Dağıtım ihalelerinde söz verilen paraları bulmak zor
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) açtığı ihaleler sonucunda 10.8 milyar dolara ihale edilen 7 elektrik dağıtım bölgesinde ihalelerde birinci sırada yer alan sermaye grupları yükümlülüklerini yerine getiremediler
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için, ikinci kez uzatılan süre 25 Temmuz'da doldu.
Şirketlerin yeniden ek süre talep etmeleri kabul edilmedi. .
Uzatmaya rağmen gerekli finansmanı sağlayamayan sermaye grupları teminatlarının yanmasını sineye çektiler.
İhalelerde devir için bir sonraki teklif sahiplerine çağrıda bulunuldu. Böylece süreç bir kez daha uzadı.
Ancak,ikinci sırada yer alan ve bu nedenle çağrıda bulunulan şirketler arasında, bir başka ihalede ödeme yapamayanlar var. Bunların ikinci sırada yer aldıkları ihaleleri üstlenmeleri beklenmiyor.
Bu durumda yeni bir ihale sürecinin başlayacağı anlaşılıyor.
Bir türlü sonuçlanamayan ihalelerde birinci ve ikinci sıralarda yer alan sermaye grupları şunlar:
Boğaziçi Elektrik Dağıtım
1)MMEKA-İş Kaya: 2.9 milyar dolar
2)Aksa Elektrik: 2.7 milyar dolar
Gediz Elektrik Dağıtım
1)Eti Gümüş-Söğütsen: 1.9 milyar dolar
2)Enerjisa Elektrik: 1.8 milyar dolar
Trakya Elektrik Dağıtım
1) Aksa Elektrik: 622 milyon dolar
2) IC İçtaş İnşaat Sanayi: 575 milyon dolar
Anadolu Yakası
1)MMEKA: 1.8 milyar dolar
2) Yıldızlar SSS Holding: 1.8 milyar dolar
Toroslar Elektrik Dağıtım
1)Yıldızlar SSS Holding: 2 milyar dolar
2) Park Holding: 2 milyar dolar
Enerji Bakanı Taner Yıldız, ihalelerin iptalinin veya yeni ihale sürecinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu sürecin bir an önce sonuçlanması gerekiyor. Görüşmeden sonra daha net cümleler kurulur. Kaybedilen zamanı telafi edecek bir şey yapmak lazım" diyor.
Vatan Gazetesi'nde geçen hafta sonu bir söyleşisi yayınlanan . Bakan Yıldız'a göre, ihaleyi kazanan şirketlerin taahhütlerini yerine getirmemeleri karşısında ikinci ve üçüncü sıradaki sermaye gruplarının toplantıya çağrılması ve şirketlere "Vaktimizi almayın, tamam mı, devam mı, kararınızı verin" denilmesi kararlaştırıldı.
. Ancak bu şirketlerin de ek süre isteme hakları bulunduğu için, devirlerin bu yıl içinde tamamlanması neredeyse imkansız hale geldi. İkinci veya üçüncü sıradaki bazı firmaların, diğer dağıtım bölgelerinde birinci sırada olmasına rağmen gerekli parayı bulamadığı için devralamayan şirketler olması ihaleleri içinden çıkılmaz hale getirdi.
Bakan Yıldız 'ın açıklamalarına göre, "Şu anda ihalelerin iptali ve yeni bir ihale süreci söz konusu değil. Bunların nihayetlenmesi lazım. Çünkü hukuki haklar var. Teminatlar, bu ilişkiden doğan karşılıklı haklar var. Onların bir şekilde sonuçlanması lazım. Ama bu hafta yapılacak görüşmeden sonra daha net cümleler kurulabilir. Kaybedilen zamanı telafi edecek bir şey yapmak lazım."
Dünyada ve Türkiye'de son zamanlarda hızla değişen konjonktür nedeniyle sermaye grupları pozisyon değiştirmek,yükümlülüklerini gözden geçirmek zorunda kaldı.
Hatırlayalım. Elektrik dağıtım özelleştirmesi, bir çok özel sektör kuruluşunun devamlı gündeme getirdiği, gecikmesini eleştirdiği bir özelleştirme idi.
Büyük sermeye grupları bu özelleştirmeye yakın ilgi gösteriyordu. Konjonktürün yüksek olduğu günlerde ihaleye giren sermaye gruplarının sayıları da yüksek oldu,verdikleri fiyatlar da.
Fakat kısa sürede değişen konjonktürde söz verilen fiyatları karşılayacak ölçüde döviz kredisi temin etmek güçleşti. Döviz kredisi bulabilecek durumda olanlar da riskden çekindi.Çekiniyor.
Enerji Bakanlığı'nın bu gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerekir. İkinci sıradakiler de ihaleyi üstlenmek istemeyeceklerdir. Yeni bir ihale kısa sürede yapılsa, eski rakamlarda istekli çıkmayacaktır. En iyisi dağıtım özelleştirmesi konusunu konjonktür rahatlayıncaya kadar ertelemektir.