak üzere toplam 30 ülke yer alıyor. “Kısa zamanda coğrafyamızı genişletip satış haritamıza yeni ülkeleri ekleyeceğiz ve 50’e ulaşacağız" diye konuşan Çakırmelikoğlu, “Bursa’daki tesisimizin hayata geçmesiyle hızlı bir büyüme yakaladık. Giresun’daki tesisimiz toplamda saatlik 70 bin şişe ürün kapasitesine sahip. Bursa İnegöl Tesisi ise Giresun fabrikasının tecrübelerinin yansıması olarak 2007 yılında kuruldu. 50 dönümlük bir arazi üzerine yayılan tesisin toplam kapasitesi saatlik 135 bin adet şişe. Ayrıca sadece markamızı değil, Avrupa devi Capri-Sun'ı da Türkiye’de üretiyoruz. Capri- Sun üretim kapasitesi saatte 12 bin adet paket ve saatlik 60 bin teneke kutu ürün işleme kapasitesine sahip” diye anlatıyor faaliyetlerini.

Gelirin % 30’u dışarıdan

2017 yılını 201 milyon TL ciro ile kapattıklarını dile getiren Çakırmelikoğlu, “2018 yılında ise 256 milyon TL civarı ciro hedefl iyoruz. Meyve aromalı maden suyu pazarı 2017’de 2016 yılına göre yüzde 18 büyürken Freşa yüzde 30 büyüdü. 2018 yılında ise satışları yüzde 30 artırmayı hedefliyoruz. 2016’da 10 milyon euroluk ihracat gerçekleşmişken, 2017 yılında bu rakam 15 milyon euroya yükseldi. Freşa’nın 2018 yılında cirosunun yaklaşık yüzde 30’nu ihracattan elde etmeyi planlıyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar