Daha olumlu

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Temelde piyasa ortamının hala riskli olduğunu görüşündeyiz. Ancak sorunların Avrupalı liderler tarafından nihayet anlaşılmasıyla nispeten daha olumlu tedbirlerin alınacağını düşünüyoruz. Bu tedbirlerin alınması durumunda bile, oluşan trendlerin devam etmesine yeteceğini sanmıyoruz. Yine de piyasaların kısmen daha az olumsuz kısa vadeli bir ortama girmesini beklemek mümkün.

Gelişmelerin odağında yine Avrupa var. Bu hafta Belçika, Fransa, İspanya ve İtalya'nın tahvil ihraçlarında toplam 17 milyar euro borçlanma hedefleniyor. Bu kadar kırılgan bir ortamda Avrupalı politikacıların bu ihraçların başarıyla tamamlanması için en azından moral destek sağlayacak bazı tedbirler üzerinde çalışmalarını normal buluyoruz.

AB Komisyonu Başkanı Barroso tarafından önerilen Eurobond ve diğer varyasyonların Merkel için kabul edilemez olduğu artık anlaşıldı. Merkel'in kendi siyasi durumu ve Alman Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar açısından eurobonda karşı bir hareket olacağını tahmin ediyoruz. Örneğin geçtiğimiz Cuma akşamı yayınlanan bir araştırmada, seçmenlerin yüzde 55'inin, Merkel'in AB politikasına destek verdiğini gördük. Oysa sadece birkaç ay önce bu destek yüzde 35 civarında idi.

Öte yandan, geçen hafta son derece kötü geçen Alman hazine ihalesi ile, Fransa ve Avusturya faizlerindeki artışın da işaret ettiği gibi, piyasaların artık çekirdek Avrupa diye tabir edilen "güvenli liman"ları da sorgulamaya başladığını görüyoruz.

Bu anlamda haftasonu İtalyan gazetesi La Stampa'da çıkan İtalya için 600 milyar euro üzerinde çalışıldığı haberi yalanlandıysa da İtalya gibi başka ülkeler için farklı planlar üzerinde hazırlık yapıldığını düşünüyoruz. Bu bağlamda IMF'de İtalya ve İspanya'ya destek konularında katı tutum sergilediği iddia edilen Avrupa bölüm başkanı Borges'in yakın zamanda istifa ettiğini not etmek istiyoruz.

Ayrıca ABD Başkanı Obama'nın, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ile Washington'da ortak bir basın toplantısı düzenleyecek olmasını da ilginç buluyoruz. Bu üç ismin de, Merkel üzerinde daha fazla baskı yapmasını bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017