D-Marin'de Carreras'la...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

Laciverte doğru bir yolculuktu bu, Ege'nin güzelliklerinin arasından klasik müziğe bir kez daha yelken açacaktık. Bu defasında büyük bir ustanın, José Carreras'ın rüzgârı götürecekti bizi D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nin teknesinde. Doğuş Grubu'nun kurucu destekçiliğini ve Yücel Canyaran'ın sanat yönetmenliğini üstlendiği etkinliğin 8. yıl açılış konserinde İspanyol (Katalan) tenor José Carreras'a Şef David Giménez yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) eşlik edecekti.
Bir marinada düzenlenen tek festival olma özelliğini taşıyan D-Marin'de konser alanını dolduran yaklaşık 5 bin 500 izleyiciden büyük alkış alacaktı Carreras ve sahneyi paylaştığı soprano Simge Büyükedes. O akşam marinayı dolduran binler, belki de bir divanın doğuşuna tanık olacaktı Büyükedes'in yorumlarını dinlerken...
Konser öncesinde festivalin bu yılki onur konuğu olan müzik adamı, iyi besteci Prof. Muammer Sun'a takdim edilen plaket ve 80 yaşındaki ustanın anlamlı konuşması Yıldız Kenter'den Halit Kıvanç'a, Hıncal Uluç'tan Burhan Doğançay'a sanatın her kesiminden isimlerin de aralarında bulunduğu izleyicilerin alkışlarıyla karşılanacaktı.

Yine konser öncesinde bir konuşma yapan Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, "Kurucu destekçiliğini üstlendiğimiz festivalimizin, Türkiye'de klasik müziğin daha fazla dinlenmesine ve benimsenmesine her yıl daha büyük katkıda bulunduğunu görmenin gururunu yaşıyoruz. Grubumuzun bundan sekiz yıl önce D-Marin Turgutreis Marina'da başlattığı Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bu misyonuna elbette değerli müzikseverlerin yoğun katılımı ve destekleriyle ulaştı. Her yıl artan seyirci sayısı ve kıymetli solist ve orkestraların katılımlarıyla, festivalimiz büyüdü ve alanında referans organizasyonlardan biri haline geldi" diyecek, etkinlikten elde edilecek gelirin Tohum Otizm Vakfı ile Bodrum Sağlık Vakfı'na aktarılacağını vurgulayacaktı.

Ve konser: Sanatçı, iki bölümden oluşan konserde, C. Gardel'in "Lejana Tierra Mia" (Benim Uzak Ülkem), M. Leigh'in "Mançalı Adam Müzikali"nden "İmkânsız Rüya" ve S. Cardillo'nun "Core n'grato" (Nankör Yürek) gibi tanınmış aryaları seslendirecekti...
Ve bisler: Carreras ile Büyükedes 8-9 kez sahne alacaklar ve yorumlayacakları 5 parça ile gerçekten büyük bir final yaşatacaklardı bizlere. Coşkulu, Carerras'ın sesinin renklerinin ortaya koyan bis aryalarını seyirciler, avuçları patlayıncaya kadar alkışlayacaklardı.
Carreras'ın mesleğinin zirvesindeyken yakalandığı lösemiyi yenmesinin ardından yaşadığı "ikinci bahar"ın tanığı olmak, onu yeniden sahnede dinleyebilmek, gerçekten büyük bir şanstı. Konser çıkışında her defasında yaptığım gibi izleyicilerin aralarındaki konuşmaları dinlerken genel memnuniyete tanık olmam, güzel sözcükleri duymam keyfimi daha da artıracaktı.

Bu arada internette Carreras adını yazdığımda karşıma - hiç araştırmadan - herkes biribirinden alıntıladığından, hatta köşe yazarları yer verdiğinden gerçek sanılan bir olay da çıkacaktı. Özetle şöyle deniyordu internette:
İspanya'da Katalanlar ile İspanyollar arasındaki çekişmeyi herkes bilir. Madridli İspanyol Placido Domingo ile Barcelonalı Katalan José Carreras bu nedenle birbirlerine düşman oldular. Biribirleri için ağır açıklamalarda bulundular. 1987'de Carreras'a lösemi teşhisi konuldu. Kanser savaşı masraflıydı. Parası biterken Madrid'te bulunan bir vakfın lösemililerin tedavi masraflarını karşıladığını öğrendi. Adı Hermosa olan bu vakıf, Carreras'ın da tüm masraflarını karşıladı, tedavisi başarılı oldu ve iyileşti. Yaptığı araştırmada, kurucusunun Domingo olduğunu öğrendi. Domingo bu vakfı onu desteklemek için kurmuş, fakat adının gizli tutulmasına istemişti, çünkü düşmanı Carreras'a yardım teklif edip gururunu kırmak istemiyordu. Domingo'nun Madrid konserinde Carreras sahneye çıktı ve önüne diz çökerek ondan özür diledi, teşekkür etti. Domingo onu ayağa kaldırdı, kucakladı. Onunla röportaj yapan gazeteci sordu: "Niçin dünyada size rakip olabilecek tek sanatçıya yardım edebilmek için bu vakfı kurdunuz?" Domingo'nun cevabı kısa: "Böyle bir sesi kaybedemezdik..."
Hikâye çok güzel değil mi? Ama hiçbir cümlesi gerçek değil... Siz siz olun internete güvenmeyin... Yalnız kitaplar gerçek, izlediğiniz konserler, gittiğiniz filmler, dinlediğiniz CD'ler de... Tabii ki D-Marin Festivali'ndeki Carreras da... İyi ki de gerçekti...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar