Cumhurbaşkanı’nın verdiği oyuncak ve sektörden bir uyarı...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Akşam gazetesinde birinci sayfada dün yer alan fotoğrafta Cumhurbaşkanı babasının kucağındaki bir çocuğa üzerinde “Fire Player” yazan bir oyuncak verdiği görülüyor. Oyuncak sektörü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın oyuncak sektörünü ‘stratejik sektör’ seçtiğini belirterek, bu konuya dikkat çekiyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) Yönettim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, bu konuyu değerlendirerek uyarı taşıyan şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocuklara verdiği ‘Fire Player’ isimli oyuncak ithal oyuncaktır. Çin üretimi bir oyuncak. Türkiye ayağında ithalatını yapan firma Vardem. Türkiye’nin Çin pazarından ithal eettiği oyuncakların tek başına yüzde 40’ını bu firma gerçekleştiriyor. Resimde yer alan oyuncak, parti malı dediğimiz sezonluk bir oyuncak. Devletimizin alt kademesindeki satın alma birimlerince, bu oyuncak ucuz olduğu için tercih edilmiştir. Biz, özellikle oyuncak sektöründeki bu tür ithalatın önüne geçmek istiyoruz.

Düzce’de Oyuncak İhtisas OSB’sini hayata geçireceğiz. Bildiğiniz gibi oyuncak, bakanlık kararıyla ‘stratejik ürün’ kapsamına girdi. Buna bağlı olarak devletin tüm kurumlarının bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Devletin tüm kurumlarında yerli üretim oyuncak kullanılmasını bekliyoruz. Devlet büyükleri için oyuncak alımı yapanlar da bu duyarlıkta olmalılar. Çocuk Esirgeme Kurumu, TRT Çocuk, kreş ve okullar gibi kurumlardaki ihalelerde yerli üretim oyuncak seçimi ön plana çıkarılmalıdır. Şu an bu hassasiyet yok. Hangisi ucuzsa o alınıyor. Bunun sonucunda parti malı ucuz Çin oyuncakları alınıyor.”

Aralık ayında yaptığı haberinde arkadaşımız İmam Güneş, sektör temsilcilerinin Bilim Sanayi Bakanlığınlığı ile üç kez çalıştay düzenleyerek, Oyuncak OSB’sini kurma kararını aldığı bilgisini veriyor. Düzce Gümüşova’da 1.250 dönümlük alanda kurulacak OSB için yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar lira olmasının beklendiğini aktarıyor. OSB’ye müracaat eden 32 firmadan 22’sinin üretici firmalar olduğu belirtiliyor. Diğer 10 firmanın üçünün kalıp makine firması, bir tanesinin hammadde tedarikçisi, 4’ünün ambalaj üreticisi ve 2’sinin de ithalatçı olduğu bilgisine de yer veriliyor. PAGEV Başkanı Eroğlu’nun “Çin’den gelen her ürüne kötü diyemeyiz. Kontrolsüz üretim yapılıyor. Kaliteli ürünler de var, çok kötü ürünler de. Gümrüklerde kontrollere dikkat edilmesi gerekiyor” değerlendirmesi de bu haberde yer almıştı.

Çocukların sağlığı açısından “oyuncakların malzemesi”nin öneminin de sık sık altı çiziliyor ve kontrolün önemi üzerinde duruluyor. Bütün bunlar Oyuncak OSB’nin bir an evvel kurularak kontrollü ve sağlıklı oyuncak üretimiyle çocuklanrımıza hizmet vermesinin gerekliliğini ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar