Danışmanlık sektörü (II): Dünya Bankası bulguları ve tavsiyeleri

Murat YÜLEK
Murat YÜLEK KÜRESEL BAKIŞ myulek@aya.yale.edu

Dünya Bankası tarafından 2006 yılında hazırlanan raporda danışmanlık sektörü açısından önemli bulgu ve tavsiyeler yer alıyor:

" Türkiye'de danışmanlık sektörüyle ilgili devlet politikası mevcut değildir. Kamu kesimi, planlama, fizibilite çalışmaları, teknik çalışmalar gibi profesyonel danışmanların vermesi gereken hizmetleri büyük ölçüde kendi iç bünyesinden karşılamaya çalışıyor. Dolayısıyla kamu kesimi, profesyonel danışmanların uzmanlaıklarından faydalanamazken, danışmanlık sektörünün gelişmesine de sekte vuruyor.

" Kamu satın alma mevzuatı (özellikle KİK) danışmanlık sektörüne uygun olmayan düzenlemeleri içeriyor. Danışmanlık hizmet alımları mevzuatta standart hizmet alımları ile aynı kategoride görülüyor. Bu da ortaya verilecek hizmet ile satın alma süreci arasında uyumsuzluğa sebep oluyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, danışmanlık hizmet alımı ihalesi giren bir şirketten başvuru aşamasında, herhangi bir hizmet -örneğin bir temizlik işi- (hatta mal) alımı için gerekli belgeler isteniyor. (Dünya Bankası, her dökümanın aslının ya da noter onaylı kopyasının istenmesinin şirketler üzerindeki maliyetleri artırdığının da altını çiziyor. Ancak bu danışmanlık sektörü dışında da geçerli bir problem).

" Kurumsal düzenleme ihtiyacı. Türkiye'de danışmanlık sektörüne yönelik akıllı politikalar geliştirilmesi için gerekli kurumsal bir çerçeve mevcut değildir. Sektörle ilgili kamu kuruluşları (DPT; KİK) ve danışmanlık sektörü temsilcilerini (Yönetim Danışmanları Derneği gibi) bir araya getirerek politika geliştirecek bir çerçeveye ihtiyaç bulunmaktadır.

" Danışman seçme prosedürleri ve sözleşme süreç ve pratikleri. Bu süreçlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Uygulamada, gerekli hizmetin kaliteli bir süreç sonucu alınmasından çok, dökümantasyonun mevzuata uyumluluğu üzerinde durulmaktadır. Bu problem, özellikle yerel niteliği ağır basan devlet dairelerinde göze çarpmaktadır.

" Kamu kurumlarının danışmanlık hizmeti alım konularındaki uzmanlık seviyelerinin yükseltilmesi. KİK, tüm devlet dairelerine mevzuat ve uygulama konusunda eğitimler veriyor. Ancak ÖİB hariç, diğer kurumlar, kendi insan kaynaklarının bu konudaki uzmanlıklarını artırıcı yeterli çalışma yapmıyorlar.

Dünya Bankası raporunda, kamu alımlarının içinde danışmanlık hizmeti alımlarının son derece küçük bi paya sahip olduğu ve bunun da sektörün gelişmesini engellediğinin altı çiziliyor. Raporu hazırlayan uzmanlar, doğru politikaların geliştirilmesi ve mevzuatta gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ülkede sağlıklı bir danışmanlık sektörünün oluşmasını sağlayacağını söylüyor.

Dünya Bankası raporunun özeti şu: Türkiye'de kamu, danışmanlık sektörünü diğer hizmet sektörlerinden (örneğin temizlik hizmetleri gibi) pek de farklı görmüyor. Danışmanlık alanı gerektiği şekliyle düzenlenmemiş ve kamu sektörünün danışmanlık hizmet alımları da zaten son derece sınırlı. Tüm bunlar, sektörün gelişmesini engelliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Chief Sustainability Officer 06 Ağustos 2018