Demir Grup, 22 milyon dolara yerli panel üretecek
Geçen yıl mayıs ayında İtalyan Enerray ve Tekno Şirketler Grubu’nun ortak girişimi olan Tekno Ray Solar, 20 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan güneş enerjisi santralini faaliyete aldı. Bu tesisin kurulu gücü 22.5 megavat. Geçen hafta ise Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin ihalesi yapıldı. Limak-CMECHaeron Solar Ortak Girişim, Kalyon- Hanwha Grubu, Çalık Enerji- Solargiga Ortak Girişimi, AKC Güneş Ortak Girişim Grubu’nun katıldığı ihaleyi Kalyon-Hanwha kazandı.
Bu ihale ile Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Yenilenebilir enerjinin en önemli projelerinden sayılan her iki çalışmanın adresi ise Konya... Türkiye’nin güneşte üssü haline gelen Konya, yeni bir projeye daha ev sahipliği yapmak üzere. Bu kez proje Demir Grup’tan.
1 Nisan'da temeli atılıyor
Gayrimenkul projeleriyle tanınan Demir Grup’un amiral sektörü inşaat olsa da 6 farklı alanda şirketleri var. Ancak Demir Grup’un hedefi, enerjiyi de ön plana çıkarmak. Bunun için de Demir Grup, 1 Nisan’da önemli bir yatırımın temelini atıyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 85 dönümlük bir arazide gerçekleşecek olan yatırım güneş enerjisi paneli üretimine yönelik olacak. Demir Grup Genel Müdürü Ahmet Erol, “2 üretim bandını devreye alacağız. Her bant 200 MW’lık kapasitede panel üretimi gerçekleştirecek ve yılda toplam 400 MW kapasiteli olacak” dedi. Yatırımın tutarının ise ilk fazda 22 milyon dolara mal olacağını kaydeden Demir’in verdiği bilgilere göre tesis en geç 2018’de devreye girecek. Tesiste hedef önümüzdeki dönemde yerli güneş paneli üretimini gerçekleştirmek. Ayrıca 5 MW’lik santral kurulumu da farklı bir projede hayata geçecek.
Güneşten beslenen daireler yapacak
Konya’da yerel bir ortakla gerçekleşecek proje sadece Türkiye’ye yönelik satış gerçekleştirmeyecek. Şirketin hedefinde ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri de var. Ayrıca rüzgar, biomass gibi yenilenebilir enerji de şirketin radarındaki alanlar. Güneş enerjisini konut projelerine de yansıtacaklarını anlatıyor Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir. “Anatolia projemiz bu alanda ilk çalışmamız olacak. Bu projedeki sokak aydınlatmaları asansör, otopark gibi ortak alanları güneş enerjisiyle aydınlatmayı düşünüyoruz” diye konuşan Demir, “Ardından en önemli hedefimiz yüzde 100’ü enerjisini güneşten alan projeler var. Tamamı güneşle çalışan projelerimizi önümüzdeki birkaç yıl içinde devreye almak istiyoruz. Bu alanda da Türkiye’deki ilk proje olacak” diyor. “Dairelerin fiyatına nasıl yansıyacak” diye sorduğumda ise “Yüzde 2-3 daha pahalı olabilir. Ancak birkaç yıl içinde bunu amorti edecektir. 20 yılda ortalamaya vurduğumuzda ise yapılan tasarruf on binlerce liraya denk geliyor” diye yanıtlıyor.
Rönesans’ın Japon ortağı Sojitz
2012’de Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Şehir Hastaneleri projesinin en önemli duraklarından biri İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü... Projenin yapımını Rönesans Holding’e ait İstanbul PPP Sağlık Yatırımları AŞ üstlendi. 2.6 milyar liraya mal olacak proje için 30 Kasım’da Rekabet Kurumu’na bir başvuruda bulunuldu. Başvuruda projeyi yürütecek İstanbul PPP Sağlık adlı şirketin yüzde 30’unu Rönesans, Hollanda’da kurulu Sojitz Hospital PPP Investment B.V adlı firmaya satma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta bu satış için Rekabet Kurumu onayı verdi ve resmi açıklamayı yaptı.
Aslında bu anlaşma ile Türkiye’ye önemli bir dev geldi. Hollanda’dan değil, Japonya’dan hem de...
Sojitz, hisse alımını Hollanda üzerinden yapsa da Japonya’nın en büyük ve en köklü şirketlerinden biri. Hatta şöyle söylemekte fayda var: en büyük 9 “Sogo Shosha”sı arasında...
Cirosu 40 milyar dolar
Japonya’da 2 şirket modeli öne çıkıyor.
İlki “keiretsu”lar... Japon çok uluslu şirketlere deniyor. Meiji Dönemi’nde başlayan, İkinci Dünya Savaşı’na kadar Japon ekonomisini oluşturan endüstri devleri Zaibatsu’ların dağılmasından sonra gelen bir ifade olarak biliniyor. Genelde üretime dayalı bu devler bankacılıktan gemiciliğe, kimyadan demir-çeliğe birçok alanda üretim yapıyor. Mitsui, Sumitomo, Mitsubishi bunlar arasında en dikkat çekenleri.
Bir diğeri ise “Sogo Shosha”lar... Japonya’da ithalat ve ihracatla uğraşan Japon firmalarının genel adı olarak tanımlanıyor. 19’uncu yüzyılda Japon ticaretinin yabancılardan yerel unsurlara geçmesi için desteklenmiş şirketler olarak biliniyor. Japon ekonomisinin büyümesinde kilit rol oynayan bu şirketler genelde üretim alanına girmiyor. Küçük şirketlerin mallarının satılmasında, hammadde temininde köprü görevi üstlenen bu şirketler dev bir satış ağına sahip.
Marubeni, Nichimen, Itochu’nun yanı sıra en büyük 9 Sogo Shosha arasında Sojitz en dikkat çekenlerinden biri. Temelleri 1878’e dayanan Sojitz’in çalışan sayısı 15 bin civarında. Ancak cirosu 40 milyar dolara yaklaşıyor.