Dana ve düve ithalatı başlıyor
Mayıs ayı başında Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumu’na 400 bin baş besilik dana, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne 150 bin baş damızlık düve ithalat yetkisi verildi. İthal edilecek koyun ve keçiler damızlık mı, kesimlik mi olacak belli değil?
Dana 6-15 aylık inek yavrusu. Düve doğum yapmamış dişi inek yavrusu.
4 Hükümetin 2010 yılından bu yana uyguladığı ithalat politikası ile ithal hayvana dayalı bir besicilik sektörü oluştu.
Yıl sonuna kadar devlet 550 bin baş büyükbaş, 20 bin küçükbaş canlı hayvan ithalatı yapacak. İster devlet yapsın, isterse özel sektör, yapılan her ithalat yerli üretime ve üreticiye zarar veriyor. Yapılan her ithalat yerli üreticiyi üretimden koparıyor. Sektörün dışına itiyor.”
Et ve süt hayvancılığında sorun yerli sığır ve koyun varlığının yetersizliği. Yerli varlık arttırılamayınca, yanlış ithalat politikaları, arz ve talep açığını geçici olarak kapatıyor ama sonuçta, yerli üretimi caydırıyor.
Ülkemizde sığır üretimi artmadan et fiyatlarının ucuzlaması imkansız.
Nüfus her yıl 1 milyondan fazla artış gösteriyor. Şöyle veya böyle insanlar daha fazla kırmızı et tüketmek istiyor. Sığır sayısı azalırken kesilen hayvan sayısı artıyor.
Düzenli olarak canlı hayvan veya et ithal etmek imkansız.
Besiciler dana satın alıyorlar ve besliyorlar. Dana bulunmaz olunca, dana sayısı yetersiz olunca, etlik sığır sayısı da artamıyor. Bizde genelde süt ineklerinin danası besiciye satılıyor. Süt ineği danasının et verimi az. İşte bunun için Et danası ithal etmeye mecbur kalıyoruz.
Hayvancılık sadece et fiyatları, süt fiyatları artınca gündeme geliyor. Unutmayalım, hayvancılık kârlı bir iş olsa, bugüne kadar çok kişi hayvancılık yapar, hayvan varlığı artardı.