Davul Merkez'de tokmak FED'de

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Tahminimize ve piyasanın genel beklentisine paralel Merkez Bankası (MB) faiz oranlarında ve para politikası araclarında bir degisiklige gitmedi. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) açıklamasında piyasaları etkileyecek bir değişiklik bulunmuyor. Yapılan açıklama eylül ayı açıklaması ile neredeyse satırı satırına aynı. 

Küresel para politikalarına yönelik belirsizliklerin azalması Merkez Bankası’nın “ne çok sıkı ne çok gevsek” para politikasını sürdürmesine imkan tanıyor. Merkez Bankası dışsal şokların yurtiçine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasında sağlanan öngörülebilirliği sürdürmeye kararlı. PPK açıklaması önümüzdeki dönemde küresel risk iştahında yaşanabilecek bir bozulmanın etkisinin kısa ve orta vadeli tahvil faizlerinden ziyade döviz kurunda görüleceğini gösteriyor. 

Detayları sevenler için geçen ay söylediklerimizi tekrarlayalım. Merkez Bankası ekonomik gidişat ve büyümenin bileşenlerinde dıştalep lehine dengelenme konusunda iyimserliğini koruyor. Banka temkinli para politikası duruşunun ve küresel finansman koşullarındaki sıkılaşmanın altın ticareti hariç cari islemler dengesinde sağladığı kademeli iyileşmenin devam edeceğini vurguluyor. 
Banka enflasyonun önümüzdeki aylarda büyük oranda baz etkisinden kaynaklı olarak gerilemeye devam edeceği öngörüsünü koruyor. Ancak, çekirdek enflasyonun döviz kurundaki değer kaybının da etkisiyle önümüzdeki aylarda hedefin üzerinde kalacağını kabul ediyor. 

Merkez Bankası çekirdek enflasyondaki artışın fiyatlama davranışlarını bozmaması için “enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar” ek parasal sıkılaştırmaya gidileceğini vurguluyor. Ancak Türk lirası likidite politikasında öngörülebilirliğin korunacağı taahhüttü MB’nin ek sıkılaştırmayı sınırlı ölçüde uygulayabileceğini gösteriyor. 

Gelelim bizim görüşümüze. Merkez Bankası'nın açıklamasından önceliğin enflasyonla mücadeleden çok büyüme ve finansal istikrara verildiğini anlıyoruz. Mevcut para politikası ile enflasyonun 2014 yılı hedefine ulaşması Türk lirasının değer kazanması ve petrol fiyatlarının gerilemesi gibi dışsal şoklara bağlı olmaya devam ediyor. PPK açıklaması önümüzdeki  dönemde küresel risk istahında yasanabilecek bir bozulmanın etkisinin kısa ve orta vadeli tahvillerden ziyade döviz kurunda görüleceğini gösteriyor. Bir cümle ile özetlemek gerekirse, “ Davul Merkez'de tokmak FED'de” diyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019