Değişen dünya ekseninde otomotivde Asya fırtınası
Asya kaynaklı elektrikli araçlarda üretim hızlı büyürken, Amerika ve Avrupa kıtasında üreticiler bu duruma nasıl yanıt verecekleri konusunda çalışıyorlar.
Avrupa ve Amerika’da içten yanmalı motorun ötesine geçme çabası, otomobil üreticilerinin halihazırda pil ve temiz enerji teknolojisinde küresel pazarlara hakim olduğu Asya ve Çin için dev bir stratejik fırsat yaratıyor.
Ülkelerin korumacılığı bir yandan kuvvetlenirken sürdürülebilirlik bakışında düşük tarifeler ve pille çalışan ithalata yönelik sübvansiyonlar çelişiyor. Sektörde yoğunlaşan Asya hakimiyeti ülkelerin görmezden gelemeyeceği bir sorun ve bu durum istihdam, ticaret ve iklim değişikliğiyle mücadele hakkındaki tartışmaları şekillendiriyor.
Gelişmiş ülkeler Asya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor
Gelişmiş ülkelerin yeni ekosistemde elektrikli araç üretimlerine yönelik denetimi artıyor. Bu denetimler tedarik zincirlerinin özellikle Asya özelinde devam ediyor. Hammadde bağımlılığı otomobil üreticileri için önümüzdeki zor zamanların sinyalini verebilir.
Daha önce bazı ülkeler, değişen ticaret dengelerinde ağırlıklı tekstil üzerine üretim yoğun coğrafyalarda üretilen malların ithalatını yasaklayan bir uygulama belirlerken, değişen dünya ekseninde güneş panelleri, lityum iyon piller, lastikler ve başlıca otomobil hammaddeleri olan alüminyum ve çeliğin de dahil olduğu bileşenler, bu ürünlere ekleniyor.
Elektrikli araç pil ve diğer araba parçaları, birçok gelişmiş ülkenin tedarik zincirlerinde zorunlu çalıştırmayla olan bağlantılarını ortadan kaldırma çabasının bir parçası olarak incelenen en son ürünler arasında yer alıyor.
Maliyet yönetimi rekabette ana anahtar
Otomotivde ise batılı otomobil üreticileri ucuz Asya kökenli elektrikli araçların Avrupa’da hakim olmasından endişe ediyor. Büyük üreticileri elektrikli modellerinin üretim maliyetlerini yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyor.
Fiyat rekabetini savuşturmanın en iyi yolu üreticilerin kendi geliştirme ve üretim maliyetlerini kısması olarak öne çıkıyor. Büyük bir markada hedeflenen yüzde 40’lık azalma 2027’den itibaren anlamlı olacak. Muhtemel öngörüler bu yılın ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde daha düşük üretim maliyetleri görmeye başlayacağımıza işaret ediyor.
Uygun fiyatlı elektrikli araçlar sunmak, dünya çapındaki otomobil üreticileri için bir öncelik haline geldi. Çünkü daha temiz sürüşe geçiş, büyük ölçüde pil maliyetlerini önümüzdeki dönemde etkileyecek.
Asya’daki büyük üreticiler, birçok rakibe karşı bir adım önde başlamak için daha düşük işçilik maliyetlerini ve yerel akü tedarikçilerini kullanarak geçişe büyük yatırımlar yapmıştı. Asya’nın süper gücünün sıfır emisyonlu otomobiller için pil üretimi için önemli hammaddelere hakim olması nedeniyle, Amerika ve Avrupa’nın büyüyen elektrikli araç sektörü üzerinde bir ‘Asya fırtınası’nın fiyat rekabetinde yıkıcı bir şekilde fırtına yarattığı gözüküyor.
Elektrikli araçlarda hammadde tedarik sıkıntısı yaşanabilir
Özellikle Çin’in adımları ve ihracatı kısıtlama yönündeki alınan kararlar, ülkelerin Asya’ya aşırı bağımlılığını ve maliyetli bir tedarik zinciri oluşturma ihtiyacını gösteriyor.
Avrupa ve ABD elektrikli araç üretme kapasitesine sahip ancak tedariklerinin güvenliğini sağlamak için adımlar attıklarını görüyoruz. Çin'in elektrikli endüstrisinin ve hammadde tedarik zincirinin gücü, tekrarlanması milyarlarca dolara ve avroya mal olacak yıllar süren yatırımlardan kaynaklanıyor.
Çin'in ihracat kısıtlamaları diğer gelişmiş ülkelerle ile teknoloji savaşını tırmandırıyor ve potansiyel olarak küresel tedarik zincirlerinde daha fazla aksamaya neden olacak gibi gözüküyor. Büyük üreticileri bu anlamda kendilerini en kötü senaryoda alternatifler aramaya zorluyor.
Yeni ekosistemin oluşunda farklı alternatiflerde masada
Değişen dünya ekseninde, yeni ekosistemde özellikle jeopolitik kriz ortasında, ithalatla gelen ürünlerle çalıştırılan pil fabrikalarına verilecek hasarın yüksek olması beklentisi söz konusu...
Sentetik e-yakıtlar ve hidrojen gibi alternatif yakıtların geliştirilmesi, hammadde kıtlığı nedeniyle ani pil kıtlığı yaşanması durumunda çok önemli olacak. Yeni ekosistem bütün bu gelişmeler eşliğinde sürdürülebilir dünya adımları için farklı alternatifler oluşturmaya çalışıyor.