Çukurova’nın bereketli topraklarında…
Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? İnternette http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde…
- Güney Akdeniz’in incisi, kaleler şehri Osmaniye
“Yaşar Kemal Buluşmaları” etkinlikleri nedeniyle Yaşar Kemal’in doğduğu topraklarda, Akdeniz Bölgesi’nin tüm özelliklerini taşıyan Osmaniye’deydim. Neolitik dönemden bugüne birçok yerleşime ev sahipliği yapan kent, bu mirasın tarihi ve kültürel değerlerini bugün de sürdürüyor. Osmaniye, bu uygarlıkların inşa ettiği, bugün de gezip görülebilecek 26 kalesi nedeniyle
“Kaleler Şehri” olarak da anılıyor… Kastabala Örenyeri ve Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi, başta Zorkun olmak üzere yaylaları, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Haruniye kaplıcaları bölgede görülmesi gereken yerler arasında.
Osmaniye ilinde sanayinin ve tarımın temelini yerfıstığı oluşturuyor. Ülkemizde üretilen yerfıstığının yarıya yakını buradan elde ediliyor; Türkiye’deki üretimin ise yüzde 85’i işlenip pazarlanıyor…
Dünyaca ünlü Karatepe kilimlerinin dokunduğu Karatepe Kalkınma Kooperatifi de Osmaniye’de… Bu özellikleri ile bu güzel ve şirin kent, hem doğa, hem kültür turizmi tutkunları tarafından keşfedilmeyi bekliyor…
- Osmaniye mutfağında hangi lezzetler var?
Osmaniye’de bulunduğum üç gün boyunca yöre lezzetlerini de tatmaya çalıştım. Osmaniye’nin mutfak kültürü, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinin özelliklerini taşısa da şehre has yemekler de tatmak mümkün… Çukurova’nın bir parçası olması nedeniyle Osmaniye’nin bereketli toprakları üzerinde yılın her mevsiminde tarım yapılabiliyor. Zeytincilik, zeytinyağı üretimi ise son yılların yükselen değerleri arasında. Osmaniye’nin simgesi diyebileceğimiz yemeklerden birisi, toğga denilen çorba. Etli sac kömbesi ise tattıklarım arasında aldığı ilk sıradaki yerini hiç bırakmadı… Bayram kömbesi adı verilen kurabiye, tarifini ve kullanılan baharat karışımını alarak döndüğüm lezzetlerden birisiydi…
- Gurme 2017, Çukurova Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı
TÜYAP Adana Fuarcılık tarafından hazırlanan Gurme 2017, Çukurova Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı 10-14 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Adana Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Anadolu mutfağının lezzetleri 5 gün boyunca fuarda katılımcılara hem tattırılacak hem de püf noktaları anlatılacak. Açılışa özel 30 metrelik bir kebap şov yapılacak olan etkinlikte, ilk gün ayrıca Adana mutfağından lezzetler de pişirilecek. Adana mutfağını sırası ile Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş lezzetleri takip edecek.
- Tadında Anadolu’dan coğrafi işaretli ürünlere destek
Anadolu mutfağının damak zenginliklerini dünyayla paylaşmayı ve kültür mirasımıza sahip çıkmayı hedefleyen Tadında Anadolu, “kültürümüzün parmak izi” olarak nitelenen coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmak için üreticileri teşvik ediyor. Tadında Anadolu, coğrafi işaretli ürünlerin hem Türkiye’ye hem üreticiye katkısının altını çizmek için tüm Anadolu’nun dört bir köşesindekini tedarikçilerini İstanbul’da bir araya getirerek bilgilendirdi.
- İş Sanat’ta çok renkli Mayıs programı
Kasım ayından bu yana ev sahipliği yaptığı etkinliklerle binlerce sanatseveri ağırlayan İş Sanat’ta 17. sezon, çok renkli bir Mayıs programıyla sona eriyor. Tamamı erkek dansçıların oluşan ve perküsyonla dansı harmanlayan Che Malambo, Montreux Caz Festivali’ndeki çıkışının ardından geniş kitlelere ulaşan Cyrille Aimée, şair Nâzım Hikmet’in en sevilen dizelerinden oluşan Denize Dönmek İstiyorum şiir dinletisi ve minik sanatseverler için Fantastik Hikâyeler Makinesi, Ashley Lobo’nun 23 Mayıs’taki gösterisi Bollywood Geçidi’ne kadar İş Sanat sahnesinde olacaklar.
- Meksika’nın 5 Mayıs Bayramı için özel kutlama
Meksikalılar’ın emperyalist güçlere karşı kazandığı zaferi anmak amacıyla her yıl 5 Mayıs'ta bir araya geldiği “Cinco de Mayo (5 Mayıs Bayramı)" Meksika Restoranı Los Altos İstanbul’da kutlanacak.
- Turşucu Halil Usta…
Sevgi Yolu’nun başındaki turşucu Halil Usta el arabasında “nezleye, gribe iyi gelen limonlu turşu” satıyordu. Bu sözcükleri yazıp yerleştirmişti arabasına. İzmir’deki vazgeçilmez duraklarımdan birisiydi. Gerçek limonla yapılmış, lahanasıyla, salatalığıyla tamamen doğaldı ürünleri. Ne de olsa 40 yıldır bu işi yapıyordu ve bu sürenin uzunca bir kısmına ben tanıktım. Kitap Fuarı için İzmir’e gidince yeniden uğramak istedim, Turşucu Halil Usta, 2 ay önce aramızdan ayrılmıştı!