Değişen dünya

Prof. Dr. Burak KÜNTAY
Prof. Dr. Burak KÜNTAY DÜNYA’NIN POLİTİKASI [email protected]

Bir yıl önce İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılar, doğal olarak tüm dünyada ülkelerin bir numaralı dış politika günde­mi oldu. Ardından Husiler ile olan gergin­lik, İsrail ile İran’ın karşılıklı saldırıları, yapılan onlarca suikast, ölümler, katliam­lar, on binlerce insanın dünyanın gözleri önünde öldürülüşü ve son olarak da Lüb­nan’a yapılan sonu gelmeyen bombardı­manlar.

Bütün bu yaşananlar çok doğal olarak dünyanın dış politika gündemini son bir senedir doldurdu. Ancak unutma­mak gerekir ki; bu son bir senede bekli de dünyanın bundan sonrasındaki 50 se­nesini şekillendirecek yeni bir dönemin en önemli mihenk taşlarından biri olacak olan ABD seçimleri de çok büyük deği­şimler içinde geldi çattı.

Yenilikler, farklılıklar ve tepkiler…

Tabi ki iki hususu açıklayarak başlaya­lım. Bu seçim Amerikan siyasetinde yak­laşık her 30 yılda bir gördüğümüz, cid­di bir jenerasyon değişiminin haberci­si. Unutmayalım ki; 5 Kasım’da Amerika sadece başkanını seçmeyecek. Temsilci­ler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun üçte biri, bazı eyalet valilikleri, birçok eyale­tin kongreleri neredeyse baştan aşağıya değişecek.

Yaş itibarıyla nesil açısından baktığımda Amerika Birleşik Devletle­ri’nde ve dolayısıyla dünya politikasın­da bambaşka bir bakış açısı dünyaya hâ­kim olacak. Bu değişim son bir yıl içinde, Amerikan seçim sürecindeki hiç şahit ol­madığımız yenilikler, farklılıklar ve tep­kiler ile kendini gösterdi. Mesela tarih­te ilk defa eski bir başkanın başkanlığı sonrası çok ciddi suçlar ile yargılandığını gördük. Halen Trump aday ve seçilme ih­timali de yok değil. İlk defa bir Amerikan başkanının kendi parti delegesinin nere­deyse tamamının oyunu alarak başkan adaylığını garantilenesine rağmen, parti baskısıyla adaylıktan çekildiğini gördük.

İlk defa; Amerika’nın bir kadın başkanı olabilir ve bu ihtimal çok yakın. Yine bir ilk; başkan yardımcılarını, başkan aday­ları geleneksel olarak kendilerinin olma­yan kamplardan seçme ihtimali varken, ilk defa bu seçimde başkan yardımcısı adayları kendi kamplarını konsülde et­mek için belirlendi. Daha birçok ilki uzun uzun sayıp yazabiliriz.

Değişimin ilk adımı

Bütün bu ilklerin şüphesiz ki en önem­li sebebi; değişen seçmen davranışı, je­nerasyon değişimi, algı farklılaşması, ama hepsinden önemlisi değişen insan. İhtiyaçlar, bakış açıları, gereklilikler ve öncelikler tamamen değişmiş durumda dünyada. İşte bütün bunlar 5 Kasım iti­barıyla başlayacak ve kanaatimce üç se­çim dönemi boyunca devam edecek bü­tün bir değişimin ilk adımı. Böyle önemli bir dönemde bu denli önemli bir konuyu neredeyse hiç tartışıp değerlendirip ha­zırlanamadık.

Sadece bizi kastetmiyo­rum, bütün dünya bu değişime hazırlık­sız gidiyor. Bu hazırlıksızlığın tek sebe­bi; Ortadoğu’da yaşanan savaşlar değil. Pandeminin yarattığı ekonomik buna­lım, bununla birlikte başlayan göç dal­gaları, ülkelerin daha korumacı ve kapalı bir politika benimsemeye başlaması iş­leri iyice karmaşık bir hale getirdi. Avru­pa’da tepki olarak bazen sağ partiler, ba­zen de sol partilere yönelinmesinin ya­rattığı karmaşa, mevcut gidişatın analiz edilebilmesini güçleştirdi.

Siyasetin kutbu şaştı

Aslında sağ ve sol tarifi bile iyice kar­maşık hale geldi. Her ülkenin kendi sağı kendi solu, dünyanın diğer örneklerin­den farklılaştı. Kısacası dünya siyaseti­nin kutbu şaştı. Şimdi öyle enteresan bir döneme giriyoruz ki; bazı değerlerin yok olduğu, bazı değerlerin unutulduğu bir dönem. Dünya düzenini kuran uluslara­rası örgütlerin kuruluş temellerinin ta­mamen ortadan kalktığı, ittifakların bir­birine girdiği, kısacası her şeyin yeniden tarif edileceği bir döneme giriyoruz.

Bu dönemde öyle farklı pencereler açılacak, öyle yeni ittifaklar kurulacak, öyle deği­şik dengeler hayat bulacak ki bunu doğru okuyan, stratejik olarak iyi analiz eden, ama en önemlisi olması gereken nokta­da duran ülkeler, bu süreçten güçlü çıkıp yeni dünya düzeninde konumunu sağlam bir noktada konuşlandıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Asıl soru 01 Ekim 2024
Silikon Vadisi 24 Eylül 2024
Tarih henüz tarih değil 17 Eylül 2024
Yumuşak güç 03 Eylül 2024
İran neyi bekliyor? 20 Ağustos 2024