Danone Türkiye, anne baba dostu politikaları ile BM’de örnek gösterildi
Bu hafta başında New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarının ana teması "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında çıkan fırsatlar ve yaşanan zorluklar ile kırsaldaki kadın ve kızların güçlendirilmesi” oldu.
KAGİDER ve Danone Türkiye temsilcileri, toplantının 62. oturumunda, birlikte gerçekleştirdikleri "Çalışan Annelerin İşe Dönüşü" araştırmasının sonuçlarını açıkladılar.
Danone, Birleşmiş Milletler “He for She” inisiyatifinin “Anne Baba Dostu Tematik Şampiyonu”. Danone’nin anne baba dostu uygulamalarını ve Çalışan Annelerin İşe Dönüşü araştırmasının detaylarını sorduğum Danone Türkiye Ülke IK Direktörü Pınar Çanakcı, “Vizyonumuz, dünya çapında kapsamlı bir Anne Baba Dostu politikayı uygulamak ve diğer şirketleri de esinlendirerek bu konuda bir değişim yaratmak” diyor.
Çanakcı, “KAGİDER ile Birleşmiş Milletler New York CSW 62 Konferansı’nda Türkiye olarak; hem bu global politikanın güçlü bir uygulayıcısı rolümüzü, hem de bahsi geçen projemizin liderliğini ve yarattığı etkiyi paylaşmaktan gurur duyduk” diye de ekliyor.
Araştırma; çalışan kadınların anne olduktan sonra neden işlerini bıraktıklarını, hangi zorluklarla karşılaştıklarını ve ne olursa işe döneceklerini anlamaya ve bunlara çözüm getirmeye odaklanıyor. Danone Türkiye’de toplam çalışan sayısı 1055. Bu sayının 725’ini kadınlar oluşturuyor.
Tepe yönetimde kadın çalışan oranı yüzde 52. Türkiye’de 4 iş biriminde faaliyet gösteren Danone Türkiye’nin 2 iş biriminin Genel Müdürlük pozisyonlarında da kadınlar var.
Danone Türkiye Ülke IK Direktörü Pınar Çanakcı, “Kadın çalışanlarımızın yönetimde söz sahibi olduğu bir şirket olmanın gururunu yaşıyoruz” diye vurguluyor ve çalışan anne ve babaların haklarını bilmeleri, takip etmeleri ve içleri rahat bir şekilde bu haklardan yararlanabilmelerinin çok önemli olduğunu söylüyor. Peki araştırma sonuçları ne diyor?
Kadınların yüzde 73’ü çocuk için işi bırakıyor
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 73’ü çocuklarına kendileri bakmak istedikleri için işten ayrıldıklarını belirtiyor. Hamileyken veya çocuk doğar doğmaz işi bırakma eğilimi yüksek. İşten ayrılan kadınların yüzde 49’u hamileyken işten ayrıldıklarını ifade ediyor.
Anneler işe geri dönmeye karar verirken onları en çok zorlayan konuların başında; çocuğa bakım verecek güvenilir birini bulmak geliyor. Çocuğun ilk anlarına tanıklık etmek gibi duygusal motivasyonların yanı sıra, uygun ve güvenilir çocuk bakım alternatiflerinin olmaması bu tercihi tetikleyen en önemli etken. Çocuk bakımında formal destek kanalları pek kullanılmıyor. İşe dönen annelerde dahi bu oran çok düşük.
Kreş imkanı olsa, işe dönecekler
Kadınların işe dönüş sürecinde onların bu kararına katkı sağlayan en önemli sebep çocuğa bakacak birinin olması. İşe dönmüş annelerde profesyonel çocuk bakım hizmeti alma durumu sadece yüzde 6 iken, işten ayrılmış annelerin kreş veya bakıcı gibi profesyonel hizmetlerden faydalanmadıkları görülüyor.
Annelerin yüzde 60’ı iş yerinde kreş imkanı olsa işe döneceğini belirtiyor. Anneler ve babalar kreş hizmetine aylık ayırabilecekleri bütçenin ise ortalama 600 TL olduğunu ifade ediyor.
Pınar Çanakcı, “Uygun çocuk bakım seçeneklerinin bulunmaması, iş yerinde annelerin hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmaması gibi nedenler işten ayrılan kadınların bu durumunu maalesef kalıcılaştırıyor. Bu konularda yapılacak iyileştirmeler ile hamilelik ve doğum sonrası işten ayrılan kadınları tekrar iş hayatına kazandırmamız gerekiyor” diyor.
Danone Kadın Komitesi uygulamaları takip ediyor
Anne baba dostu uygulamaları Danone Kadın Komitesi geliştiriyor ve takip ediyor. Pınar Çanakcı bu uygulamaları şöyle anlatıyor: “Şirket içinde sunduğumuz ‘Anne Baba Dostu Uygulamalar’ ile yasal izne ek annelik ve babalık izni, part-time çalışma haklı, esnek ve evden çalışma opsiyonu, ilk gün hemşire hizmeti, anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda 3 yaşına kadar mama desteği, doğum izninden yeni dönen ve bu süreci yakın zamanda yaşamış tecrübeli anneler arası iç koçluk programı, ebeveynlere yönelik okulun ilk ve son günü idari izin hakkı, toplu şirket toplantılarına bebek ve bir refakatçi ile katılım, tüm aileyi kapsayan özel sağlık sigortası, pedagog desteği ve süt odaları gibi imkanlarla kadın çalışanlarımıza iş hayatlarında destek oluyoruz. Bu uygulamalar içerde biliniyor ve yaygın bir şekilde uygulanıyor. Tüm bu uygulamalarımızı Danone Kadın Komitesi geliştiriyor ve takip ediyor. Kadın Komitemiz de sanıyorum Türkiye’deki nadir uygulamalardan biri.”
GÜNÜN SÖZÜ
Sakinliğimi çalanlar, beni deli olmakla suçluyor. Ne acı… Frida Kahlo