DenizBank Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref’in Bitcoin’le imtihanı!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Sanal dünyanın gerçek para birimi Bitcoin. 2008’de Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan kripto para birimi şimdilerde rekor üzerine rekor kırıyor. Düşünün; geçen yıl ekim ayında 1 Bitcoin, 712 dolar seviyesindeydi. Ocak ayının ilk günlerinde 913 dolarda… Son bir yılda öyle hızlı arttı ki ekimde yani sadece 10 ayda 4 bin 400 dolar seviyesine yükseldi. Yetmedi, geçen hafta 7 bin 800 doları aşan bir değere ulaştı. Piyasası 183 milyar dolar olarak gösteriliyor. Değer artışı da hızlı, düşüşü de hızlı oluyor konu sanal olunca. 44 saatte 1.000 dolardan fazla değer kaybedebiliyor.

Ancak ne denirse densin; Bitcoin, kısa zamanın hızlı kazandıran enstrümanlarından… Belki de ilk sırada yer alıyor.

Şimdilerde Bitcoin zenginleri ekonomi basınının en güzel malzemelerinden. 2009’da öğrenciyken aldığı 27 dolarla 5 bin Bitcoin alan Kristoffer Koch bunlar biri… Unuttuğu Bitcoin’leri hatırladığı zaman yani 2013’te dolar milyoneri sınıfına yükseliyor.

Bitcoin'i yanlış harcayanlar da var tabii…

Aslında Bitcoin’in hızlı yükselişini hesap etmeyenler de…

Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili Rus medyasında yer alan ilginç bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir haber…

“Gardırobumdaki en değerli eşya”

DenizBank’ın sahibi Rus finans devi Sberbank’ın CEO’su Herman Gref’in Bitcoin’le imtihanı aslında ders niteliğinde. Gref sadece Sberbank’ın değil, DenizBank’ın da kaptanı; Yönetim Kurulu Başkanı…

Bilindiği üzere Rusya, yasal paralar karşısında önlenemeyen yükselişe geçen Bitcoin’e karşı kendi kripto parası CryptoRuble için görüşmelere başladı. İşte o ülkenin bankacılık sisteminin büyük kısmını tek başına karşılayan Sberbank’ın CEO’su ve Denizbank Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref, ilk Bitcoin ile tanışmasını Rus medyasına anlattı. Birkaç yıl önce ilk kez Bitcoin alan Gref, bu parayı saklamak yerine alışverişe harcamış ve bir tişört aldığını dile getiriyor. 12 Bitcoin ile aldığı tişörtün o dönemki değeri ise 5 dolar. Gref, “O dönem Bitcoin’in değeri 0.3 dolardı. Tişört ise 5 dolar. Şimdi bu tişörtü saklıyorum. Gardırobumdaki en pahalı tişört...”

Bitcoin’in güncel değeriyle Gref’in tişörtü şu anda 93 bin 600 dolar seviyesinde…

Yani 363 bin lira…

2000-2007 arasında Rusya’nın Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı yapan Herman Gref’in tişörtü dünyanın en pahalısı olmayabilir. Belki değerli taşlarla süslenmişi de olabilir bir yerlerde…

Ama kesinlikle en fazla merak edileni…

Bundan sonra Bitcoin ile ilgili daha çok hikaye dinleyeceğiz, okuyacağız…

Yükseliş trendi sürdükçe…
 
 ***
İlkokul mezununa ODTÜ’den eğitim
 
Altı Nokta Körler Vakfı, Almanya ve İtalya’dan paydaşların ortaklığında yürütülen bir Avrupa Birliği projesiyle 2011 yılında e-öğrenme yolculuğuna başlayan bir proje campusera.com. Şimdilerde Türkiye’nin önde gelen üniversitelerle birlikte sertifika programı sunuyor. Campusera.com’un kurucu ortakları İsmail Can, “Bugün geldiğimiz noktada, 30’a yakın üniversitenin işbirliğinde eğitim veriyoruz” diyor.

Üniversitelerin sertifikalı mesleki eğitimlerini internet ortamına taşıyarak, Türkiye’nin 81 ilinden binlerce kişinin faydalanmasını sağladıklarını dile getiren İsmail Can, “Profesyonel Gelişim, Liderlik-Yöneticilik, Satış-Pazarlama, Finans-Muhasebe, Hukuk, Kalite Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Sanat gibi pek çok alana hitap eden sertifikalı eğitimlerimiz bulunuyor. Uzaktan eğitim, farklı şehirlerde yaşayan bireyler için önemli bir fırsat eşitliği sağlıyor.

Öte yandan uzaktan eğitimi kullanan herkes kendi bireysel öğrenme hızında ilerleyebiliyor” diye anlatıyor.  Campusera.com platformunda, Türkçe konuşulan coğrafyalarla birlikte, bugüne kadar yaklaşık 70 bin kişiye eğitim sunma fırsatı yakaladıklarını ifade eden Can, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayanların da Türk üniversitelerinin eğitimlerine ulaşma fırsatı yakaladığını belirtiyor.
 
30 üniversiteden 100 program var
 
Sadece üniversiteden mezun olmak günümüzde iş bulmak ya da mesleğinde yükselmek için yeterli olmuyor. Bunun için alanında uzmanlaşmak da gerekiyor. Kişisel gelişim için birçok kişi meslek kurslarına katılırken, bu alanda verilen sertifika programlarının önemi her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmeler ise kişilerin sertifikaya ulaşmasını kolaylaştırdıklarını belirten Can, sistemi şöyle anlatıyor:  “Şimdiye kadar binin üzerinde sertifika dağıttık.

ODTÜ’den Mimar Sinan’a, Acıbadem’den TOBB ETÜ’ye kadar 30 üniversitenin alanında uzman akademisyen ve eğitimcileri tarafından hazırlanan içerikleri, ‘interaktif e-eğitim’ ve ‘video’ formatına dönüştürerek sunuyoruz. Sınavları da internetten yapıyoruz. Sistemin tamamı üniversite tarafından da takip ediliyor. Sınavlar tamamlandıktan sonra üniversite size; üniversite onaylı, ıslak imzalı sertifikayı adresinize gönderiyor ve kendi akredite sistemine de kaydediyor. ODTÜ’den bir sertifika aldınız ve CV’nize koydunuz ODTÜ’yü aradıklarında bunu teyit ettirebiliyorsunuz. 100’den fazla kategori bulunuyor. Bu sisteme sadece üniversite mezunları değil, ilkokul eğitimini tamamlamış herkes başvurabiliyor. Bir anlamda ilkokulu tamamlamış birisine ODTÜ’den eğitim alma şansı veriyoruz.” 

Sırada İngilizce, Arapça ve Rusça

Yakın bir zamanda İngilizce eğitimlerine başlayacaklarını aktaran Can, “Arapça ve Rusça düşüncemiz de var. Orta vadede Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu pazarını hedefliyoruz. 2018’de sesimizi Türkiye’nin dışına duyurmak istiyoruz. Rakiplerimiz yurt dışında. Büyük bir pazar var. Milyar dolarlık ve ucu açık bir pazar… 2018’da Avrupa’dan bir iki üniversiteyi eklemek istiyoruz. İki üniversiteyle görüşüyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar