Deney
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Geçtiğimiz hafta euro bölgesi borç krizine çözüm bulunacağına dair iyimserliğinin sürmesiyle küresel borsaların yükseldiğini gördük. Örneğin, ABD'de geçen haftanın tümünde Dow yüzde 4.9, S&P 500 yüzde 6 ve Nasdaq yüzde 7.6 yükseldi.
Avrupalı yetkililer, gelecek hafta sonu düzenlenecek AB zirvesinde, euro bölgesinin borç krizinin aşılmasında 'kararlı' önlemler alınacağını tekrarladılar.
Beklentiler, hazırlanan planın, Yunanistan'ın borcunun beklenenden fazla silinmesini, daha güçlü bir Avrupa kurtarma fonu oluşturulmasını ve bankaların sermayelerinin artırılmasını içermesi yönünde. Bu plana 23 Ekim'de Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde nihai şeklinin verilmesi bekleniyor.
Ayrıca halihazırda mevcut olan yardım mekanizmasının etkisinin en üst seviyeye çıkarılması için IMF'nin güçlendirilmesine gerek olup olmadığı da tartışılıyor.
Bu anlamda gelişmekte olan ülkelerden bazıları IMF'nin gücünün ve etkinliğinin artırılmasını isterken, özellikle ABD ve İngiltere'nin bu duruma pek sıcak bakmadığını not ediyoruz.
Örneğin, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, şu anda elinde 390 milyar dolar bulunan IMF'nin daha fazla fona ihtiyacı olmadığını, buna rağmen IMF'nin ekonomideki olumsuzlukları kontrol altına almada önemli rol oynamaya devam etmesi gerektiğini belirtti.
Dolayısıyla 3-4 Kasım tarihlerinde Cannes'da yapılacak olan G20 Başkanları toplantısı öncesinde, sürdürülebilir önlemler içeren kapsamlı bir paket sunmak için yapılacak planlama ve müzakerelerin piyasaları etkileyen ana unsur olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Tüm gözler kasım başı gerçekleşecek olan toplantıda alınacak kararlara odaklanmışken, küresel likiditenin, toplantıdan başarılı bir sonuç çıkması durumunda bile, azalabileceğine dair sinyaller gittikçe artıyor.
Daniel Simons ve Christopher Chabris adlı iki Amerikalı psikoloji profesörünün gerçekleştirdiği deneyde, denekler kendilerine izletilen videodaki kişilerin ellerindeki topu birbirlerine kaç kere attığını sayıyor. Bu esnada goril kıyafeti giymiş bir kişi, deneklerin arasından yumruklarını göğsüne vura vura geçiyor.
Harvard üniversitesi dahil birçok farklı yerde tekrarlanan deney sonuçlarına göre, videoyu izleyenlerin yarısı top saymaktan gorili fark etmiyor bile. Sizce de çok ilginç değil mi? Bazen gözümüzün önünde olanların bile farkında bile değiliz!