Değişen dünya ekseninde otomotivde Asya fırtınası

Koray ÖZTOPÇU
Koray ÖZTOPÇU Mobilitiye Doğru

Asya kaynaklı elektrikli araçlarda üretim hızlı büyürken, Amerika ve Avrupa kıta­sında üreticiler bu duruma nasıl yanıt vere­cekleri konusunda çalışıyorlar.

Avrupa ve Amerika’da içten yanmalı moto­run ötesine geçme çabası, otomobil üreticile­rinin halihazırda pil ve temiz enerji teknolo­jisinde küresel pazarlara hakim olduğu Asya ve Çin için dev bir stratejik fırsat yaratıyor.

Ülkelerin korumacılığı bir yandan kuv­vetlenirken sürdürülebilirlik bakışında dü­şük tarifeler ve pille çalışan ithalata yönelik sübvansiyonlar çelişiyor. Sektörde yoğunla­şan Asya hakimiyeti ülkelerin görmezden ge­lemeyeceği bir sorun ve bu durum istihdam, ticaret ve iklim değişikliğiyle mücadele hak­kındaki tartışmaları şekillendiriyor.

Gelişmiş ülkeler Asya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor

Gelişmiş ülkelerin yeni ekosistemde elekt­rikli araç üretimlerine yönelik denetimi artı­yor. Bu denetimler tedarik zincirlerinin özel­likle Asya özelinde devam ediyor. Hammadde bağımlılığı otomobil üreticileri için önümüz­deki zor zamanların sinyalini verebilir.

Daha önce bazı ülkeler, değişen ticaret den­gelerinde ağırlıklı tekstil üzerine üretim yo­ğun coğrafyalarda üretilen malların ithalatını yasaklayan bir uygulama belirlerken, değişen dünya ekseninde güneş panelleri, lityum iyon piller, lastikler ve başlıca otomobil hammad­deleri olan alüminyum ve çeliğin de dahil ol­duğu bileşenler, bu ürünlere ekleniyor.

Elektrikli araç pil ve diğer araba parçaları, birçok gelişmiş ülkenin tedarik zincirlerinde zorunlu çalıştırmayla olan bağlantılarını or­tadan kaldırma çabasının bir parçası olarak incelenen en son ürünler arasında yer alıyor.

Maliyet yönetimi rekabette ana anahtar

Otomotivde ise batılı otomobil üreticileri ucuz Asya kökenli elektrikli araçların Avrupa’da hakim olmasından endişe ediyor. Büyük üretici­leri elektrikli modellerinin üretim maliyetlerini yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyor.

Fiyat rekabetini savuşturmanın en iyi yo­lu üreticilerin kendi geliştirme ve üretim ma­liyetlerini kısması olarak öne çıkıyor. Büyük bir markada hedeflenen yüzde 40’lık azalma 2027’den itibaren anlamlı olacak. Muhtemel öngörüler bu yılın ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde daha düşük üretim maliyetleri görmeye başlayacağımıza işaret ediyor.

Uygun fiyatlı elektrikli araçlar sunmak, dünya çapındaki otomobil üreticileri için bir öncelik haline geldi. Çünkü daha temiz sürüşe geçiş, büyük ölçüde pil maliyetlerini önümüzdeki dönemde etkileyecek.

Asya’daki büyük üreticiler, birçok rakibe karşı bir adım önde başlamak için daha dü­şük işçilik maliyetlerini ve yerel akü tedarik­çilerini kullanarak geçişe büyük yatırımlar yapmıştı. Asya’nın süper gücünün sıfır emis­yonlu otomobiller için pil üretimi için önem­li hammaddelere hakim olması nedeniyle, Amerika ve Avrupa’nın büyüyen elektrikli araç sektörü üzerinde bir ‘Asya fırtınası’nın fiyat rekabetinde yıkıcı bir şekilde fırtına ya­rattığı gözüküyor.

Elektrikli araçlarda hammadde tedarik sıkıntısı yaşanabilir

Özellikle Çin’in adımları ve ihracatı kısıt­lama yönündeki alınan kararlar, ülkelerin Asya’ya aşırı bağımlılığını ve maliyetli bir tedarik zinciri oluşturma ihtiyacını gösteriyor.

Avrupa ve ABD elektrikli araç üretme ka­pasitesine sahip ancak tedariklerinin gü­venliğini sağlamak için adımlar attıklarını görüyoruz. Çin'in elektrikli endüstrisinin ve hammadde tedarik zincirinin gücü, tekrar­lanması milyarlarca dolara ve avroya mal ola­cak yıllar süren yatırımlardan kaynaklanıyor.

Çin'in ihracat kısıtlamaları diğer gelişmiş ülkelerle ile teknoloji savaşını tırmandırıyor ve potansiyel olarak küresel tedarik zincirlerinde daha fazla aksamaya neden olacak gibi gözüküyor. Büyük üreticileri bu anlamda kendilerini en kötü senaryoda alternatifler aramaya zorluyor.

Yeni ekosistemin oluşunda farklı alternatiflerde masada

Değişen dünya ekseninde, yeni ekosistem­de özellikle jeopolitik kriz ortasında, ithalat­la gelen ürünlerle çalıştırılan pil fabrikaları­na verilecek hasarın yüksek olması beklenti­si söz konusu...

Sentetik e-yakıtlar ve hidrojen gibi alter­natif yakıtların geliştirilmesi, hammadde kıtlığı nedeniyle ani pil kıtlığı yaşanması du­rumunda çok önemli olacak. Yeni ekosistem bütün bu gelişmeler eşliğinde sürdürülebilir dünya adımları için farklı alternatifler oluş­turmaya çalışıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar