Dahilde işleme Rejimi'nde ayniyet tespit kuralları belirlendi
30.01.2015 tarihi itibariyle Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü 2015/7 sayılı ve 2015/8 sayılı genelgeleri yayımlanmış bulunuyor. İhracatımızın %45'ini oluşturan DİR sistemi ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı'nın yanısıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yakında yeni bazı köklü düzenlemeler yapacağı anlaşılıyor. Bunlarla ilgili görüşlerimi ilerde açıklarım. Gelelim yeni düzenlemeye.
2015/7 Sayılı Genelge ile:
İkincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma sokulması halinde, hesaplama Gümrük Kanunu’nun 115. maddesine göre yapılıyor ise ve ikincil işlem görmüş ürünün bünyesinde yer alan tüm ithal girdiler aynı tercihli tarife uygulamasından faydalanmıyor ise; ithal girdilerin ithali aşamasında gümrük idaresine ibraz edilen A.TR Dolaşım Belgesi, Form A Belgesi veya EUR 1 Dolaşım Sertifikası gibi menşe ispat belgeleri, ikincil işlem görmüş ürün için ithalat vergilerinin hesaplanmasında dikkate alınmayacağı belirtiliyor.
Yani böyle bir durumun varlığı halinde ikincil işlem görmüş ürünler “diğer ülkeler” sütununda belirtilen vergilendirme unsurları üzerinden vergilendiriliyor.
Söz konusu girdilerin aynı tercihli tarife uygulamalarından faydalanması halinde ise, ikincil işlem görmüş ürün de tercihli tarifeden yararlanabiliyor.
2015/8 sayılı genelge ile:
İhraç eşyasının eşdeğer eşya kullanılması suretiyle üretilmesi durumunda eşdeğer eşya kullanımı nedeniyle daha sonra yapılacak ithalattaki eşyanın, kullanılan eşdeğer eşya ile aynı kalitede olup olmadığına ilişkin tespitin yapılmasının gerekli görülmesi halinde (Burada bir muğlak durum bulunmaktadır. Hangi durumlarda gerekli görüleceğine ilişkin bir açıklama yapılmamış), aynı kalitedeki ürünün işlem görmüş ürün bünyesinde kullanıldığına ilişkin ayniyat tespiti yapılması öngörülüyor. Uygulamada nasıl bir yol izleneceği şu an için sorunlu bir alan olarak gözüküyor.
Burada, uzun vadede sorun yaşamamak için en doğru yöntemler dikkate alınarak işlem yapılmasında yarar bulunuyor. Gümrük ve ticaret müfettişlerinin incelemeleri bu konuyu daha da önemli kılıyor. Şirketlerimizin büyük cezalarla karşılaşmaması için teknik bilgi desteği almaları yararlarına olur.
Özellikle eşdeğer eşya kullanarak elde edilen işlem görmüş ürünlerin ihracı sırasında; ürün bazında tedbir almak gerekiyor. Genelge ile, ayniyat tespiti yaptırma yükümlülüğü de firmalara bırakılmış bulunduğundan konu daha da önem kazanıyor. Beyannamenin mavi veya sarı hattan işlem görmesi durumu değiştirmiyor. Aman dikkat.