Daha güvenli bir dünya için birlikte çalışmak

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Daha güvenli bir dünya için birlikte çalışmak: Tayvan’ın İNTERPOL’e gözlemci olarak katılımını destekleyin

Tsan-Po Tsai - Tayvan Kriminal Araştırma Bürosu Delegesi

Uluslararası suçlar yükselirken, dünya çapındaki kolluk kuvvetlerinin karşılıklı bağlantılar ve etkin bir işbirliği kurması şarttır. İNTERPOL’ün tüm suçla ilgili polis otoriteleri arasında mümkün olan en geniş karşılıklı yardımın sağlanması ve teşvik edilmesi gibi temel hedeflerine ulaşmak için Tayvan’ın dâhil edilmesi gerekmektedir. Gerçekten de, Tayvan, dünyanın dört bir yanındaki yasa uygulayıcı kurumlarla, suçla ortaklaşa mücadele etmek, küresel güvenlik ağındaki boşlukları doldurmak ve ortak bir işbirliği ile daha güvenli bir dünya yaratmak için çalışmak istiyor.

- Tayvan’ın kamu güvenliği geniş beğeni topladı. Uluslararası toplum, Tayvan'ı uluslararası suçlarla mücadelede dışlamamalı

Çin Cumhuriyeti (Tayvan), Kuzeydoğu ve Güneydoğu Asya'yı birbirine bağlayan stratejik bir konuma sahip, dünyanın 22. en büyük ekonomisi ve 17. en büyük ihracatçısıdır. Forbes'in 2016 çevrimiçi raporunda gurbetçilerin yaşaması için dünyadaki en iyi yer seçildi ve Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından 2018 Küresel Barış Endeksi için araştırılan 163 ülke arasında 34. sırada yer aldı. Siber suçlar ve terörizmin giderek daha fazla meydan okuduğu bir dünyada, kamu güvenliğini korumak için Tayvan dünya çapında yasa uygulayıcı kurumlarla işbirliği yapmalıdır.

- Tayvan’ın İNTERPOL’den dışlanması istihbarat paylaşımında eksiklik ve suç aktivitesi için yasal boşluk oluşturmaktadır.

Politik faktörler nedeni ile Tayvan İNTERPOL’den 34 yıldır dışlanmaktadır. I-24/7 küresel polis haberleşme sistemi ve çalıntı ve kayıp seyahat belgeleri (SLTD) ile bağlantılı veri tabanı aracılığıyla paylaşılan kilit istihbarata zamanında erişilememektedir. Bu durum Tayvan'ın sınırlarında güvenlik kontrolleri uygulama ve terörizm, insan ticareti ve diğer uluslararası suçlarla mücadele etme yeteneğini ciddi biçimde engellemiştir. İNTERPOL'den uzun vadeli dışlanması, kritik bilgi alışverişinde gecikmelere ve eşitsizliğe yol açmış, bununla ilgili toplantılara, faaliyetlere ve eğitim kurslarına katılmasını engellemiş ve küresel güvenlik ve terörle mücadele ağında büyük bir boşluk yaratmıştır.

- Siyaset, küresel güvenlik ihtiyaçlarının üstüne çıkmamalıdır.

Tayvan 2016’da 85’inci İNTERPOL Genel Kurulu’na gözlemci olarak katılmak için ve 2017’de Taipei’de Yaz Üniversite oyunlarında güvenlik için İNTERPOL Ana Etkinlik Destek takımına (IMEST) ev sahipliği yapmak üzere başvurdu. İNTERPOL her iki başvuruyu da Çin’in üyelik kazandığı zaman hayata geçirdiği 1984 çözümüne alıntı yaparak reddetti ve Tayvan’ın Çin'deki Ulusal Merkez bürosu ile iletişime geçmesini tavsiye etti. İNTERPOL tarafından yapılan hiç bir çözüm veya düzenleme anayasasında açıkça belirtilen polis işbirliğini güçlendirme ve siyasi müdahalenin yasaklanması hedefini geçersiz kılmamalıdır.

- Tayvan, İNTERPOL'e katılım yoluyla, uluslararası suçlarla mücadelede deneyimlerini paylaşmayı amaçlamaktadır.

Tayvan yıllar içinde sınır ötesi suçlarla mücadelede hiç bir çabadan kaçınmadı ve diğer ülkelerin kolluk kuvvetleri ile işbirliği yaparak birçok suç vakasını çözdü. Tayvan ve Tayland polisi, bu yılın başlarında, ekonomik suçlarla ilgili olarak yaygın bir baskı uygulayarak, yasa dışı fonlardan 120 milyon baht (3.69 milyon ABD Doları) ele geçirdi. Yine bu yıl, Tayvan ve Filipinler polisi, uyuşturucu ticaretinden aranan ve Tayvan’a kaçan Filipinli bir Belediye Meclis üyesini yakalamak için birlikte çalıştı. Ve Ekim 2017’de yerel bir bankaya yapılan siber saldırıya müteakip, Tayvan, 60 milyon doların üzerinde değere sahip çalıntı fonları ele geçirmek için İNTERPOL üye ülkelerin ulusal merkez büroları tarafından sağlanan istihbarattan faydalandı. Bu başarılar uluslararası övgü ve kabul aldı. Tayvan, ortak değerler ve idealler doğrultusunda, daha güvenli bir dünya yaratmaya yardımcı olan küresel inisiyatiflere daha fazla katkıda bulunmayı istiyor. Gerçekten de, kusursuz bir global güvenlik ağı, sadece Tayvan'ın İNTERPOL'e katılması durumunda sağlanabilir.

- Tayvan iyi bir komşudur ve dünyayı daha güvenli hale getirmeye yardımcı olacaktır

Suçla mücadele, dünya çapında polis kuvvetlerinin ortak görevi ve sorumluluğudur. Uluslar; İNTERPOL Stratejik Çerçevesi 2017-2020 kapsamındaki üç öncelik, yani terörle mücadele, siber suçlar, örgütlü ve yeni ortaya çıkan suçlar ile tek başlarına mücadele edemezler. Uluslararası polis topluluğunun bir üyesi olarak, Tayvan'ın polis gücü kenarda bırakılmamalıdır. Sınır ötesi suçlarla mücadelede dünya çapındaki mevkidaşları ile ön cephelerde durma yükümlülüğü, sorumluluğu, istekliliği ve kabiliyeti vardır.

Küresel güvenlik ve sosyal adalet bölgesel, etnik ve politik farklılıkları aşmalıdır. Tayvan'ın İNTERPOL Genel Kurulu’na bu sene gözlemci olarak katılmasının yanı sıra İNTERPOL toplantıları, mekanizmaları ve eğitim faaliyetlerine katılımını da desteklemenizi istiyoruz. Uluslararası etkinliklerde Tayvan için sesinizi yükselterek, Tayvan'ın İNTERPOL'e pragmatik ve anlamlı katılımını teşvik etmek için gerçek bir katkı sağlayabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024