Dalgalanan döviz kuru ve beyan edilen matrah konusunda duyuru yapıldı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Sayın DÜNYA okurları, döviz kurlarındaki yükseliş ve azalışlar sürekli olabiliyor. Bu durumda dış ticaretle iştigal eden şirketlerimiz ve gümrük müşavirleri beyannamenin tescil tarihi ile kapanış tarihi arasındaki sürede nasıl işlem yapacakları konusunda uzun zamandır sorunlar yaşıyorlar.

Gümrükler Genel Müdürlüğü bölge müdürlüklerine 07.02.2019 tarihinde bir duyuru yaparak konuyu bir nebze olsa da çözüme kavuşturmuş bulunuyor.

Genel müdürlüğe sorun şu şekilde intikal ettirilip; “….3065 sayılı KDV Kanunu’nun “Matraha Dahil Olan Unsurlar” başlıklı 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine "fiyat farkı,” ibaresinden sonra gelmek üzere "kur farkı," ibaresinin eklendiği; bu değişikliğin ithalat işlemleri ile ilişkisinin ve bu kapsamda gerekçesi tam olarak anlaşılamadığından bahisle, olası mağduriyetlerin önlenmesi ve uygulamada birlikteliğin sağlanması için konunun açıklığa kavuşturulmasının gerektiği,..” belirtilerek çözüm istenmiştir.

Genel müdürlük de; eşya bedelinin transfer edildiği tarih ile beyannamenin tescil edildiği tarih arasın-da kur farkı oluştuğu durumlarda bu farkın 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 21/c mad-desi hükmü uyarınca matraha dahil edilip edilmeyeceği hususunda oluşan tereddütlerin giderilmesi amacıyla tasarruf olunan 23/06/2010 tarihli ve 13897 sayılı dağıtımlı yazı referans gösterilerek;

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 26’ncı maddesi uyarınca işlem yapılması; dolayısıyla, ithalatta vergiyi doğuran olayın meydana gelmesinden önce yapılan ödeme tarihindeki kurun, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği tarihteki kurdan yüksek olması (negatif kur farkı) halin-de, aradaki kur farkının KDV matrahına ilave edilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

Esasen, ithalat vergilerinin matrahı daima tartışma konusu olabiliyor. Matrah farklılıklarının çok çeşitli nedenlerden kaynaklandığını, ceza öneren müfettiş raporlarından ve idarelerin tasarruflarından anla-mak mümkündür.

Sorunlarla karşılaşmamak için doğrudan temsil yoluyla beyan yapanların ve gümrük müşavirlerinin gümrük mevzuatına oldukça hakim olmaları gerekiyor. Hatta, sonradan kontrol çerçevesinde yapılan denetimlerde ortaya çıkan bir konu da şirket muhasebe birimlerinde bulunan bazı belgelerin gümrük müşavirlerine intikal ettirilmemesi neticesinde matrah farklarına sebebiyet verildiği sonucu da ortaya çıkmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar