Demir alma vakti geldi ise QE limanından

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

 

Görünen o ki WSJ  makalesinden sonra piyasa FED başkanlarından QE'nin akıbeti üzerine sinyaller almaya çalışacak. Bernanke'nin "çocuklarda finansal bilinç" konuşmasına veya "FED yemekhanesinde sıraya kaynak yapan elemanları kınayan" açıklamalarına anlam yükleyerek alışa veya satışa geçen piyasa bu açıklamalara haklı olarak sert tepki verebilir. Özellikle tüm varlık sınıflarında gelinen fiyatlamaları göz önüne alırsak.
Ayrıca 22'sinde açıklanacak olan toplantı tutanakları (arttırırız/azaltırız kelimeleri düşen enflasyon için mi yoksa QE'yi bitirmek için mi kondu?) yakından takip edilecek unsurlar. Gelelim olası çıkış stratejilerine. Bu konu uygulama zamanı belirsiz olsa da şu ana kadar detaylı olarak tartışılmış bir konu. Nitekim  Nisan 2011 tutanaklarına http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcminutes20110427.pdf geri döndüğünüzde bu konunun detaylı olarak görüşüldüğünü okuyabilirsiniz.
FED'in harekete geçtiğinde nasıl bir stratejisi olacağını kaba hatları ile biliyoruz:
1- Önce geri dönen MBS/kuponlar vs nakitlerini yeniden yatırıma yönlendirmeyecekler (ve/veya doğrudan QE alım miktarı azalacak) .
2-Eş zamanlı olarak veya hemen peşinden  vadesi gelen Hazine tahvilleri de reinvest edilmeyecek .
3- FOMC açıklamaları revize edilecek (extended period vb açık çek anlamına gelen kelimeler çıkartılacaktır)
4- Faizler arttırılmaya başlanacak (tutanaklarda çoğunluğun tercihi olarak belirtiliyor, sorun çıkarsa faiz indirimi fırsatı elde olacağı gibi balon yaratılması da engellenecek notu düşülmüş)
5-Ve nihayet FED varlık satışlarına başlayacak. Satışların önceden planlanan ve açıklanan bir şekilde yapılması söz konusu olabilir
Elbette bunların dışında IOER (fazla rezervlere verilen faiz) ve taban ve ıskonto oranın tavan olarak kullanıldığı bir koridor yaratılması vb ince ayarları da tartışmışlardı.
Son dönemlerde çok duyduğum önerilerden biri de FED'in hiç bir şey yapmadan beklemesi ve böylece zaman içinde yaşanacak itfalar neticesinde bilançosunu küçültmesi. Zira fazla rezervler enflasyona yaratacak şekilde krediye kaydığında IOER arttırılarak müdahale edilebilir. Bu gerçekten de tüm piyasalar (finansal olanlar) için en huzurlu yol olabilir. Ancak  http://www.federalreserve.gov/releases/h41/Current/  linkinde görebileceğiniz üzere vade yapısı FED'in 2020 ve hatta ötesine beklemesini gerektirecek bir halde. Malum Operation Twist ile kısa vadeli ne var ne yok uzun vade ile swap edildi. Loan Survey'de görüldüğü üzere krediler giderek canlanıyor. Konut ve hisse piyasasındaki ralli bankaları IOER'e tamah etmeyi zorlaştırdığı gibi olmaz ama olur da diğer MB'ler bilançolarını küçültmeye başlar ve FED bu sırada vadeyi bekliyor olursa Dolar ciddi baskı altında kalabilir. Son olarak FED'in rezervlere ödediği para şu anda 6 milyar dolar civarında. Hem rezervleri tutup hem de faizleri yükseltirse bu yük daha da artacağından politik baskı söz konusu olacaktır.Dolayısı ile bekleme stratejisi belki kısmen kullanılabilir ancak tüm portföy için mümkün değil. Tri-party repo çalışmaları da bu sorunu çözmeye yönelik zaten.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019