Dağıtım ihalelerinde söz verilen paraları bulmak zor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) açtığı ihaleler sonucunda 10.8 milyar dolara ihale edilen 7 elektrik dağıtım bölgesinde   ihalelerde birinci sırada yer alan sermaye grupları yükümlülüklerini yerine getiremediler

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için, ikinci kez uzatılan süre 25 Temmuz'da doldu.

Şirketlerin yeniden ek süre talep etmeleri kabul edilmedi. .

Uzatmaya rağmen  gerekli finansmanı sağlayamayan sermaye grupları teminatlarının yanmasını sineye çektiler.

İhalelerde devir için bir sonraki teklif sahiplerine çağrıda bulunuldu. Böylece süreç bir kez daha uzadı.

Ancak,ikinci sırada yer alan  ve  bu nedenle çağrıda bulunulan şirketler  arasında, bir başka ihalede ödeme yapamayanlar var. Bunların  ikinci sırada yer aldıkları ihaleleri üstlenmeleri   beklenmiyor.

Bu durumda yeni bir ihale sürecinin başlayacağı anlaşılıyor.

Bir türlü sonuçlanamayan  ihalelerde birinci ve ikinci sıralarda yer alan sermaye grupları şunlar:

Boğaziçi Elektrik Dağıtım

1)MMEKA-İş Kaya: 2.9 milyar dolar

2)Aksa Elektrik: 2.7 milyar dolar

Gediz Elektrik Dağıtım

1)Eti Gümüş-Söğütsen: 1.9 milyar dolar

2)Enerjisa Elektrik: 1.8 milyar dolar

Trakya Elektrik Dağıtım

1) Aksa Elektrik: 622 milyon dolar

2) IC İçtaş İnşaat Sanayi: 575 milyon dolar

Anadolu Yakası

1)MMEKA: 1.8 milyar dolar

2) Yıldızlar SSS Holding: 1.8 milyar dolar

Toroslar Elektrik Dağıtım

1)Yıldızlar SSS Holding: 2 milyar dolar

2) Park Holding: 2 milyar dolar

Enerji Bakanı Taner Yıldız, ihalelerin iptalinin veya yeni ihale sürecinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu sürecin bir an önce sonuçlanması gerekiyor. Görüşmeden sonra daha net cümleler kurulur. Kaybedilen zamanı telafi edecek bir şey yapmak lazım" diyor.

Vatan Gazetesi'nde  geçen hafta sonu bir  söyleşisi yayınlanan  . Bakan Yıldız'a göre, ihaleyi kazanan şirketlerin taahhütlerini yerine getirmemeleri karşısında  ikinci ve üçüncü  sıradaki sermaye gruplarının   toplantıya çağrılması ve şirketlere "Vaktimizi almayın, tamam mı, devam mı, kararınızı verin" denilmesi kararlaştırıldı.

. Ancak bu şirketlerin de ek süre isteme hakları bulunduğu için, devirlerin bu yıl içinde tamamlanması neredeyse imkansız hale geldi. İkinci veya üçüncü sıradaki bazı firmaların, diğer dağıtım bölgelerinde birinci sırada olmasına rağmen gerekli parayı bulamadığı için devralamayan şirketler olması ihaleleri içinden çıkılmaz hale getirdi.

Bakan Yıldız 'ın açıklamalarına göre, "Şu anda ihalelerin iptali ve yeni bir ihale süreci söz konusu değil. Bunların nihayetlenmesi lazım. Çünkü hukuki haklar var. Teminatlar, bu ilişkiden doğan karşılıklı haklar var. Onların bir şekilde sonuçlanması lazım. Ama bu hafta yapılacak görüşmeden sonra daha net cümleler kurulabilir. Kaybedilen zamanı telafi edecek bir şey yapmak lazım."

Dünyada ve Türkiye'de son zamanlarda hızla değişen konjonktür nedeniyle   sermaye grupları pozisyon değiştirmek,yükümlülüklerini gözden geçirmek zorunda kaldı.

Hatırlayalım. Elektrik dağıtım özelleştirmesi,  bir çok özel sektör kuruluşunun devamlı gündeme getirdiği, gecikmesini eleştirdiği bir  özelleştirme idi.

Büyük sermeye grupları bu özelleştirmeye yakın ilgi gösteriyordu. Konjonktürün yüksek olduğu günlerde  ihaleye giren sermaye gruplarının sayıları da yüksek oldu,verdikleri fiyatlar da.

Fakat kısa sürede değişen konjonktürde  söz verilen fiyatları karşılayacak ölçüde döviz kredisi temin etmek güçleşti. Döviz kredisi bulabilecek durumda olanlar da  riskden çekindi.Çekiniyor.

Enerji Bakanlığı'nın bu gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerekir. İkinci sıradakiler de ihaleyi üstlenmek istemeyeceklerdir. Yeni bir ihale kısa sürede yapılsa, eski  rakamlarda istekli çıkmayacaktır. En iyisi  dağıtım özelleştirmesi konusunu konjonktür rahatlayıncaya kadar ertelemektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018