Değişimin lideri finansçılar olacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İşe alım ve danışmanlık firması Michael Page geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği CFO&Finansal Liderlik Barometresi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Dünya genelinde 70 ülkeden 3 bin finansal liderin katıldığı online araştırmaya Türkiye’den de 103 finansal lider katıldı. Araştırmaya göre, finans sektöründe 3 firmadan 2’si doğru çalışanı bulmakta zorlanıyor. Kıdemli finans çalışanlarının kurumlarda değişikliğe öncülük etme rolleri ise güçleniyor. Araştırmaya göre, finansal liderler değişimin vazgeçilmez dinamikleri haline geldi; fakat finanstaki istihdam zorlukları önemli bir boyuta ulaşmış durumda. 

Araştırmada ortaya çıkan bulgulardan bazıları şöyle:
• Her 5 finansal liderden 4’ü önümüzdeki aylarda öncelikle politika ve yazılım alanlarındaki uygulamalarda önemli derecede değişiklikler öngörüyor. Bu arada finans direktörünün faaliyet alanlarına İnsan Kaynakları ve Bilişim Teknolojileri gibi yeni yetenek ve sorumluluklar da ekliyor.
• Finansal liderin rolündeki bu genişlemeye yüksek seviyede mesleki tatmin eşlik ediyor: finansal liderlerin yüzde 75’i mevcut görevlerinde mutlu olduklarını ifade ediyorlar. 
• Finans direktörünün görevinin CEO olmaya giden yoldaki başka bir basamak olmaktan çok, kendi çapında bir tutku olduğu kabul ediliyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 1,7’si kendilerini gelecek iki yıl içerisinde CEO veya Genel Müdür olarak görürken, yüzde 43,1’i aynı pozisyonda daha geniş bir role sahip olacağını öngörüyor. 
• Bugünün finansal liderleri ve özellikle CFO’lar, özellikle de işletme stratejisine olan katkılarında çoklu zorluklarla yüzleşiyor¬lar. Finansal yönetim, muhasebe ve kontrol birden daha küresel ve daha birbirine bağlı bir hale gelirken CFO’nun geleneksel faaliyet alanı daha da karmaşıklaşıyor. Günümüz CFO’ları yalnızca kapsamlarını genişletmediler, artık kurumu bir bütün olarak etkileyecek değişikliklere artış göstererek yöneliyorlar.

Türk CFO’lar değişimin kaptanlığını üstleniyor

“Dünyanın her bölgesindeki finansal liderlerin görüşlerine objektif bir şekilde bakmak istedik. Özellikle; şirketler finans departmanları için hangi değişimleri planlıyor, istihdam stratejileri nedir ve kişisel kariyer tutkuları nelerdir gibi sorulara cevap aradık” diyen Michael Page Türkiye Genel Müdürü Hugo Campo’nun Türkiye’yedeki finansal liderlere yönelik yorumları şöyle: “Türkiye’deki finansal liderlerinin yüzde 72,8’i görevleri daha geniş ve daha stratejik hale geldikçe pozisyonlarında daha mutlu oluyor ve değişimin kaptanlığını üstleniyor. Türk CFO’ların yüzde 41,3’ ünün iki yıllık kariyer hedefi daha fazla sorumlulukla aynı görevde çalışmayı sürdürmek. Yani Türkiye’de CFO rolü artık kendi yeteneğiyle elde edilen bir kariyer hedefine dönüşüyor. Türkiye’deki CFO’ların özellikle İnsan Kaynakları ve hukuk alanlarındaki ek becerilerinin küresel ortalamanın üzerinde olduğu görülüyor.”

Kadın CFO’lar daha az kazanıyor

Bu arada araştırmada dikkat çekilen önemli bir noktayı da unutmamak gerekiyor: Maaş konusunda önemli eşitsizlikler söz konusu olmaya devam ediyor. Kadın finansal liderler erkek meslektaşlarına göre daha az oranda kazanıyor ve yaş, maaş seviyesinin belirlenmesinde önemli bir etken olmaya devam ediyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar