Denge

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Ayın, ilk dördünden son dördüne; bu arada da, dolunaydan yeni aya dönüşümü sürecinde yaşanan gel-gitler vardır. Yükselen sularda yaşayan balıklar karıncaları yer, çekilen sulardaysa karıncalar balıkları. Kriz gerçeğinin işaret ettiği gerçekler de, işte tam bu noktada; geleceği satın alabilecek bir bugün olarak çıkıyor karşımıza.   

Yunanistan, Avrupa'nın finansal istikrar fonu çerçevesinde 80 milyar euro destekle toparlanmaya çalışan bir Avrupa ekonomisidir. S&P not indirdiğinde ilk tepkiler, zamanlama yanlışları etrafında düğümleniyordu.

Gelişen ülke ekonomilerinde yaşanan derin sorunlar, her gün yeni bir kapı aralaya dursun; biz, gelişmiş ülkelerin güçlü

büyüme trendiyle, küresel ekonominin seyri üzerinde artan etki gücü üzerinde düşünelim. Çin'in aylık dış ticaret fazlası yaklaşık 3 milyar dolar beklenirken 11 milyar dolar gelmesi, küresel anlamda geleceğin politikalarına önemli göndermelerde bulunuyor. Avcı olanın aynı zamanda da av olduğu bir dünyada Çin dış ticaret fazlası vermiş olmasına karşın, onun için iki temel sorun yer alıyor. İlki yerküre üzerinde rezerv olarak tutulan 5 trilyon dolar paranın sadece 3 trilyon dolarını Çin elinde tutuyor. Rezerv bulundurmak bir ekonomi için neler götürdüğünü bir yana bırakalım, geçtiğimiz 10 yılda ABD hazine kağıtlarından %4 getiri elde etmeyi kabul etmek zorundadır. Tabii ABD'deki her bono yatırımcısının dışarda alıp sattıklarından aynı dönemde %11 faiz elde ettiği düşünülürse; "fazla rezerv tutmak" bir ekonomi için bir soruna dönüşebilir. İkincisiyse enflasyon. Sürekli değersizde tutulan yuan ile Çin, enflasyon ithal ediyor. ABD içinse ev fiyatları martta aylık bazda %3, yıllık bazda %8 düştü. Cuma günkü istihdam artışına sevinemedi bile yerkürenin ekonomik politikalarının en güçlü yönlendirici ABD. Çünkü orman, ceylan ve aslan için aynı döngüye işaret eder durur. Ceylanın en hızlı koşan aslandan daha hızlı koşması, aslanın da en yavaş koşan ceylandan daha hızlı koşması gibi; yaman bir zorunluluk altında döner dünyanın dengesi.

Türkiye için OECD'nin bileşik öncü göstergeler endeksi mart rakamlarının yukarı sonuçlanması sevindiricidir. Mart CLI sonuçları  Çin, Rusya, Almanya, Türkiye gibi ülkeleri sevindirirken; Hindistan, Brezilya, Fransa, İtalya gibi ülkeleri üzdü. Çünkü, sevinenlerde ekonomik aktivitelerinde dinamizm sürdüğü yönünde bir işaret alınmıştı; üzülenlerdeyse  yavaşlamanın öne çıktığına ilişkin ibarelerden duyulan endişe dile gelmekteydi. Çünkü önemli her veri, dünya ekonomisinden servet değerinde ipuçları sunabiliyordu. Ancak şu gerçeğin kulağımızda küpe olması şart; "duymak istemeyenden sağır yok"...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar