Çukurova’da fuarcılık ve geleceği…
Çukurova Fuarcılık AŞ (ÇUFAŞ), ulusal ve uluslararası ölçekte fuarlar yapılması için Adana ve Mersin başta olmak üzere bölge kentlerinin birlikte kurduğu bir şirketti. Dönemin Adana yöneticilerinin fuar alanını Adana'nın kuzeyine kurmalarından dolayı Mersin'de de bir fuar alanı inşa edilmiş ve birliktelik için çıkılan yolun başında bölge iki fuar alanına sahip olmuştu.
Çukurova Fuarcılık AŞ fuar alanının işletmesini Tüyap'a verirken, Mersin için yapılan fuar alanının işletmesi de CNR tarafından üstlenildi. Ülkemizin önde gelen bu iki fuar şirketi uzun yıllardır bölgede fuar düzenlemekte. Ama geçen süreye baktığımızda ne Adana’da düzenlenen fuarlar ulusal ve uluslararası ölçekte adından söz ettiren fuarlar haline gelebildi ne de Mersin'de düzenlen fuarlar her geçen gün gelişip büyüyebildi.
Özellikle yerel seçimlerden sonra Adana ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanları başta olmak üzere her iki kentin önderleri Çukurova Bölgesinde iki fuarın fazla olduğunu, Adana ve Mersin'in birlikte, tek bir merkezde fuar düzenlemesi gerektiğini daha sık dile getirir oldular. İki kentin birlikte fuar düzenleme konusunda hiç olmadığı kadar bir fikir birliği var ancak bu birlikteliği sağlayacak alanın neresi olacağı konusunda kafalar net değil.
Kimilerine göre ÇUFAŞ'ın sahip olduğu mevcut fuar alanında bölge fuarcılığı birleşmeli. Bunun olamayacağını söyleyen kimilerine göre ise mevcut fuar alanında yasal sıkıntıları bulunmakta ve bu alana ikinci bir bina yapma imkânı bulunmamakta. Kapalı satış alanı 10 bin metrekareyi dahi bulamayan bir yerde ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirecek fuarlar düzenlemek mümkün olamaz. Kimilerine göre ise her iki kentin müşterek olarak kullanabilecekleri ÇUKOBİRLİK veya Tarsus'ta bulunan eski fabrika alanlarından birinde yeni bir başlangıç yapmak gerekiyor.
Biz bu konuda ÇUKOBİRLİK'in, Adana, Ceyhan ve Tarsus bölgelerindeki pamuk üreticilerinin ürünlerini değerlendirmek üzere kurulan ve ilerleyen yıllar, çeşitlenen ürünlerle birlikte bölgeyi kucaklayan ve bugün, 10 ilde 34 kooperatif ile hizmet veren bir birlik olduğunu söylemekle yetinelim.
ÇUKOBİRLİK, sahip olduğu binaları ve arazisi ile yeniden bölgenin birleştirici gücü, zenginlik yaratmanın bir aracı haline gelebilecek mi bunu zaman gösterecek.
Çukurova Bölgesinde fuarcılık ya bu günkü parçalı haliyle devam etmeye çalışacak ya da yukarıda saydığımız alanlardan birinde ya da bambaşka bir alanda oluşturulacak ortak sinerji ile ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirecek yepyeni bir evreye geçecek. Bunun kararını ve sorumluğunu da Adana başta olmak üzere bölgede “değişim” sloganı ile seçilenler verecek...