Demet Sabancı Çetindoğan “Hayırseverlikte Liderlik” Ödülü alan tek Türk iş insanı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

New York, Zürih ve Hong Kong’ta merkezleri bulunan Global Hope Coalition (Küresel Umut Koalisyonu) dünya barışı için çalışan bir kuruluş. Demet Sabancı Çetindoğan, Global Hope Coalition tarafından “Hayırseverlikte Liderlik” Ödülü’ne layık görüldü ve Türk iş dünyasından bu ödüle layık görülen tek iş insanı oldu.

Demet Sabancı Çetindoğan’ın “hayırseverlik” hikayesi aslında çok eskilere dayanıyor. Aile üyelerinin genlerinde olan hayırseverlik anlayışını, 11 yaşında hayata geçiriyor Sabancı Çetindoğan. Kuzeni Emine Sabancı Kamışlı ile evlerinin bahçesinde yaptıkları resimleri, babaenneleri Sadıka Sabancı başta olmak üzere, tüm aile mensuplarına sergiliyorlar ve satıyolar. Elde ettikleri kazancı ise, evlerinin yakınında bulunan Hürriyet İlkokulu’na bağışlıyorlar.
Demet Sabancı Çetindoğan, aileden gelen hayırseverlik anlayışını, bugün Türkiye’de 3, yurtdışında 4 olmak üzere, özellikle eğitim, kadın, kültür konularına odaklanan toplam 7 sivil toplum derneği ile sürdürüyor. Hayata geçirdiği projelerle sadece sosyal ve kültürel kalkınmaya fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bir Türk kadını olarak küresel anlamda “Hayırseverlikte Liderlik” ödülünü alıp, ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor.

Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı amaçlayan Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği ve özgür düşünceyi destekleyen Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin hayata geçirdiği projeler, Sabancı Çetindoğan’ın aldığı bu anlamlı ödülün en önemli mimarları.

Ödülün arkasındaki bir diğer önemli proje de, dünya barışını desteklemek için lise ve üniversite müfredatına dahil edilmesi amacıyla geliştirilen “Çok Kültürlü Demokrasi Dersi ( Multicultural Democracy Lesson) projesi. “Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ sözü, bugün tüm dünyanın ortak hedefi ” diyen Demet Sabancı Çetindoğan, insanların birbirini anlaması ve birlikte yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor ve bu kapsamda çok kültürlü demokrasi anlayışının yaygınlaşması gerektiğine inanıyor.

Yaratıcı nesiller yetiştiriyor

2004 yılında hayata geçirilen Yaratıcı Çocuklar Derneği, bugün tam bin 500 okulla çalışıyor ve sanata, edebiyata, müziğe yeteneği olan, ama bunları hayata geçirme fırsatı olmayan çocuklara destek veriyor. “Ruhen ve fi kren özgürleşmiş toplumlar yaratıcı nesiller yetiştirme konusunda doğal bir avantaja sahip olurlar. Bunu fırsat eşitliği, ekonomik gelişmişlik, toplumsal çeşitlilik gibi unsurlar izler. Bu yüzden insan kaynağı çok önemli” diyen Sabancı Çetindoğan, genç yetenekleri bulup, ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söylüyor.

Türkiye algısını en üst düzeye taşıyor

Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkarak, ülkemizi uluslararası platformlara bir marka olarak taşımayı hedefl eyen Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği ise 2014 yılından bu yana, Türkiye algısını en üst düzeye taşımak için çalışıyor. Sabancı Çetindoğan, “Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa büyükşehir belediyelerinin değerli destekleri ile sürdürdüğümüz Mozaik Yolu projesi ile eserlerin dünya çapında tanınmasını hedefl iyoruz. Projemizin yurtdışı lansmanını Gstaad, İsviçre’de gerçekleştirdik. Ardından Venedik, Paris ve New York’ta etkinlikler düzenledik” bilgilerini veriyor. TurkeyOne Derneği’nin gastronomi alanında da çalışmaları var. Derneğin Gastronomi Komitesi Türk gastronomisini dünyada tanıtmayı hedefl iyor. Demet Sabancı Çetindoğan, gastronominin, Türkiye'nin turizm gelirini arttıran, yeni ve büyük bir ekonominin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, Türkiye’nin ‘imza yemekleri’nin dünyanın farklı ülkelerindeki otel ve restoranların menülerine girmesi için çalıştıklarını söylüyor ve “Bugün, dünyanın her yerinde İtalya’dan ‘Rizotto’, İspanya’dan ‘Paella’, Peru’dan ‘Ceviche’, Orta Doğu’dan ‘Humus’ gibi çeşitli ülkelerin imzasını taşıyan yemeklere rastlarken, neden Türkiye’den de ‘menemen’ olmasın?” diye soruyor.

Demet Sabancı Çetindoğan’ın “Bizler sosyal zekaya ve toplumsal taleplere inanan girişimcileriz” sözü gerçekten önemli.

Dünyanın; sosyal ve toplumsal gelişimi en az ekonomik gelişim kadar önemseyen, kalkınmayı bütüncül bir bakış açısı ile tanımlayan iş insanlarına ihtiyacı var. 11 yaşında, başkalarına iyilik yapmak amacıyla yaptığı resimde “gökyüzünden dağlar üzerine sular akıtan” Demet Sabancı Çetindoğan da bu iş insanlarından biri...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar