Dağlık Karabağ’a 200 milyon liralık Türk yatırımı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Enerji zengini Azerbaycan, işgalden kurtarılan Dağlık Karabağ’daki ekonomiyi Ağdam Endüstri Parkı ile güçlendirmek istiyor. Türk şirketlerinin ilgilendiği bölgeye son yatırım, mutfak eşyaları üreticisi Asilsoy’dan geldi. Asilsoy, 200 milyon liralık yatırım yapacak.

 Kardeş ülke Azerbaycan, tıpkı Körfez Bölgesi’nde olduğu gibi enerjiye bağım­lı olan ekonomiyi sanayi, tu­rizm gibi alanlarla güçlendir­mek için son birkaç yıl içinde önemli açılımlar yaptı.

Özel­likle sanayi alanında yapılan bu açılım, yeni ve güçlü altya­pıya sahip tesislerin de kurul­masını sağladı. Şu anda Azer­baycan’da 6 sanayi parkı, 4 sa­nayi bölgesi ve 51 tarım parkı bulunuyor. Bu bölgelerdeki toplam yatırım ise 4 milyar doların üzerinde. Tesislerde de 10 binden fazla kişi istih­dam ediliyor.

Bu sanayi park­ları arasında en önemlisi ise 30 yılın ardından kurtarılan Dağlık Karabağ’daki Ağdam Endüstri Parkı. Bölgenin en­düstriyel potansiyelini geliş­tirmek için 2021 yılında ku­rulan park, ihracata da baş­ladı. Endüstri parkının resmi sitesine göre şu ana kadar 115 milyon dolarlık yatırım alan bölge, bin 700 kişiye istihdam sağlıyor. 190 hektarlık alan üzerine kurulu Ağdam En­düstri Parkı’na Türk şirketle­ri de ilgi göstermeye başladı.

Özellikle Zengezur Korido­ru’nun açılmasıyla Türk Yolu ile daha aktif olacak olan Ağ­dam Endüstri Parkı’nda yatı­rım yapan son konuk ise Türk şirketi Asilsoy oldu. Azerbay­can Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Bölgeler Kal­kınma Ajansı’nın (EPA) du­yurduğu bilgiye göre, Türk sermayeli Asilsoy şirketine Ağdam Endüstri Parkı’nda yerleşik statüsü verildiği ve böylece yerleşik şirket sayısı da 27’ye ulaştığı belirtildi.

İlk etapta 100 kişiye istihdam sağlayacak

Türkiye’nin önde gelen me­tal pişirme kapları üreticile­rinden biri olan şirket, sana­yi parkında tencere ve tavalar için bir üretim tesisi kuracak. Asilsoy’un yapacağı yatırım ise 10 milyon manat; yakla­şım 6 milyon dolar. Kurula­cak tesiste ilk etapta 100 kişi­ye istihdam ortamı yaratıla­cak. Karaca ve Schafer’in de aralarında bulunduğu çeşitli markalara yönelik üretim ya­pan Asilsoy Mutfak Eşyaları, bu sektörün merkezi sayılan Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteriyor. 15’ten fazla ülkeye ihracat yapan şirket, Ağdam Endüstri Parkı’na kuracağı yeni tesisle Azerbaycan’a yö­nelik üretimin yanında ihra­cata da odaklanacak.

İki ülkenin yatırımları 31,5 milyar dolara ulaştı

 -44 günlük savaşın ardından Karabağ’ı tekrar Azerbaycan topraklarına katılması sürecinde Bakü ile Ankara arasındaki kardeşlik, ekonomide de kendini gösterdi.

-Özellikle 15 Haziran 2021’de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasının ardından güçlenen ilişkiyle madencilikten metal sektörüne, ilaç sektöründen şans oyunlarına kadar birçok alanda Türk şirketleri Azerbaycan’da yatırımlarını artırdı.

-Azerbaycan’ın dünyada yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye, 19 milyar dolarlık yatırımla birinci sırada yer alırken, Türkiye’de 2 bin 800 Azerbaycan şirketi iş yapıyor. Azerbaycan’da da 5 bin 800 Türk firması bulunuyor. Bu şirketlerin yatırımları 12,5 milyar doları aşmış durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar