Denizcilerden 2020’ye uyum için atılan adımlar…
Deniz üstünde, dalgalı bir ortamda olunduğu, navlun fiyatları hızlı iniş çıkışlar gösterdiği için armatörler zaman zaman karamsar olurlar. Aysel Yücel’in haberi bu durumun aşıldığını milyarlarca dolarlık yeni çevreci gemiler ısmarlandığını gösteriyor.
Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO’nun 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek, 0.50’ye indiren yeni emisyon hadlerine uyum için Türk armatörleri harekete geçti. Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinden önde gelen armatörlerin bir bölümünün eski gemilerini elden çıkararak filolarını yeni çevreci gemi alımlarıyla geliştirme girişiminde olduklarını öğreniyoruz. Turkon gibi bazı armatörlerin ise filo yenilemek yerine gemi bacalarına emisyon azaltıcı scrubber cihazı takarak yalıtım sağladıkları bilgisini alıyoruz. Türk armatörleri 2020 sonrası çevre koşullarına filolarını uyumlu hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Türk deniz ticaret filosunda 1000 grostonluk Türk sahipli gemi sayısı 569 iken 2017 yılı sonunda 1511’e ulaşmış, adet bazında dünya deniz ticaret filosu içinde yüzde 3.5 seviyesine gelmiş durumda. Son 16 yılda tonaj bazında ise yüzde 221artarak dünyada 15. sıraya yükselmiş. Varlık değeri olarak da yüzde 1.4’ün oluşturuyor, 2018 yılında Türk sahipli filoda tonaj olarak yüzde 1, adet olarak yüzde 1.4 azalma yaşanmış. Buna karşın dünya ticaret filosu yüzde 2.6 büyüme göstermiş.
Haberden Yalçın Sabancı’nın Yasa’sı, Koç’un Ditaş’ı ile Ciner ve Arkas gibi büyük armatörlerin eski gemilerini satarlarken, düşük emisyonlu yeni gemiler satın alarak filolarını yenileyip 2020 IMO sera gazı emisyonlarına uyuma hazırlandıklarını öğreniyoruz.
6 tanker 20 kuru yükten oluşan filosuna Yasa, Güney Kore’nin Hyundai Mipo tersanesine 2018 yılının Mayıs ayında her biri 49 ben DWT’lik, 35 milyon dolar değerinde 4 adet siparişine ek olarak, geçtiğimiz naftalarda 2 yeni tanker siparişi daha verdiğini açıkladı.
Koç grubu şirketlerinden Ditaş’ta RMK Marin Tersanesine verdiği yeni gemi siparişlerini teslim alarak filosunu büyütüyor.15 bin DWT’luk T. Adalyn isimli tankeri 2018 Ekim’inde 16 bin DWT ‘luk T.Elidor’u bu yılın Nisan ayında filosuna katmanın yanı sıra 2014 yapımı 49 bin 990 DWT’luk kimyasal ürün tankerini de 26 milyon dolara satın almış. Ditaş Filo Müdürü Çoşkun Ağca eski gemileri elden çıkararak çevreci gemilerle filo yenilenmesi yaptıklarını belirtiyor.
Bu yıl gemi sayılarını 60’a çıkardıklarını belirten Arkas yetkilileri, mevcut filodaki bütün gemilerinin yeni çevre regülasyonuna uyduğunu açıklıyorlar.
Ciner Denizcilik de Koreli Hyundai Heavy tersanesine her biri 158 DWT’luk tanker sipariş vermiş. Gemilerin toplam değeri 254 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. 2020 yılının 3. çeyreğinde ve 2021 yılının ilk çeyreğinde teslimi beklenen tankerler, 2025 yılına kadar charter anlaşması kapsamında Amerikan Koch Shiping tarafından işletilecek.
Turcon Line gemilerine scrubber takılarak gaz yalıtımı ile çevreye uyum sağlanması yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak. Turkon Line yöneticileri filolarındaki gemilerin 1 Ocak 2020 yönetmeliğine tam uyum sağlayarak hizmet vermeye devam edeceğini vurguluyorlar.
İki yıl kadar önce bir önemli armatörle konuşurken gemicilik sektöründe sorunlar olduğunu, birçok önemli armatörün sektörden çıkmak istediklerini söyleyerek karamsar bir tablo çizmişti. Aysel Yücel’in haberindeki bilgilerden, bu karamsarlığın açıldığını görüyorum.