Deniz canlılarının iyiliği için işbirliği

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Paşabahçe Mağazaları’nın hazırladığı Omnia Su koleksiyonu DenizTemiz Derneği/ Turmepa’nın başlattığı ‘Deniz varsa, hayat var’ projesine destek oluyor. Omnia Su Koleksiyonu’ndan satın alınan her ürün için derneğe bağışta bulunuluyor. Bu bağışla, denizde yaşayan bitki ve hayvanların yaşamsal faaliyetlerini yavaşlatan yaklaşık 200 bin litre siyah suyun denizlere karışmasını önleme çalışmalarına destek verilecek.

Projenin detaylarını Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel ve DenizTemiz Derneği/ Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu’ndan dinledim.

Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel: Köklü geçmişimiz ile aydınlık yarınlar yarınlar arasındaki ilişkiyi anlattık

“2015 yılında lansmanı yapılan ve adını Latince ‘her şey’ anlamına gelen Omnia koleksiyonu geleneksel cam ev eşyası ürünlerinin modern bir çizgide tasarımını yansıtıyor. Koleksiyonun ürün gamı 2017 yılında su temasıyla çeşitlendirildi. ‘Omnia Su’ Koleksiyonumuzda, formsuz ve şekilsiz olan suyun, akışkanlığı, damlaları, dalgaları, sıçrama hallerini camla modern bir bakış açısı ile şekillendirmeyi amaçladık. Bu koleksiyon ile köklü geçmişimiz ve aydınlık yarınlarımız arasındaki ilişkiyi cam ve tasarım üzerinden kurmaya devam ederken; genç yeteneklerimize de kendi modern tasarım yaklaşımlarını göstermeleri için bir platform yaratmış olduk. Gücünü çokluktan alan olan Omnia Su Koleksiyonu’muzda Defne Koz, Sezgin Aksu, Mario Trimarchi gibi dünyaca ünlü tasarımcıların yanı sıra genç yeteneklerin sudan ilham alarak ortaya çıkardıkları 150’ye yakın parça yer alıyor. Dünya geneline özel sektör ile sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin her geçen gün daha da güçlendiğini görüyoruz. Ben de toplumsal değer yaratmak, ülkemizin ve dünyanın sorunlarını hep birlikte çözüm üretebilmek adına yapılacak her türlü iş birliğinin, atılacak her türlü adımın büyük önem taşıdığına inanıyorum.”

6 milyar cam şişenin çöpe gitmesi engellendi

“Paşabahçe Mağazaları’nın bağlı olduğu Şişecam Topluluğu, 2011'den bu yana sürdürdüğü 'Cam Yeniden Cam' projesi ile bugüne kadar 940 bin ton cam atık topladı. Bir başka deyişle yaklaşık 6 milyar adet cam şişeye eşdeğer camın çöpe gitmesi önlendi. Şişecam Topluluğu’nun yedi yıldır sürdürdüğü geri dönüşüm çalışmalarının sonucunda bugüne kadar 40 bin konutun sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyede enerji tasarrufu sağlandı. Bu süreçte toplam 338 bin 600 otomobilin trafikten çekilmesine eş değer karbondioksit salımının da önüne geçilmiş oldu.”

Deniztemiz Derneği/Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu: Aldığımız her iki nefesten birini denizler sağlıyor

“Aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. İhtiyacımız olan oksijenin yüzde 50-70’ini denizde yaşayan planktonlar ve posidonia deniz çayırları üretiyor. Turmepa bu bilinçle yürüttüğü projelerle 24 yılda; eğitimlerini 18 milyon öğrenciye sundu; 15 bini aşkın eğitimci yetiştirdi; gönüllü sayısı 6 bin 500’ü aştı; 33 milyon litre sıvı atık topladı; 2 milyon 650 bin kilogram katı atığın denizlere karışmasını önledi.

Elbette bir sivil toplum kuruluşunun çabası, deniz kirliliğini önlemek için yeterli değil. Turmepa gibi sivil toplum kuruluşlarının en önemli görevi, sürdürülebilir ve örnek projeler geliştirmek. Bu projeleri hayata geçirebilmek için de Paşabahçe Mağazaları gibi denizlere ve çevreye duyarlı kuruluşlarla birlikte hareket etmek çok önemli. Paşabahçe Mağazaları, derneğimize yapacağı bağış ile atık toplama faaliyetlerimize destek olacak. Bu sayede deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini azaltan yaklaşık 200 bin litre siyah suyun denizlere karışması önlenecek. Atık toplama teknelerimiz Çeşme Körfezi, Hisarönü Körfezi ve Göcek Körfezi’nde mobil olarak hizmet veriyor. Koylardaki atık toplama faaliyetlerimizin yanı sıra İstanbul Boğazı’nda hizmet veren bir de Deniz Süpürgemiz bulunuyor.”

Denizler her yıl 3 milyar ton CO2 emiyor

“Denizler her yıl yaklaşık 3 milyar ton karbondioksiti emiyor. Değişen iklim; denizlerdeki besin ağındaki bozulmalara, denizlerin asitlenmesine, denizlerde ölü alanların oluşmasına ve oksijenin azalmasına sebep oluyor. Dolayısıyla tüm deniz habitatı ve denizle bağlantısı olan habitatları etkiliyor. Şunu unutmamak gerekir, deniz canlıları, besin kaynağı olarak dünya protein ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. Aynı zamanda denizler ve okyanuslar birçok yararlı mineral ve ilaç hammaddesi kaynağı. Çevre konusunda bilinçli bireylerin topluma kazandırılması için tüm eğitim sistemi müfredatlarını ekosistem ve sürdürülebilirlik konulu derslerle desteklenmesi çok önemli. Bunun yanında özellikle kıyı bölgelerde yaşayan halkın deniz kirliliği konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması hayati bir konu. Şunun önemle altını çizmek isterim, gelecek nesillere, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak bir değişimi zorlamamız gerekiyor. Eğer bir değişimi zorlayacaksak, bunu hep birlikte yapacağız. Devletimizle, üniversitelerle, yerel yönetimlerle, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla, duyarlı yurttaşlarımızla, iş dünyasıyla el ele vererek çevremize ve denizlerimize birlikte sahip çıkacağız. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Bu, hepimizin ortak meselesi.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar