Dell, 1 milyon kadın girişimciyi destekleyecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Küresel ekonomik büyümenin motoru küçük girişimciler" felsefesi doğrultusunda hareket eden Dell, dünya genelindeki başarılı kadın iş sahipleri ve liderlerini harekete geçirerek, 2015 sonuna kadar 1 milyon kadın girişimciye destek olmayı hedefliyor.

13 ülkeden 150 kadın girişimci 4. Dell Kadın Girişimciler Ağı (DWEN) Toplantısı için İstanbul'a geldi.

İlk üç toplantısını sırayla Hindistan, Brezilya ve Çin'de yapan teknoloji şirketi Dell'in, bu üç BRIC ülkesinden sonra Rusya yerine Türkiye'yi seçmiş olması önemli.

Toplantının teması geçtiğimiz sene Dell liderliğinde başlatılan "Pay It Forward" girişimi. Bu girişim, bir tür "İyilik yap, iyilik bul" girişimi olarak değerlendirilebilir. Girişimin amacı şu: Dünya genelindeki başarılı kadın iş sahipleri ve liderlerini harekete geçirerek, 2015 sonuna kadar 1 milyonun üzerinde kadın girişimciye destek olmalarını sağlamak. Girişim kapsamında girişimci kadınlara finans, bilgi, teknoloji ve ağ desteği sağlanıyor.

Dell Başkan Yardımcısı Karen Quintos, Paying It Forward hareketi ile, binlerce kadının, milyonlarca kadına yardım etmek için mobilize olacağını söylüyor.

Girişime Birleşmiş Milletler Vakfı da destek veriyor. Elizabeth Gore, BM Vakfı'nın ilk Yerleşik Girişimcisi. Gore, aynı zamanda BM Vakfı Küresel Girişimciler Konseyi'ne de başkanlık yapıyor. Küresel ortaklıklar geliştirilmesine öncülük eden Gore, insani konulara yönelik programlar ve kampanyalar yürütüyor. People dergisi tarafından 100 Olağanüstü Kadın arasında sıralanan Elizabeth Gore, Dell'in öncülük ettiği girişim hakkında şunları söylüyor: "Gerek iş dünyası, gerek mentorluk, gerekse insani yardım konularında olsun, kadınlar, önemli bir fark yaratacak güçlü toplumlar kurma becerisine sahipler. Dell'in bu yeni inisyatifi doğrultusunda, hayatları ve fırsatları gerçek anlamda dönüştürebilecek bir sürecin parçası olacağız."

Küresel büyümenin motoru küçük girişimciler

Teknoloji şirketlerinin büyük bir bölümü çözümlerini geliştirirken büyük şirketlerin ihtiyaçlarını temel alıyorlar. Dell'in yaklaşımı ise farklı. "Gelecekte küresel büyümenin motoru küçük girişimciler olacak" felsefesi ile hareket eden Dell, özellikle kadınlara destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda öncelikle teknolojinin gücünü ortaya çıkartıyor. Hedef, insanların teknolojiye kolay ve ucuz bir şekilde ulaşmalarını sağlayarak, becerilerini artırmak.

Dell Yerleşik Girişimcisi Ingrid Vanderveldt, DWEN sayesinde kadınların doğru pazarlara ulaşabileceklerini, doğru işbirlikleri kurabileceklerini söylüyor. Kadınlar girişimcilerin karşılaştıkları en büyük sorunun sermayeye ulaşım olduğunu kaydeden Vandervelt, "Risk sermayelerinin sadece yüzde 5'i kadınlara giderken, yüzde 95'i erkek girişimciler tarafından paylaşılıyor" diyor.

Amerikan ve Hintli iyimser, İngiliz umutsuz

Dell tarafından son açıklanan Küresel Girişimcilik araştırması ABD, İngiltere ve Hindistan'da kadın girişimciliğinin resmini ortaya koyuyor. İlginç olan, ABD ile Hindistan'daki kadın girişimciler geleceğe son derece iyimser bakarken, İngiliz kadın girişimcilerin geleceğe dair çok umutlu olmamaları.

Bu üç ülkeye tek tek bakalım:

- ABD'de girişimci kadınların yüzde 96'sı başarılı olduklarına inanıyorlar ve önümüzdeki beş sene içinde şirketlerinin yüzde 50 büyüyeceğini düşünüyorlar. Kadın girişimcilerin çoğunluğu banka kredisi almanın son derece zor olduğunu dile getiriyor. Paraya ulaşmanın en kolay yolu ise aile bireylerinden yardım istemek. Kadınların yüzde 45'ine göre, teknoloji ihtiyacı gitgide daha karmaşık bir yapı kazanıyor. Her on kadından sekizi, teknolojinin günlük operasyonları desteklediğini söylüyor. Bu arada teknolojinin en fazla kullanıldığı iki konu, maliyet azaltma ve veri güvenliği.

- Hindistan'da girişimci kadınların yüzde 71'i işini başarılı buluyor ve önümüzdeki beş sene içinde yüzde 90 büyüme bekliyor. Hindistan ekonomisinin büyüme hızı dikkate alındığında, bu beklentinin gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Hintli kadınların yüzde 74'ü teknoloji ihtiyacının karmaşık bir yapı kazandığını söylerken, her on kadından dokuzu teknolojinin günlük operasyonlarda vazgeçilmez olduğunu dile getiriyor. Hindistan'da kadınların sermayeye ulaşmasının en kolay yolu olarak melek yatırımcılar ön plana çıkıyor. ABD'de olduğu gibi, Hindistan'da da teknolojinin en fazla kullanıldığı iki alan maliyet azaltma ve veri güvenliği.

- Avrupa'da yaşanan ekonomik belirsizlik İngiliz kadın girişimcileri de etkiliyor kaçınılmaz olarak. İngiliz kadın girişimcilerin çoğunluğu geleceğe yönelik umut taşımıyor. Her ne kadar kadın girişimcilerin yüzde 90'ı işini başarılı bulsa da, önümüzdeki beş seneye yönelik büyüme beklentileri sadece yüzde 24. İngiltere'de her on kadın girişimciden yedisi, teknolojinin günlük operasyonlarda vazgeçilmez olduğunu düşünüyor. İngilizlerin sermaye konusunda baş vurdukları yer ise, bankalar veya aileleri değil, arkadaşları.

Türkiye'de durum ne?

Peki Türkiye'deki durum ne? Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de bilgisayar kullanım oranında erkekler, kadınları geride bırakıyor. Kadınların bilgisayar kullanım oranı yüzde 36,9 iken, erkeklerin bilgisayar kullanım oranı yüzde 56. İnternet kullanımında ise kadınların oranı yüzde 35,3, erkeklerin oranı ise yüzde 54,9.

Bu arada Türkiye Vodafone Vakfı'nın, KAGİDER ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği Teknolojide Kadın Hareketi Projesi, kadın gücünü desteklemeyi, kadınların teknoloji sayesinde daha yetkin girişimcilere dönüşmelerini ve dünyaya açılmalarını sağlamayı hedefliyor.

Teknolojide Kadın Hareketi Projesi, dünyada Hillary Clinton ve Cherie Blair tarafından desteklenen mWomen projesinin Türkiye ayağı.

Hayatın ritmine uymak, dünyada olup bitenleri izlemek ve anlamak açısından teknolojinin gücü yadsınamaz. Kadınlar teknolojiyi daha fazla kullanarak güç kazanırken, daha huzurlu bir gelecek yaratılmasında da çok daha aktif bir rol üstlenecekler.

Elisabeth Gore'un dediği gibi: "Kadınlar, önemli bir fark yaratacak güçlü toplumlar kurma becerisine sahipler."

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar