Danışman dediğiniz kim?
Dış ticaret sektöründe üç, beş yıl çalışmış, biraz da ağzı laf yapan bazıları, piyasadaki ihtiyacı gördüğünde, fırsatı ganimet bilerek “Danışman/Eğitmen” kartviziti ile piyasada iş yapmaya çalışıyor. Deyimi hepimiz biliriz “Koyunun olmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi derler.” Buna benzer bir şekilde bu tür kişiler, ortalıkta dolaşıp iş yapıyorlar.Kimsenin yaptığı işle ekmek yemesine karşı çıkmıyoruz amma yapılan işlerin kalitesizliğinden dolayı “Danışman” tanımının arkasına geçenlere soru işaretleri ile bakılmasına yol açanlara karşıyız. Aynı konu “Eğitmen” tanımı için de geçerli. İnternetten indirdikleri eğitim programlarını süsleyip, tırtıklama sunumlarla dinleyici karşısına geçenlere karşıyız.
Sektörde işini bileğinin hakkıyla yapan ve eğitim veya danışmanlık verdikleri işletmelere ve kişilere faydası dokunan profesyonelleri takdir ettiğimizi ve onlara arka çıktığımızı da belirtmek isteriz. Ancak onlara eleştirimiz de şu kadar olsun; “Lütfen arkanızdan gelebilecek kişiler el verin ve uzman kişiler yetiştirilmesine katkıda bulunun.” Ancak bu şekilde piyasada dolaşan “Kerameti kendinden menkul” danışman ve eğitmen müsveddelerinin foyasını ortaya çıkartabiliriz.
Diyeceksiniz ki “Beyefendi ne oldu da birdenbire bu insanlara takıldınız?”
Gittikçe artan bir şekilde bize gelen yorumlardan hareket ederek bunu gündeme getirmek ihtiyacını duyduk. Seminerlerimizde olsun, panellerde olsun bir araya geldiğimiz KOBİ sahibi veya yöneticisi katılımcıların yorumları ortak bir noktada birleşiyor. “Biz bunları daha önce de dinlemiştik amma şimdi çok farklı şeyler duyuyoruz” diyorlar. Doğrudur, duydukları şeyler farklı amma değişik değil. Çünkü işini iyi bilen ve iyi yapan kişilerden duydukları, sektör deneyimleri ve birikimleri ile desteklenmiş olduğundan, arkaları boş değil. Verilen örnekler, yaşanmış olaylardan alınma. Sorulan sorulara verilen cevaplar bilgi ve birikim süzgeçlerinden geçerek söylenenler. Doğal olarak da ne kadar yeterli olduğu kuşkulu olan kısa bir deneyim üzerine bina edilmeye çalışılan eğitmen veya danışman kimliğinden gelen güçsüz cevaplardan farklı oluyorlar.
Eleştiri iyi de çözüm nedir diye soranlar olursa, “Çözüm önce bu hizmetleri alanların bilinçli hareket etmesidir” diye cevap vermek isterim. Lütfen önünüze çıkarılan eğitmen veya danışmanın profesyonel niteliklerini araştırınız ve elinizden geliyorsa özellikle danışman olacak kişilerin referansları ile temas ederek bilgi alınız.
Toplumsal kusurumuz olarak tanımlayabileceğimiz “ Bilgiye değer vermemek” eğiliminin, bizleri getirdiği olumsuz yerler apaçık ortada. Büyük firmaların ortaya saçacak çok fazla paraları mı var ki “Şu parayı da filanca danışmana verelim, o da sebeplensin” mi diyorlar? Emin olun ki onlar bu paraları harcarken epeyce ince eleyip sık dokuyorlar ve verdiklerinin kaşılığını fazlasıyla da alıyorlar. Çünkü atalarımız ne demiş “Ekmeği fırıncıdan alacaksın.”
Nitelikli hizmet veren eğitmen ve danışman dostlarımızdan kişisel ricam “Lütfen arkanızdan gelecekleri yetiştirin ki meydan şarlatanlara kalmasın.”